TÉMA

Pálava

Jižní Moravou protéká voda plná amoniaku. Případem se už zabývají inspektoři z ČIŽP

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) prověřuje rozsáhlé znečištění potoka Turold v okolí Mikulova. Voda, která protéká Chráněnou krajinnou oblastí Pálava i Lednicko-valtickým areálem, je znečištěna zejména amoniakem. Podnět inspektorům dalo vedení města Mikulov. Kdo za nebezpečnými látkami v potoce stojí, zatím ČIŽP nekomentuje.
24. 1. 2023|

Nejvyšší správní soud vyhověl ministerstvu v otázce přípravy stavby dálnice D52

Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl kasačním stížnostem ministerstva životního prostředí a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v otázce stavby dálnice D52 pod Pálavou. Zrušil tak rozhodnutí Krajského soudu v Brně z roku 2020, který vyhověl žalobě spolku Voda z Tetčic. Ten se domáhal zrušení výjimky pro stavbu části dálnice od Bavor k Mikulovu, která umožňovala stavbu výtlačného potrubí, které má odvádět vodu z dálnice do horní Novomlýnské nádrže. Vyplývá to z rozsudku NSS, který je k dispozici na úřední desce.
29. 9. 2022|

Turisté táboří v národních parcích, kde se dá. Na Šumavě jim nabízejí nouzová nocoviště

V národním parku Šumava přibývá případů nedovoleného táboření ve volné přírodě. Na neukázněné turisty si stěžují na německé straně, v parku Bavorský les.
17. 8. 2021|

Kvůli ochraně ptáků povede elektřina u Mikulova v zemi. Po zásahu proudem jich ročně zahynou stovky tisíc

Kvůli vysokému napětí uhyne každý rok v Česku až 300 tisíc ptáků. Energetici se proto ve spolupráci s ochránci přírody snaží dráty elektrického vedení zabezpečit. Tam, kde to nejde, je přesouvají do země. Jedním z takových míst se má stát i lokalita bývalého lomu v Mikulově na Břeclavsku.
14. 7. 2021|

Archeologové prozkoumávají síť chodeb pod moravskou vesnicí. Nálezy předcházejí lovcům mamutů

Až 30 tisíc let staré mamutí kosti, zuby nebo ozdobné prvky našli archeologové v Milovicích na Břeclavsku. Kopat začali po opakovaných propadech silnice. Pod ní se totiž nachází sklepy s nestabilním stropem. Na průzkum místa, které archeologové výjimečností přirovnávají k Dolním Věstonicím, mají poslední týden.
22. 6. 2021|

Na Pálavě začalo borytobraní. Dobrovolníci invazivní rostlinu vytrhávají i s kořeny

Ochránci přírody v pátek na Pálavě spolu s dobrovolníky opět vytrhávali boryt barvířský, který se v minulosti používal jako barvivo. V posledních letech se této invazivní rostlině na pálavských vrších daří, utlačuje ale vzácné a chráněné druhy rostlin. Aby byla likvidace borytu úspěšná, je potřeba ji zopakovat několik let po sobě.
8. 5. 2021|

Naučných stezek během epidemie přibývá, ty starší dostávají nový vzhled

Kvůli epidemii koronaviru a omezení možností trávení volného času vzniká stále více naučných stezek. Poptávka po značení nových tras je podle Klubu českých turistů oproti loňskému roku dvojnásobně vyšší. Stezky se nejčastěji týkají témat, jako je příroda, historie nebo technologie. Návštěvnost lesů a turistických stezek se za poslední rok podle Lesů ČR zněkolikanásobila. Přináší to s sebou i problémy související s ničením přírody.
1. 5. 2021|

Na Pálavě se po mnoha letech opět pasou kozy a ovce bez ohradníků. Hlídá je pastevec se psem

Ovce a kozy se po mnoha letech opět pasou na Stolové hoře na Pálavě bez ohradníků. Spolu s pastevcem je hlídají psi. Stádo díky volnému pohybu vypase i méně přístupná místa. Cílem je pomoci stepním společenstvům a druhům, například kosatcům či koniklecům. Na Pavlovských vrších budou až do června.
26. 4. 2021|

Pálavská zřícenina Děvičky se rozpadá. Ničí ji i desítky tisíc turistů

Pálavský hrad Děvičky chátrá. Padá z něj kamení, ve zdech vznikají praskliny a velké množství turistů památku ničí. Ročně jich tam zavítá až 150 tisíc. Pomoc teď chce spolek Památky Pálavy, letos plánuje úpravy za zhruba milion korun. Nejprve chce nainstalovat zábrany, v posledních letech tam totiž došlo k několika nehodám.
13. 3. 2021|

Sanatorium pod Pálavou má svého projektanta. Stavbu spa resortu připravuje i čínský developer

Společnost Thermal Pasohlávky vybrala projektanta plánované stavby odborného léčebného ústavu na břehu novomlýnských nádrží. Stala se jím Projektová společnost Sanatorium Pálava. Půjde o specializované zařízení na rehabilitace po operacích kyčlí nebo jiných kloubů. Investici v podobě spa resortu ve stejné lokalitě dále plánuje i čínská firma RiseSun.
5. 1. 2021|

Bezohlední cyklisté trápí Mikulov. Strážníci rozdají denně desítky pokut

Mikulov láká každý rok tisíce cykloturistů. Ti se ale ulicemi města pod Pálavou prohánějí jednosměrkami v protisměru a ohrožují pěší. Městští strážníci jim rozdají denně desítky pokut, mnohem více než řidičům aut.
11. 8. 2020|

Koupání v lomu u Mikulova bude za peníze. Ochránci přírody chtějí zabránit jeho devastaci

