TÉMA

Česká pojišťovna

Výběr penzijního pojištění vzrostl téměř o sto procent. Lidé se obávají státních regulací

Od ledna si své penzijní pojištění vybralo až dvakrát více lidí než za stejné období v minulém roce. České televizi to potvrdily oslovené pojišťovny. Důvodem vybírání příspěvků je mimo jiné i strach lidí, že by stát výběr jejich peněz příliš reguloval. Obavy způsobila především debata v médiích a vyjádření ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL), podle kterého by stát měl posílat lidem peníze ve splátkách.
18. 9. 2023|

Po vichřici pojišťovny evidují škody za desítky milionů korun, energetici odstranili většinu poruch

Bez dodávky elektrického proudu zůstávají v Česku po neděli kvůli silnému větru už jen některá místa, především chaty a chalupy. Po poledni se energetikům podařilo připojit většinu z více než dvou tisíc odběrných míst, kde přetrvávaly potíže. Pojišťovny hlásí škody za desítky milionů korun. Situace na železnici, kde vítr zkomplikoval dopravu, se stabilizovala a vlaky opět jezdí ve všech úsecích. V tomto týdnu má podle meteorologů vydatně sněžit, nejvíc sněhu by mělo napadnout na horách.
31. 1. 2022Aktualizováno31. 1. 2022, 15:02|

Pojišťovny už odhadují škody po ničivém tornádu, jde o stovky milionů

Pojišťovny kvůli čtvrtečním silným bouřkám ustanovily speciální krizové štáby a posilují týmy likvidátorů. Zároveň počítají s okamžitou výplatou záloh poškozeným klientům. Tornádo, které řádilo na jižní Moravě, způsobilo klientům Generali České pojišťovny podle jejího odhadu stovky až tisíce škod za stovky milionů korun. Informoval o tom mluvčí pojišťovny Jan Marek. Kooperativa již první škody ukončila a zatím klientům vyplatila 91 tisíc korun.
25. 6. 2021Aktualizováno25. 6. 2021, 22:19|

Kellner byl nejbohatší Čech. Chtěl, aby se na PPF hledělo jako na firmu, která to někam dotáhla

Podnikatel a finančník Petr Kellner měl pověst nejbohatšího a jednoho z nejvlivnějších Čechů a také poněkud tajemného muže. Miliardář, který zemřel v sobotu 27. března při pádu vrtulníku na Aljašce ve věku 56 let, se na veřejnosti příliš neukazoval, s médii komunikoval jen zřídka. Každoročně i proto budila velkou pozornost výroční zpráva jeho skupiny PPF, ve které Kellner zveřejňoval svou – jinak vzácně publikovanou – aktuální fotografii, ale také představoval vlastní pohled na svět byznysu i společnosti. Naposledy vyšla loni v červenci. Řízením veškerých aktivit ve skupině PPF byl nyní pověřen Ladislav Bartoníček.
29. 3. 2021Aktualizováno29. 3. 2021, 19:46|

Energetici už na Vysočině opravili většinu poruch, které způsobil silný vítr. Neprůjezdná je jedna silnice

Na Vysočině už energetici opravili většinu poruch po pondělním silném větru, který vyvracel stromy na silnice i na dráty elektrického vedení. Bez energie bylo v úterý kolem 15:00 posledních asi 90 domácností. Bez proudu zůstávají také domácnosti na Zlínsku. Fouká i v Krkonoších a Orlických horách – kvůli větru zastavila lanovka na Sněžku, řidiči by měli být opatrní v některých horských úsecích. Pojišťovny dle prvních odhadů očekávají stovky škod za miliony korun.
29. 12. 2020Aktualizováno29. 12. 2020, 16:17|

Vydatné deště pomohly naplnit koryta řek, zanechaly za sebou ale i stomilionové škody

Klienti nahlásili pojišťovnám po víkendových bouřkách přes tisíc škod za více než sto milionů korun. Nejčastěji jde o vytopené sklepy, garáže a rozbitou střešní krytinu po krupobití. Nejpostiženější oblasti byly v jižních Čechách, na Olomoucku a na Vysočině. Kromě ničení ale voda také pomohla – vydatné deště zlepšily stav řek, ve kterých je dlouhodobě málo vody.
12. 6. 2020Aktualizováno12. 6. 2020, 18:18|

