TÉMA

Nemocnice Na Františku

Před soudem stanuli obžalovaní v kauze zakázek v českých nemocnicích, vinu odmítli

Soud začal rozplétat kauzu údajných manipulací se zakázkami v českých nemocnicích. Obžalovaní, včetně bývalého radního Prahy 1 Daniela Hodka nebo bývalého ředitele Nemocnice Na Františku Roberta Zelenáka, stanuli před soudem kvůli údajné korupci při soutěži na stravovací služby.
14. 11. 2023|

Nemocnice Na Františku by mohla mít zubní pohotovost. V Praze jde o nedostatkovou službu

V pražské Nemocnici Na Františku má začít od září fungovat lékařská zubní pohotovost. Radní hlavního města v pondělí schválili zhruba 3,4 milionu korun na její financování, ještě o tom budou hlasovat zastupitelé. Město podle náměstkyně primátora Alexandry Udženije (ODS) jedná také o zřízení dětské pohotovosti ve Fakultní Thomayerově nemocnici v Krči.
12. 6. 2023|

Státní zástupce obžaloval pět lidí a jednu firmu kvůli zakázkám v Nemocnici Na Františku

V případu manipulace s veřejnými zakázkami Nemocnice Na Františku v Praze padla obžaloba. ČT to sdělil dozorující státní zástupce z Vrchního státního zastupitelství v Praze Zdeněk Matula. Obžalobě čelí pět lidí a jedna firma. Případ souvisí se zásahem Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v roce 2018. Kriminalisté tehdy zasahovali v Nemocnici Na Františku, na Bulovce a dalších místech. Obvinění čelil také podnikatel Tomáš Horáček, který s žalobcem už předloni uzavřel dohodu o vině a trestu.
1. 2. 2023|

V rozsáhlé kauze nemocničních zakázek schválil soud další dohodu, muž přijal podmínku

V kauze údajných manipulací s nemocničními zakázkami přijal Antonín Tvrdoň podmíněný trest. Dohodu o vině a trestu, kterou uzavřel se státním zástupcem, v úterý pravomocně schválil Obvodní soud pro Prahu 1. Aktuálně projednávaná část případu souvisí se zakázkou na stravovací služby pro Nemocnici Na Františku v Praze v hodnotě 33 milionů korun.
26. 4. 2022|

Policie završuje kauzu podnikatele Horáčka. Případ dvou ústeckých policistů ale dosud uzavřen není

Policie uzavírá kauzu zdravotnických zakázek kolem lobbisty Tomáše Horáčka. Obvinění se mají seznámit se spisem. Národní centrála proti organizovanému zločinu zároveň navrhla obžalovat muže, který nabízel ovlivnit policejní šetření týkající se údajného vyvedení Horáčkových firem do zahraničí v době, kdy byl ve vazbě.
29. 1. 2022|

Advokátka využila stíhání lobbisty Horáčka. Vyváděla peníze z jeho firem, míní policie

Policie obvinila bývalou advokátku stíhaného lobbisty Tomáše Horáčka. Podle detektivů nakládala bez jeho vědomí s firmou, kterou ovládal. Horáček je ústřední postavou kauzy nemocničních zakázek a usiluje o status spolupracujícího obviněného.
6. 7. 2021|

Nemocnice obnovují návštěvy, lidé ale musí dodržovat přísná opatření

Nemocnice vzhledem ke zlepšení epidemické situace v posledních dnech obnovují možnosti návštěv. Lidé ale musí dodržovat přísná hygienická pravidla. Návštěvník je povinen zdravotnickému personálu předložit dokument o negativním antigenním nebo PCR testu, který není starší 48 hodin, nebo musí mít certifikát o očkování, případně potvrzení o prodělaní covidu-19, od kterého neuplynulo více než 90 dní. Povinný je také nasazený respirátor. Některá zařízení si navíc nastavila vlastní pravidla, omezují například dobu nebo počet návštěv.
19. 5. 2021Aktualizováno19. 5. 2021, 17:38|

Svědka v případu nemocničních zakázek hlídá policie. Horáčkovi vyhrožují smrtí

Policie znovu hlídá ústřední postavu kauzy nemocničních zakázek Tomáše Horáčka. Detektivové mají k dispozici svědectví i nahrávky, z nichž vyplývá, že muž, který mluví o pozadí údajné korupce, může být v ohrožení života.
16. 2. 2021|

