TÉMA

Slavkov u Brna

Po dvouleté pauze se u Slavkova odehrála rekonstrukce bitvy tří císařů

Na tisíc účastníků v historických uniformách si připomnělo 217. výročí bitvy tří císařů u Slavkova. Po dvou covidových letech program tentokrát nic neomezilo. Na rekonstrukci bitvy se přijelo podívat několik tisíc lidí.
3. 12. 2022|

Řidič na dálnici u Brna ujížděl policii, skončil ve vazbě, hrozí mu osm let

Řidič na D1 u Brna ujížděl policii, zastavit se jej podařilo před Holubicemi na Vyškovsku. Jízdou způsobil tři kolize, v dechu mu policisté naměřili přes jedno promile alkoholu. Cizinec skončil ve vazbě, za obecné ohrožení mu hrozí až osmileté vězení. Událost se stala minulý týden, policie teď na webu zveřejnila video a vyzývá svědky, kteří byli jízdou muže ohroženi, aby se jí ozvali. Kriminalistům také podle mluvčího významným způsobem pomohou i záznamy z palubních kamer.
22. 11. 2022|

Kvůli pěkné fotografii se chovají bezohledně. Turisté ničí barokní sochy ve Slavkově

Turisté poškozují obnovené barokní sochy ve Slavkově u Brna. Šplhají na ně, fotí se a ulamují jim drobné části. Kolekci padesáti soch bylo přitom velmi náročné opravit. Obnova přišla na dvě stě milionů korun. Z velké části ji pokryly dotace z evropských fondů.
27. 7. 2021|

Česko si připomnělo Den vítězství. Politici položili věnce na Vítkově

Česko si v sobotu připomnělo 76. výročí konce druhé světové války v Evropě. Politici v čele s prezidentem Milošem Zemanem se zúčastnili pietního aktu u Národního památníku na Vítkově, kde u hrobu Neznámého vojína položili věnce. Den kapitulace nacistického Německa v roce 1945 slaví Česko společně s většinou evropských států jako státní svátek.
8. 5. 2021Aktualizováno8. 5. 2021, 23:23|

Rudoarmějci vyrazili na pouť jižní Moravou na koních. Herci připomínají konec války

Obce na jižní Moravě si společně s vojenskými nadšenci ze spolku Acaballado připomínají události konce druhé světové války. Víc než padesátka mužů a žen v uniformách Rudé armády se ve čtvrtek vydala na třídenní jízdu ve vojenských vozidlech a na koních. Právě koně byli hlavním dopravním prostředkem vojáků při osvobozování jihu Moravy.
7. 5. 2021|

Ve Slavkově začaly opravy vytíženého průtahu městem. Řidiče čekají dopravní omezení

Řidiče mířící do centra Slavkova u Brna čekají od pondělka dopravní komplikace. Dělníci začali s dlouho očekávanými opravami vytíženého průtahu. Součástí první etapy je stavba kruhové křižovatky, kromě silnice pak dělníci opraví i chodníky nebo veřejné osvětlení, vzniknou i odstavné plochy pro auta či nové přechody.
26. 4. 2021|

V Bučovicích, Slavkově a Veselí už nebudou na autobusovém nádraží informační kanceláře, nevyplatily se

Od května ukončí provoz informační kanceláře na třech jihomoravských autobusových nádražích. Důvodem je malý zájem cestujících o služby. Konec okének se dotkne ale taky školáků a seniorů, kteří si v nich vyřizovali jízdní doklady a slevové průkazky.
23. 4. 2021|

Omluva kvůli napoleonské výstavě. Slavkov u Brna přetvořením expozice porušil autorská práva

Slavkov u Brna se musí omluvit autorům původní napoleonské expozice na zdejším zámku a zaplatit jim také jako zadostiučinění dohromady 100 tisíc korun. Rozhodl o tom Vrchní soud v Olomouci, který řešil odvolání ve sporu autorů expozice, kteří žalovali město kvůli porušení autorských práv.
8. 7. 2020|

Kamiony objíždějí placené úseky silnic. Obce na jihu Moravy budou měřit hustotu dopravy