Schillerová si myslí, že by stát měl koupit ČSA. Považuje je za strategický podnik

České aerolinie (ČSA) by měl podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) koupit stát. Jeho vstup do klíčových podniků, které se kvůli pandemii můžou dostat do potíží, už dříve připustili premiér Andrej Babiš (ANO) i šéf resortu průmyslu Karel Havlíček (za ANO). Právě jeho úřad má teď vypracovat seznam strategických firem.
14. 4. 2020|

Spotřebitelská sdružení žalují Českou pojišťovnu a Generali kvůli neoprávněným poplatkům

Spotřebitelské organizace Asociace občanských poraden a Podvedení klienti podávají žalobu na Českou pojišťovnu a pojišťovnu Generali. Podle organizací pojišťovny protiprávně vybírají poplatky v investičním životním pojištění a měly by s tím přestat. Česká pojišťovna však podle dřívějšího vyjádření pochybení odmítala.
22. 10. 2019Aktualizováno22. 10. 2019, 13:19|

Vyhořelou farmu Apolenka čeká další zima v provizoriu. Peníze od pojišťovny na opravy nestačí

Farmu Apolenka, kterou neznámý žhář téměř před rokem podpálil, čeká další zima v provizoriu. Na obnovu vyhořelých prostor totiž stále nemá peníze. Částku, kterou vedení farmy očekávalo od pojišťovny, nedostalo. Pojišťovna ale zdůrazňuje, že výše pojistného plnění vždy odpovídá sjednanému pojištění. Situací se nyní zabývají právníci.
30. 9. 2019|

Falešný průjem i fingovaný kolaps v Guineji. Zdravotní pojišťovny v létě zaznamenaly bizarní podvody

Falešný průjem, fingované utonutí i zázračné uzdravení po kolapsu organismu v Guineji jsou příklady nejkřiklavějších podvodů, kterých se o prázdninách dopustili klienti tuzemských zdravotních pojišťoven. Například Allianz zaznamenala třikrát víc pojistných podvodů než obvykle.
18. 9. 2019|
Cestování

Pojišťovny: Při zdravotních potížích v cizině je lepší využít prověřené kliniky. Jiná zařízení bývají záludná

Pojišťovny využívají v turistických destinacích pro ošetření klientů čím dál častěji prověřené kliniky, což znamená až pětinovou úsporu nákladů pro ně i pro turisty. Ti tak nemusejí hradit léčbu na místě, navíc mají garantovanou kvalitnější péči. Úspory jsou v řádech milionů korun, vyplývá z ankety agentury ČTK mezi pojišťovnami.
11. 8. 2019|

Velká pardubická se Slavia pojišťovnou. Dostih má nového hlavního partnera

Novým hlavním partnerem Velké pardubické se stala Slavia pojišťovna. V dohodě platné na nejbližší tři roky se pojišťovna zavázala ke každoroční podpoře slavného dostihu v řádu milionů korun. Ve čtvrtek to oznámili zástupci pardubického Dostihového spolku, pojišťovny a SPGroup, pod kterou pojišťovna spadá. Již letošní ročník, který se uskuteční v říjnu, se bude konat pod názvem 129. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou.
8. 8. 2019|

Českou pojišťovnu povede od září Roman Juráš. Dosud šéfoval Generali na Slovensku

Generálním ředitelem a předsedou představenstva České pojišťovny (ČP) bude od letošního 1. září Roman Juráš (48). Vedení pojišťovny přebírá od Marka Jankoviče, který ČP vedl od poloviny roku 2015. Firma o tom informovala v pátek.
14. 6. 2019|

Transformované penzijní fondy opět zaostaly za inflací. Střadatelům loni vydělaly průměrně 0,7 procenta

Transformované penzijní fondy loni vydělaly klientům spořícím si na důchod v průměru 0,7 procenta, žádný z nich nepřekonal inflaci, která činila 2,1 procenta. O rok dříve tyto fondy při inflaci 2,5 procenta připsaly klientům v průměru výnos 0,6 procenta. Vyplývá to z ankety ČTK mezi penzijními společnostmi. V transformovaných fondech bylo na konci roku 3,47 milionu účastníků.
28. 5. 2019|