Registrace seniorů po výpadku funguje, termín očkování ale dostal jen zlomek zájemců. Volných časů přibývá, opozice i tak hovoří o selhání

Senioři nad 80 let se mohou od pátečního dopoledne přihlašovat na očkování proti covidu-19, do večera se jich podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) registrovalo do systému 109 tisíc, jen zlomek ale již má termín vakcinace. Zahájení provozu se neobešlo bez problémů. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) rezervační systém na chvíli vypadl, ale funguje. Politici navíc již nepočítají s tím, že by od 1. února otevřeli rezervační systém pro všechny. Na řadu zřejmě půjdou nejprve lidé nad 65 let.
15. 1. 2021Aktualizováno15. 1. 2021, 21:37|

Plány pražské koalice: převzetí Nemocnice Na Františku, bydlení pro lidi s autismem i nový Portál Pražana

Pražská koalice chce do půl roku připravit plán převzetí Nemocnice Na Františku v Praze 1, nastěhovat sociálně ohrožené rodiny z ubytoven do městských bytů nebo zvýšit příspěvek radnicím na žáka. Plány představili novinářům zástupci Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu. Pokračovat má také příprava Výstaviště na dostavbu vyhořelého křídla Průmyslového paláce a má vzniknout prototyp nového městského webu. Opoziční ODS a hnutí ANO však plány vedení města kritizují.
3. 10. 2019|

Šnajdr podal trestní oznámení na podnikatele Horáčka. Viní ho ze zpronevěry

Vyšetřování možné korupce v pražských nemocnicích se rozrůstá. Do kauzy se vložil někdejší náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr (ODS), kterého podnikatel Tomáš Horáček označil za ústřední postavu manipulací se zakázkami. Šnajdr se brání a vyrazil do protiútoku – Horáčka obvinil ze zpronevěry několika milionů.
27. 7. 2019|

Horáček z kauzy nemocničních zakázek žádá o policejní ochranu. Bojí se msty

Tomáš Horáček, obviněný v kauze údajných manipulací s nemocničními zakázkami, který spolupracuje s policií při rozkrývání případu, požádal o policejní ochranu. Důvodem jsou obavy ze msty lidí, proti kterým vypovídá.
30. 6. 2019|

Kauza nemocničních zakázek: Obhájci hlavního obviněného podle policie vynášeli informace

Kauza údajné manipulace zakázek, která se týká pražských nemocnic Na Bulovce a Na Františku, se rozrůstá. Policie chce, aby advokátní komora zahájila kárné řízení se dvěma obhájci hlavního obviněného v případu, podnikatele Tomáše Horáčka. Advokáty podezírá z vynášení informací či z toho, že Horáčkovi umožnili telefonovat z vazby.
9. 6. 2019|

V kauze nemocničních zakázek obvinila policie bývalého pražského radního a podnikatele

Policie obvinila další dva lidi v kauze pražských nemocničních zakázek. Podle zjištění České televize se stíhání nově týká i bývalého pražského radního za ČSSD Daniela Hodka a podnikatele s maltským pasem Miroslava Lekeše. Hodek potvrdil, že obvinění obdržel, ale považuje jej za neopodstatněné a podává proti němu stížnost. Kvůli údajnému ovlivňování zakázek pro nemocnice Na Bulovce a Na Františku je obviněno dalších čtrnáct lidi a pět firem.
7. 6. 2019|

Korupci ve zdravotnictví umožňuje zákon o veřejných zakázkách, tvrdí spolupracující obviněný Horáček

Policie získala další důkazy o pozadí jedné z korupčních kauz českého zdravotnictví. Jde o zakázku na stravování v pražské Nemocnici Na Františku. Detektivové mají výpověď spolupracujícího obviněného Tomáše Horáčka, jenž rozkrývá jména i úlohy lidí, kteří se měli na trestné činnosti podílet. Horáček České televizi řekl, že korupci ve zdravotnictví umožňuje zákon o veřejných zakázkách.
28. 4. 2019|

Nové vyšetřování v kauze kolem nemocničních zakázek. Zapojený byl údajně i známý exministra Němečka

Korupční kauza kolem nemocničních zakázek se rozrůstá. Podnikatel Tomáš Horáček, který je hlavním obviněným, totiž začal spolupracovat s policií. Detektivové tak začali prověřovat zhruba desítku nových nákupů, například dodávku monitorovacích systémů do Fakultní nemocnice Bulovka.
7. 4. 2019|