Správa Chráněné krajinné oblasti Pálava začne od konce června regulovat vstup do lomu na Janičově vrchu v Mikulově. Zatopený lom je přírodní památkou, podle správy býval v létě výrazně přetěžovaný návštěvníky, kteří jej využívají ke koupání. Počet návštěvníků bude omezený maximálně na sto lidí v jeden okamžik, vstupné vyjde dospělého na stokorunu.
22. 6. 2020|

U Pasohlávek otevřeli Bránu do Římské říše. Centrum připomíná stopy antiky na Moravě

U Pasohlávek na Mikulovsku otevřeli nové návštěvnické centrum a expozici nazvanou Brána do Římské říše. Stojí na místě největšího vojenského tábora římských vojáků na českém území, kteří se v oblasti usadili v období markomanských válek.
18. 6. 2020|

Kam nemůže slunce, tam musí lékař. Po prosvětlení lesů na Pálavě se do nich vrátili vzácní motýli

Skoro čtyřikrát víc jasoňů dymnivkových než v minulých letech se podařilo napočítat pracovníkům Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK ČR) na Pálavě. Ohrožený druh motýla odtud prakticky zmizel, daří se ho ale do přírody vracet díky novému projektu v oboře Bulhary. Odborníci doufají, že podobných míst může ještě přibýt.
16. 5. 2020|

V Pasohlávkách opravují starou švýcarskou loď. Po Bodamském jezeru bude brázdit Novými Mlýny

Loď Munot z roku 1936 vypluje na Novomlýnskou nádrž. Opravuje ji společnost Plavby Pálava, která tam provozuje výletní lodní dopravu. Loni si ji přivezla z Nizozemska, přes šedesát let však sloužila na Bodamském jezeře. Na přehradu pod Pálavou by měla být spuštěna na konci dubna.
23. 2. 2020|

Zatopené lomy lákají ke koupání stovky lidí. V Mikulově chtějí ochránci přírody přístup omezit

Masové koupání v zatopených lomech podle ochránců přírody ubližuje rostlinám i živočichům. Například lom Janičův vrch u Mariánského mlýna v Mikulově navštíví v sezoně až tisíc lidí denně. Regulovat jejich počet by mohlo zřízení placeného přírodního koupaliště, jaké funguje například v Kurovickém lomu na Kroměřížsku. Zastupitelé Mikulova ale tuto možnost zamítli.
23. 7. 2019|

Lesy ČR zlikvidovaly na Pálavě tisíce chráněných motýlů, zní z Akademie věd

Hospodaření Lesů ČR zlikvidovalo na Pálavě tisíce přísně chráněných motýlů. Oznámili to vědci z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích. Podle biologů státní podnik do lokality nevhodně zasahuje, hlavně co se týče těžby dřeva, strojního čištění pasek a příliš velkého počtu zvěře v oboře. Podle Lesů ČR je naopak na vině především klimatická změna a její dopady na tuzemskou krajinu.
23. 7. 2019|
Archeologie

Stopy vojsk Římské říše sahají až k Mušovu. Co tam po sobě Římané zanechali, ukáže nové archeologické centrum

Nedaleko Pasohlávek na Mikulovsku vznikne nové archeologické centrum, které bude připomínat Římany sídlící pod Pálavou. Projekt s názvem Mušov: Brána do Římské říše zhruba za patnáct milionů korun by měl být hotový příští rok. Nabídne výstavní i výukové prostory.
15. 4. 2019|

„Aby sa už Dyja nevylila“. Novomlýnské nádrže jsou v provozu tři dekády

V minulosti budilo vášně, předmětem sporů někdy bývá i dnes. V nížině pod Pavlovskými vrchy, kde se stékaly řeky Dyje, Jihlava a Svratka, vzniklo vodní dílo Nové Mlýny zejména proti povodním a jako vodní zdroj. Celé dílo bylo s poslední a největší dolní nádrží (Novomlýnskou) uvedeno do provozu před 30 lety, 3. března 1989.
3. 3. 2019|

Výjimky z ochrany přírody pro dálnici D52 u Pohořelic soud zrušil, stavba se tím opět zdrží

Krajský soud v Brně zrušil výjimky udělené podle zákona o ochraně přírody a krajiny pro stavbu dálnice D52 z Pohořelic do Ivaně. Příprava stavby se tam proto zdrží. U obchvatu Mikulova soud naopak výjimku potvrdil.
26. 2. 2019|

Informovat i dohlížet. Správci chráněného pálavského území hledají nové strážce přírody

Milovníky přírody a dlouhých procházek hledají správci Chráněné krajinné oblasti Pálava. Potřebují totiž více strážců přírody, kteří by přibývajícím turistům v lokalitě dokázali poradit, ale také je upozornit na překračování pravidel.
21. 12. 2018|

Léto daleko, ale jih Moravy už vysychá. Rybníky a tůně jsou poloprázdné, sněhu bylo málo

Nedostatek zimních srážek se už teď na jaře začíná projevovat na některých tocích a nádržích na jihu Moravy. Třeba správa Chráněné krajinné oblasti Pálava na podzim vybudovala několik tůní, které měly přes zimu vodu zadržet. Voda je v nich ale jen na dně, málo je jí i v tamních rybnících.
22. 3. 2018|

Jihomoravský kraj vycouval z projektu čínských lázní. Pozemky v Pasohlávkách prodá tomu, kdo nabídne nejvíc

Zastupitelé Jihomoravského kraje schválili záměr prodat pozemky, na kterých chce vybudovat čínská společnost RiseSun lázeňský komplex za více než miliardu korun. Cena pozemků se odhaduje na zhruba 350 milionů korun. Kupec vzejde z veřejného nabídkového řízení a musí se zavázat k vybudování lázní.
15. 1. 2018|