TÉMA

Stalingrad

Putinovi Noční vlci míří na spanilou jízdu do Berlína, písmenem Z podporují ruskou válku

Ruský motorkářský klub Noční vlci vyrazil na „vlasteneckou“ spanilou jízdu z Moskvy do Berlína. Píše to agentura AFP s odkazem na svého zpravodaje. Motorkáři vybavení symboly na podporu války na Ukrajině chtějí dojet do německé metropole 9. května, kdy si Rusko připomíná porážku nacistického Německa. Noční vlci mají blízko k šéfovi Kremlu a od loňska jsou na sankčním seznamu Evropské unie kvůli podpoře ruské agrese na Ukrajině.
29. 4. 2023|

Bitva o Ržev připravila o život přes milion sovětských vojáků i statisíce Němců

Před osmdesáti lety, 8. ledna 1942, začala jedna z nejkrvavějších epizod druhé světové války – bitva o Ržev. Rudá armáda se snažila vytlačit německé jednotky z okolí Moskvy. To se jí povedlo až o čtrnáct měsíců později. Během té doby tam podle odhadů padlo přes milion sovětských vojáků. I německé ztráty byly obrovské. Čítaly více než 700 tisíc obětí.
8. 1. 2022|

„Nálet! Až spadne, budeme se smát.“ Syrský novinář změnil pro svou dcerku hrůzy války v zábavu

V půlce února obletělo svět video syrské holčičky Salwy. S rodiči žila v provincii Idlib ovládané povstalci, kterou od prosince intenzivně bombardují syrské a ruské letouny. Otec kvůli dceři každý z náletů změnil ze situace bezmoci a strachu v zábavnou hru.
5. 3. 2020|

Dobrovolníci pátrají po obětech bojů u Stalingradu. Rodina rozvědčíka se dočkala po tři čtvrtě století

Týmy dobrovolníků v Rusku hledají pozůstatky vojáků padlých ve druhé světové válce, aby mohli být důstojně pohřbeni. Pátrá se i v takzvaném údolí smrti, kde během stalingradské bitvy padlo přes 150 tisíc vojáků. Identifikovat oběti je obtížné, u jednoho z rozvědčíků se to ale loni podařilo. Pozůstatky už převzala rodina.
2. 9. 2018|

Rusko si připomíná 75 let od stalingradské bitvy. Putin ve Volgogradu vyzval ke statečnosti

Rusové oslavují 75. výročí vítězství nad nacisty v bitvě o Stalingrad. Centrální oslavy ve Volgogradu zahájila vojenská přehlídka, které podle ruských novinářů přihlíželo 30 tisíc lidí. Vrcholem pak byl projev prezidenta Vladimira Putina na slavnostním koncertě ve volgogradské filharmonii. Putin vyzval spoluobčany, aby se „statečností vyrovnali otcům a dědům“. Rusové mají být podle něj silní a čestní a vést za sebou nová pokolení.
2. 2. 2018|

Bitva, která zvrátila vývoj války. Před 75 lety kapituloval wehrmacht u Stalingradu

Bitva u Stalingradu byla jedním z největších vojenských střetnutí druhé světové války. Sovětské vítězství přineslo obrat ve vývoji války na východní frontě a nakonec se stalo jedním ze symbolů německé porážky. Bitva skončila kapitulací německých vojsk přesně před 75 lety, 2. února 1943.
2. 2. 2018|