Po zpoplatnění silnic prvních tříd se zvýšil provoz kamionů na objízdných trasách. Upozorňují na to někteří starostové měst a obcí na jihu Moravy. Mýtné platí řidiči kamionů na hlavním tahu I/43 mezi Brnem a Svitavami nebo na silnici I/50 směrem na Slovensko. Provoz proto začnou v obcích měřit a s výsledky se chtějí obrátit na ministerstvo dopravy.
7. 2. 2020|

Uzavřít papírnictví bez pokladny EET bylo správné, potvrdil soud

Finanční správa postupovala správně, když kvůli absenci elektronické evidence tržeb v roce 2017 dočasně zavřela dvě papírnictví, jedno ve Slavkově u Brna a druhé ve Vyškově. Že úředníci nepochybili, ve čtvrtek potvrdil brněnský krajský soud.
19. 12. 2019|

Cirkus bude. Brňané sice v anketě řekli, že žádný nechtějí, teď však představení vyprodali

Na pozemcích městské části Brno-jih stojí už dva týdny cirkusový stan. Radnice je pronajala navzdory doporučení vedení města Brna, které si pronajímání pozemků cirkusům se zvířaty nepřeje. V létě město uspořádalo anketu, ve které se proti cirkusům vyslovilo téměř 80 procent hlasujících.
23. 9. 2019|

Staré kameny, nové cihly. Rekonstrukce zámecké zdi ve Slavkově budí u místních rozpaky

Ve Slavkově u Brna po devíti letech opravují dělníci zámeckou zeď. Část strhly před devíti lety povodně. Její nová podoba, ještě před dokončením, vzbuzuje mezi místními rozpaky. Hradba totiž nemohla být znovu postavená z původních cihel a řemeslníci použili nové.
20. 8. 2019|

Mladí restaurátoři opět pracují na zámku ve Slavkově. Návštěvníci je při tom mohou sledovat

Studenti brněnské Vyšší odborné školy restaurátorské pracují i letos ve slavkovském zámku na opravách historického nábytku, a plní tak odbornou praxi. Tentokrát opraví stůl a rohovou skříň s želvovinou z první poloviny 19. století. Návštěvníci mohou restaurátory pozorovat při práci na hlavní prohlídkové trase zámku.
23. 5. 2019|

Množství tříděného odpadu v Brně každý rok roste. Popelnice na bioodpad ale chybí

Hnědé popelnice na bioodpad v Brně zatím nebudou. Jeden z projektů participativního rozpočtu Dáme na vás přitom navrhoval rozmístit po městě téměř čtyři stovky hnědých kontejnerů. Odbor životního prostředí i Kancelář architekta města Brna ho ale shodně zamítly jako neproveditelný. V ulicích už by barevných nádob podle nich bylo moc a náklady na svoz by byly příliš vysoké.
18. 5. 2019|

Pivovary už začaly vařit velikonoční speciály. Většina bude dozelena

Ačkoliv do Velikonoc zbývají ještě téměř dva měsíce, sládkové v pivovarech na jižní Moravě mají napilno. Do Velikonoc je čeká kromě běžné výroby připravit i speciální třináctistupňové zelené velikonoční pivo. Ve Starobrnu v pátek připravili první várku. Letos ho bude znovu 4700 hektolitrů a podruhé se bude prodávat i na Slovensku. Speciály chystají i další pivovary v regionu.
9. 2. 2018|

Z historického centra Slavkova musí zmizet reklamní stojany. Kvůli estetice i bezpečnosti

Reklamu v historickém centru Slavkova u Brna nově omezuje nařízení o zákazu reklamy šířené na veřejně přístupných místech mimo provozovny. Radnice tak bojuje hlavně proti takzvaným áčkům. Podnikatelům, kteří je neodstraní, hrozí několikatisícové pokuty. Obyvatelé nařízení vítají, někteří živnostníci s ním ale nesouhlasí. Reklamu regulují podobným způsobem i radnice ve Znojmě či Mikulově. Brno připravuje manuál.
10. 1. 2018|