Nemocnici Na Františku chce hlavní město převzít do léta. Teď ji spravuje Praha 1

Hlavní město převezme řízení Nemocnice Na Františku, kterou dosud spravovala městská část Praha 1. Informovali o tom zástupci pražského magistrátu, první městské části a vedení nemocnice. Převzetí správy by mělo být podle pražské radní pro zdravotnictví Mileny Johnové (Praha sobě) hotovo do konce června. Hlavní město chce být podle radní ve zdravotnictví aktivnější. Nyní magistrát žádnou nemocnici nemá.
28. 3. 2019Aktualizováno28. 3. 2019, 17:57|

Průzkum pro metro D, byty pro chudé a miliarda korun do škol. Cíle pražské koalice na šest měsíců

Vedení Prahy chce do půl roku zahájit geologický průzkum metra D, vytipovat pozemky pro stavbu nových bytů nebo přidat miliardu korun na platy zaměstnanců škol. Půlroční plán představili zástupci Pirátů, uskupení Praha sobě (PS) a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN). Vedení města chce také zpracovat návrh koncepce bytové politiky, dokončit diagnostiku Libeňského a Hlávkova mostu, vyčlenit byty pro seniory a rodiny s dětmi nebo řešit budoucnost nemocnic Na Bulovce a Na Františku. Prahu také čeká jednání se státem i starosty dotčených městských částí o možné výstavbě vládní čtvrti v Letňanech. V příštím týdnu radní schválí rozdělení rozpočtové rezervy určené na investice.
4. 2. 2019Aktualizováno4. 2. 2019, 18:45|

Podnikatel Horáček byl propuštěn z vazby. Je obviněný v kauze korupce v pražských nemocnicích

Dozorující státní zástupce Zdeněk Matula propustil z vazby podnikatele Tomáše Horáčka. České televizi to potvrdilo Vrchní státní zastupitelství v Praze. Muž byl obviněn z korupce a ovlivňování zakázek v pražských nemocnicích Na Bulovce a Na Františku. Policisté v kauze prověřovali mimo jiné veřejné zakázky na ostrahu objektů, dodávku hygienických potřeb nebo pořízení osobních aut.
23. 1. 2019Aktualizováno23. 1. 2019, 11:28|

V kauze pražských nemocnic obviněno jedenáct lidí a dvě firmy. Ústřední postavou je podnikatel Horáček

Policie obvinila v kauze manipulací se zakázkami ve dvou pražských nemocnicích jedenáct lidí a dvě firmy. Hlavní postavou celého případu je podle policie ústecký podnikatel Tomáš Horáček. Spolu s ním detektivové stíhají i exředitelku Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou. Oba jsou od víkendu ve vazbě.
3. 7. 2018|

Ředitel Nemocnice Na Františku kvůli zásahu policie rezignoval

Ředitel Nemocnice Na Františku Robert Zelenák odstoupil z funkce. Radní Prahy 1 v úterý přijali jeho rezignaci. Důvodem je nedávné obvinění z manipulací s veřejnou zakázkou.
3. 7. 2018Aktualizováno3. 7. 2018, 15:29|

Nemocnice Na Františku bez soukromníků. Provoz chce Praha 1 zajistit s magistrátem

Radnice Prahy 1 zruší koncesní řízení, ve kterém hledala soukromého provozovatele Nemocnice Na Františku. Ohledně budoucnosti nemocnice chce jednat pouze s magistrátem. Zastupitelé městské části svým usnesením zároveň odmítli obě nabídky, které do tendru dorazily. Tendr vedení městské části zruší příští týden. Radní Prahy i Prahy 1 v úterý schválili memorandum, na základě kterého se Praha zaváže nemocnici ve větší míře spolufinancovat.
31. 1. 2018|

Magistrát chce od Prahy 1 převzít Nemocnici Na Františku. Má obavy o péči

Pražský magistrát chce převzít od Prahy 1 provozování Nemocnice Na Františku. Záměr už schválili radní. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) uvedla, že chce zaručit lůžkovou péči a převzetí je součástí dlouhodobější strategie. Vedení první městské části však hodlá zařízení pronajmout soukromému provozovateli. Zájem už projevily čtyři firmy. Magistrát se ale obává, že by potom Praha nemohla zaručit budoucí fungování nemocnice.
9. 1. 2018|