TÉMA

Klíšťová encefalitida

Testy repelentních náramků ukázaly, že slibovaná ochrana proti hmyzu neexistuje

Na Státní zdravotní ústav (SZÚ) se obrátila řada rodičů s podezřením, že „repelentní náramky“, které jsou podle výrobců určené pro osobní ochranu proti komárům a klíšťatům, příliš nefungují. Vědci čtyři běžné výrobky tohoto druhu prozkoumali a zjistili, že neposkytují žádnou ochranu.
30. 6. 2023|

Každé desáté klíště přenáší boreliózu. Nakažených je o čtvrtinu víc než vloni

Během května vzrostl počet nakažených lymskou boreliózou o 151 případů. Celkově se tak tento rok nakazilo 567 lidí, to je o čtvrtinu víc než ve stejném období vloni. Nemoc aktuálně přenáší každé desáté klíště. Vyplývá to z dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Naopak počet nakažených klíšťovou encefalitidou se oproti loňsku nemění. Podle meteorologů jsou tento týden klíšťata vůbec nejaktivnější za celou dosavadní sezonu, vloni to bylo o dva týdny dřív. Případů tak bude podle odborníků ještě výrazně přibývat.
8. 6. 2023|

Stoupá počet případů boreliózy a encefalitidy. Kvůli mírné zimě přežila i loňská klíšťata

V Česku meziročně přibylo případů nákazy lymskou boreliózou a klíšťovou encefalitidou. Ukazují to data krajských hygienických stanic (KHS). Podle odborníků je důvodem především klima, kvůli kterému přibývá klíšťat. Ta se v současnosti vyskytují i ve vyšších nadmořských výškách, kde se jim dříve kvůli chladnějším teplotám nedařilo. Onemocnění mohou vést až k úmrtí, lidé by se proto podle lékařů měli před klíšťaty co nejúčinněji chránit.
18. 5. 2023|

Vytáhnout pomocí pinzety a nekroutit. S teplým počasím roste aktivita klíšťat

Teplé počasí zapříčinilo vyšší aktivitu klíšťat. Dle odborníků je klíčová prevence, jako je použití repelentu a vyhýbání se křovinám či zarostlým okrajům lesů, potoků a řek. Lidé by se také měli pravidelně kontrolovat. Pokud člověk klíště na svém těle objeví, důležité je vyndat ho co nejdříve. Klíšťata přenáší lymskou boreliózu či klíšťovou encefalitidu, která může mít závažné dopady, a to někdy i u mladých lidí. Přímá léčba na encefalitidu sice neexistuje, ale předcházet se jí dá pomocí očkování.
23. 4. 2023|

Zdravotní pojišťovny začaly lékařům proplácet nové materiály, ocení to třeba pacienti zubních ordinací

U lékařů se začaly projevovat změny v hrazení zdravotní péče pojišťovnami. Ty od začátku roku proplácejí třeba kvalitnější zubní náhrady a korunky. Rozšiřuje se také rozsah nepovinného očkování, které mají lidé plně hrazené. Umožnila to novela zákona. Úprava se má vyrovnat s moderními postupy v péči o pacienty a více je zpřístupnit.
26. 1. 2022|

Aktivita klíšťat stoupla na nejvyšší stupeň, riziko napadení je mimořádné

Aktivita klíšťat je v celé republice na pátém, nejvyšším stupni, který znamená mimořádné riziko, uvedli meteorologové. Doporučují při pobytu v přírodě používat repelent, vhodně se obléknout a pokud možno se pohybovat po zpevněných cestách mimo porost a vysokou trávu. Po návratu je vhodné se důkladně prohlédnout a případně co nejdříve odstranit přisátá klíšťata.
11. 7. 2021|

Vědci připravili účinné protilátky na klíšťovou encefalitidu, výzkumu se účastnili i Češi

Mezinárodní vědecký tým, jehož členy byli i zástupci českobudějovického biologického centra a brněnského Výzkumného ústavu veterinárního lékařství, připravil účinné protilátky na klíšťovou encefalitidu. Fungují jako okamžitá prevence i jako lék. Protilátky získali lékaři od lidí, kteří encefalitidu prodělali a měli největší imunitní odezvu. Uvedla to mluvčí českobudějovického biologického centra Akademie věd ČR Daniela Procházková.
9. 4. 2021|

Počet nakažených klíšťovou encefalitidou v červenci výrazně narostl

V červenci se klíšťovou encefalitidou v Česku nakazilo 208 lidí. Nemocných přibylo víc než za celé první pololetí. Na červenec připadá i téměř čtyřicet procent z celkového počtu letos nakažených lymeskou boreliózou. Informace České televizi poskytl Státní zdravotní ústav (SZÚ).
6. 8. 2020|

Aktivita klíšťat stoupá. Případů encefalitidy přibylo oproti loňsku zhruba o čtvrtinu

V Česku přibývá případů klíšťové encefalitidy, do konce června se nakazilo už 158 lidí. Meziročně jde o nárůst asi o 25 procent. Státní zdravotní ústav ale naopak eviduje méně případů boreliózy, za prvních šest měsíců letošního roku jich bylo 1035, což je zhruba o sedmdesát méně než v loňském roce. Nejvíce případů nákazy bývá v letních měsících, kdy lidé častěji chodí do přírody.
15. 7. 2020Aktualizováno15. 7. 2020, 14:28|

Po kousnutí klíštětem na invalidní vozík. Lidé podle epidemiologa podceňují encefalitidu, pomáhá jen očkování

Klíšťová encefalitida v Česku ročně postihne stovky lidí. Lékaři přitom nemoc nedovedou léčit, a kdo ji dostane, tomu hrozí vážné komplikace v podobě zápalu mozkových blan nebo jiných částí nervové soustavy. Podle zdravotníků je vhodné se proti encefalitidě očkovat, což ale většina lidí nedělá.
3. 7. 2019Aktualizováno6. 7. 2019, 17:46|

Česko má nejvyšší počet případů klíšťové encefalitidy v EU. Víc nakažených je jen v Rusku

Česko mělo loni nejvyšší počet případů klíšťové encefalitidy ze zemí Evropské unie. Případů bylo 712, což je nejvyšší počet od roku 2011. Víc nakažených ve světě zaznamenalo jen Rusko. Informace zazněla na zasedání Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu.
23. 5. 2019|

Klíšťová encefalitida se stále nedá léčit. Brněnští vědci jsou na stopě zbrani proti viru

Česká republika patří mezi země s nejvyšším výskytem viru klíšťové encefalitidy v Evropě – ten může u lidí vyvolat infekci vedoucí k trvalému poškození mozku. Vědci z institutu Ceitec Masarykovy univerzity se proto zaměřili na odhalení struktury tohoto viru a způsobu, jakým ho protilátky v lidském těle ničí. Jejich práci nyní zveřejnil prestižní časopis Nature Communications.
5. 2. 2018|