Téma Snaha Katalánska o nezávislost

Snaha Katalánska o nezávislost

Španělská vláda udělí milost devíti vězněným katalánským politikům

Španělská vláda hodlá v úterý udělit milost devíti katalánským politikům odsouzeným a uvězněným kvůli snahám o vyhlášení nezávislosti Katalánska v roce 2017. Informoval o tom premiér Pedro Sánchez, kterého citovala agentura Reuters.

Šéf katalánské policie do vězení nepůjde. Soud jej zprostil obvinění ze vzpoury

Španělský soud zprostil obvinění bývalého šéfa katalánské policie Josepa Lluíse Trapera, který byl obžalovaný ze vzpoury kvůli neústavnímu referendu o nezávislosti Katalánska z roku 2017. Hrozilo mu až deset let vězení. O verdiktu informoval deník La Vanguardia. Podle něj soud neshledal důkazy pro to, že by Trapero podporoval tehdejší separatistickou vládu.

Katalánská krize se vyřeší tak za 20 let, odhaduje španělský ministr

Krize v Katalánsku, kde separatisté požadují odtržení tohoto autonomního regionu od Španělska, se vyřeší tak za dvacet let. Odhaduje to španělský ministr zahraničí Josep Borrell. Podle šéfa španělské diplomacie, jenž je také Katalánec, není jádro problému ve vztahu Madridu a Barcelony, ale v rozdělené katalánské společnosti.

Po sedmi měsících oficiálně skončila přímá správa Madridu nad Katalánskem

V Katalánsku po sedmi měsících končí přímá správa Madridu. V oficiálním věstníku vyšel jmenovací dekret, který ve čtvrtek potvrdila španělská vláda. Katalánští ministři se tak mohou ujmout svých úřadů. Podle agentury Europa Press by se měl ceremoniál převzetí funkcí konat v sobotu. Přímou správu Madrid nad autonomním regionem zavedl vloni koncem října kvůli snahám katalánské vlády o odtržení od Španělska.

Německá prokuratura má nové informace, chce znovu vydat Puigdemonta kvůli vzpouře

Německá prokuratura hodlá znovu požádat tamní soud o vydání bývalého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta do Španělska kvůli obvinění ze vzpoury, kterému ve své domovské zemi čelí. Soud již dříve jeho vydání kvůli obvinění ze vzpoury odmítl, nyní ale státní zastupitelství obdrželo z Madridu nové důkazy, na jejichž základě se domnívá, že by to možné bylo. Žádost prokuratury, aby byl Puigdemont vzat znovu do vazby, soud ale v úterý zamítl.

Puigdemont chce pro řešení situace kolem Katalánska mezinárodního mediátora

Bývalý šéf katalánské regionální vlády Carles Puigdemont žádá, aby se do sporu o budoucnost a nezávislost Katalánska zapojili mezinárodní zprostředkovatelé. Puigdemont je nyní v Německu, kde na svobodě čeká na rozhodnutí tamní justice, zda ho vydá do Španělska v souvislosti s konáním loňského nepovoleného referenda o nezávislosti Katalánska.

Katalánská exministryně se vydala skotské policii. Čeká ji řízení o vydání do Španělska

Bývalá katalánská ministryně školství Clara Ponsatíová se vydala policii ve Skotsku. Do vazby ale nemusí, neboť místní soudce stanovil kauci. Soud o jejím případném předání španělským úřadům začne jednat v polovině dubna. Ponsatíová je ve Španělsku obžalována ze vzpoury a zpronevěry. Kromě ní čelí obžalobě ze vzpoury několik dalších Katalánců. V Barceloně zasedal katalánský parlament a odhlasoval dvě rezoluce týkající se práv politiků, kteří jsou ve vazbě nebo v exilu.

Obětovali mě, je po všem, píše Puigdemont z bruselského vyhnanství

Někdejší katalánský premiér Carles Puigdemont je přesvědčen, že šance na jeho znovuzvolení pohasly. Ve zprávách adresovaných jednomu z exministrů podle španělských médií píše, že „je po všem“ a separatisté jej „obětovali“. Puigdemont oficiálně zůstává jediným kandidátem na katalánského premiéra, jehož plánovanou úterní volbu však kvůli možným právním dopadům předseda parlamentu odložil na neurčito.

Předsedou katalánského parlamentu bude separatista Torrent

V Barceloně se koná ustavující zasedání katalánského parlamentu, který vzešel z předčasných regionálních voleb 21. prosince. Předsedou parlamentu se stal separatista Roger Torrent. Zastánci nezávislosti patrně ovládnou pět ze sedmi křesel ve vedení parlamentu, což by jim dalo naději na znovuzvolení expremiéra Carlese Puigdemonta. Ten stále pobývá v Bruselu.

Přijměte výsledky voleb a začněte jednat, vyzval Puigdemont španělského premiéra

Bývalý katalánský premiér Carles Puigdemont vyzval předsedu španělské vlády Mariana Rajoye, aby přijal výsledky nedávných regionálních voleb v Katalánsku, v nichž získaly většinu křesel v parlamentu separatistické strany. Katalánský expremiér vyzval Madrid k politickému jednání i k tomu, aby umožnil návrat jeho „legitimní“ regionální vlády k moci.