Pojišťovny evidují po vichru Eberhard škody za stovky milionů, další nahlásili chalupáři po víkendu

Pojišťovny mají po víkendu nahlášeny další škody z řádění vichřice Eberhard z minulého týdne, jejichž objem nyní dosahuje stovek milionů korun. Vyplývá to z ankety mezi největšími pojišťovnami. Zhruba polovinu škod již vyřídily. Události klienti hlásili prakticky z celé republiky, typicky šlo o poškozené střechy, přístřešky, rozbitá okna a zatečení do budov.
18. 3. 2019|

Velká pardubická je bez peněz. Dostihům vypadl sponzor a nového zatím nemají

Velká pardubická patří mezi české rodinné stříbro. Jenže překážkový dostih na 6900 metrů nyní bojuje namísto s Taxisovým příkopem s nedostatkem financí. Po odstoupení České pojišťovny chybí dostihu, který letos čeká 129. ročník, miliony korun.
28. 2. 2019|

Kauza sporného životního pojištění pokračuje. Spolek chce rozšířit žalobu na Českou pojišťovnu kvůli údajným manipulacím

Česká pojišťovna podle spolku Podvedení klienti systémově manipuluje s výplatou odkupného při předčasném ukončení pojistné smlouvy, a navyšuje si tak vlastní příjmy na úkor klientů. Týkat se to má údajně až stovek tisíc smluv o životním pojištění, které byly uzavřeny v letech 2005 až 2013. Spolek proto nyní hodlá rozšířit již existující žalobu na tento finanční ústav. Česká pojišťovna obvinění z manipulace s výplatami odmítá.
12. 2. 2019Aktualizováno12. 2. 2019, 13:30|

Nejbezpečněji je na cestách v Olomouci, největší riziko nehody hrozí v Brně

Nejbezpečnější silnice z hlediska nehodovosti mezi krajskými městy má Olomouc, Liberec a Hradec Králové. Na opačné straně žebříčku skončilo Brno. Vyplývá to z výsledků ČP Indexu bezpečnosti za první pololetí roku 2018. Ve srovnání s rokem 2017 se zlepšila bezpečnost na cestách okresních měst, uvedla mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.
7. 1. 2019|

Kauza sporného životního pojištění pokračuje žalobami na Českou pojišťovnu i centrální banku

Spolek Podvedení klienti podává hromadnou žalobu na Českou pojišťovnu kvůli investičnímu pojištění. Jeden z klientů zároveň prostřednictvím právního zástupce podává trestní oznámení i na Českou národní banku. Jde o kauzu údajné neplatnosti některých smluv investičního životního pojištění kvůli špatnému informování klientů o nákladech a poplatcích.
26. 6. 2018|

„Závadných“ životních pojištění může být až milion, tvrdí poškození. Podle nich jde o obří systémový problém

Při uzavírání smluv životního pojištění se spořicí složkou vznikl podle zástupců poškozených klientů systémový problém obřího rozsahu. Může jít až o milion neplatných smluv a o škody v řádech desítek miliard korun, včetně dopadu do státního rozpočtu. Údajně to vyplývá z pravomocných rozhodnutí finančního arbitra, která se týkají České pojišťovny a pojišťovny AXA. Podle pojišťoven bude důležité rozhodnutí soudu.
6. 3. 2018Aktualizováno6. 3. 2018, 16:29|

Arbitr rozhodl o neplatnosti smlouvy o investičním životním pojištění. Podobných mohou být statisíce

Finanční arbitr v minulých dnech po téměř čtyřech letech řízení s konečnou platností rozhodl o neplatnosti smlouvy investičního životního pojištění České pojišťovny (ČP) a udělil firmě pokutu. Názory na to, zda se nález týká i dalších smluv, se různí a případ tak zřejmě skončí u soudu. Do obdobného sporu se v lednu dostala i pojišťovna AXA. Finanční arbitr zrušil celé pasáže pojistných podmínek, protože podle něj nebyly sjednány v souladu se zákonem. V případu jde o to, že smlouva nedostatečně řešila ujednání o klíčových nákladech, rizikovém pojistném a odkupném. Na základě toho pak označil arbitr za neplatnou celou smlouvu.
15. 2. 2018Aktualizováno15. 2. 2018, 16:35|