TÉMA

Helena Králová

Soud s Nečasovými kvůli poslaneckým trafikám se bude po výměně soudkyně celý opakovat

Soud s expremiérem Petrem Nečasem a jeho manželkou Janou se bude muset celý opakovat; začne v prosinci. Po výměně soudkyně obžalovaní odmítli, aby se v novém kole procesu pouze četly staré výpovědi svědků. Prvoinstanční soud se ke kauze poslaneckých trafik vrací. Osvobozující verdikt zrušila nadřízená instance.
7. 10. 2022|

Kauzu trafik kolem Nečasové bude řešit jiná soudkyně. Hrozí, že se líčení vrátí na začátek

Jedna z nejdéle trvajících trestních kauz – takzvaných trafik kolem Jany Nečasové – bude mít novou soudkyni. Poté, co justici opustila jedna z nejdéle sloužících soudkyň – Helena Králová – převezme případ její nástupkyně, kterou teprve tento měsíc do funkce jmenoval prezident Miloš Zeman. Králová před odchodem do důchodu nestihla případ dokončit, a tak hrozí, že se bude celé líčení opakovat od začátku.
31. 1. 2022|

Ve funkci skončí soudkyně Králová. Kauzu takzvaných trafik pro exposlance nestihne dořešit

Justici opouští jedna z nejdéle sloužících soudkyň Helena Králová. Známá je především kvůli kauze týkající se manželky expremiéra Petra Nečase (ODS) Jany, dříve Nagyové. Její verdikty v ní opakovaně jako nezákonné rušily odvolací soudy. Králová už soud v případu takzvaných poslaneckých trafik pro bývalé členy dolní komory - tedy údajné nabídky pracovních pozic za hlasování ve sněmovně - nestihne dokončit. Hrozí, že se celý proces bude muset opakovat od začátku.
6. 12. 2021|

Bývalý obchodní ředitel Čepra se v kauze nevýhodných obchodů dovolal k Nejvyššímu soudu

Bývalý obchodní ředitel podniku Čepro Alexandr Houška si v kauze nevýhodných obchodů s palivem podal dovolání k Nejvyššímu soudu (NS). Houška se tak brání proti pravomocnému čtyřletému trestu za porušení povinností při správě majetku státního distributora paliv. Už v září se na NS obrátil i exšéf Čepra Tomáš Kadlec. I on byl za nevýhodné obchody pravomocně odsouzen ke čtyřem letům vězení. Oba muži mají také Čepru společně nahradit škodu 260 milionů korun s úroky. Houška musí navíc sám uhradit dalšího 1,4 milionu.
16. 10. 2019|

Vzorná matka a kamarádka, popsala před soudem Fibingerová Nečasovou. Většina svědků znovu nedorazila

Na úterní soudní jednání v případu takzvaných trafik pro poslance ODS a údajného krácení daní u luxusních darů opět nedorazily více než dvě třetiny předvolaných svědků. Naopak někdejší halová rekordmanka ve vrhu koulí Helena Fibingerová před soudem Nečasovou popsala jako vzornou matku a kamarádku.
6. 8. 2019|

Soud uznal vinným policistu, který srazil ženu v Praze. Trest ale neudělil, postačilo projednání před soudem

Obvodní soud pro Prahu 1 uznal policistu Petra Suranovského, který koncem října 2017 srazil mladou ženu na tramvajových kolejích před pražským Masarykovým nádražím, vinným z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Od potrestání upustil. Úterní rozhodnutí není pravomocné, státní zástupce i Suranovský si ponechali lhůtu na podání odvolání.
30. 4. 2019|

Levně prodat, draze nakoupit. Soud potvrdil čtyři roky vězení pro bývalého šéfa Čepra

Čtyřletý trest vězení pro někdejšího generálního ředitele Čepra Tomáše Kadlece za nevýhodné obchody platí. Ve čtvrtek jej pravomocně potvrdil odvolací soud. Kadlec se podle rozsudku dopustil čtyřnásobného porušení povinností při správě majetku státního distributora paliv a musí Čepru uhradit škodu 260 milionů korun s úroky.
25. 4. 2019|

„Nevnímal jsem to jako standardní.“ Soud rozplétal poslanecké trafiky v kauze Nagyová

Soud s bývalým premiérem Petrem Nečasem a jeho manželkou Janou nedospěl po dvou a půl letech od podání obžaloby ani do poloviny. V kauze takzvaných poslaneckých trafik v úterý vypovídali bývalý šéf Českých drah Petr Žaluda, poslanec Radim Fiala a Richard Chvojka, který dříve pracoval na pražském letišti ve funkci výkonného ředitele.
5. 3. 2019|

Soud zpřísnil tresty Nečasové i dalším za sledování bývalé expremiérovy ženy. Do vězení je ale neposlal

Za zneužití Vojenského zpravodajství zpřísnil odvolací soud Janě Nečasové, dříve Nagyové, někdejší šéfce kabinetu tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS), i trojici zpravodajců podmíněné tresty a zákazy činnosti. Do vězení je ale neposlal. Soud už dříve uložil podmíněné tresty.
1. 3. 2019Aktualizováno1. 3. 2019, 16:52|

Němcová a Peake vypovídaly v kauze trafik pro poslance. Obě tvrdí, že o ničem nevěděly

Poslankyně a někdejší předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) vypovídala před soudem, který ji předvolal v případu takzvaných poslaneckých trafik. Sdělila, že o postech pro trojici rebelujících zákonodárců z řad občanských demokratů nic neví. Své dřívější vyjádření, jímž získání postů ve státní správě označila za kompromis „přes čáru“, vysvětlila jako obecný a běžný politický výrok. Do případu nevnesla více světla ani další svědkyně Karolína Peake (Věci veřejné, později LIDEM), bývalá místopředsedkyně vlády obžalovaného Petra Nečase (ODS).
21. 8. 2018|
Události komentáře

Šlachta pět let poté: Teď nemůžu rozhodovat, jestli to bylo moc, nebo málo, už to není v rukou policie

Uplynulo pět let od momentu, kdy Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) spustil nejvýznamnější zátah v polistopadových dějinách. Odstartovala jej razie přímo na Úřadu vlády. Nikdo však dosud nebyl pravomocně odsouzen. Někdejší ředitel ÚOOZ Robert Šlachta, který byl hostem středečního pořadu Události, komentáře, přesto tvrdí, že zákrok byl v souladu s platnými zákony a policie nemohla jednat jinak.
14. 6. 2018|

Soudkyně Králová odmítla odposlechy v kauze poslaneckých trafik. Podle ní jejich nasazení nebylo odůvodněné

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová nebude v kauze tzv. trafik přihlížet k pořízeným odposlechům. Zdůvodnila to tím, že policie se měla k informacím zkusit dostat jinak. Nasazení odposlechů je podle ní až nejzazší možností a není možné až při jejich využití zkoumat, zda se odposlouchávaný člověk dopustil trestného činu. Sama Králová ale čelila kvůli neuznání odposlechů kárné žalobě a několik měsíců nesměla soudit.
13. 6. 2018Aktualizováno13. 6. 2018, 15:22|

Soud „odšpuntoval“ kauzu trafik pro poslance. Rozhodl, že soudkyně Králová není podjatá

Městský soud v Praze posunul trestní kauzu takzvaných trafik pro poslance ODS. Zamítl stížnost státního zástupce na podjatost soudkyně Heleny Králové. Ta, pokud se vrátí do taláru, může o věci rozhodovat.
29. 3. 2018Aktualizováno29. 3. 2018, 13:40|

Soud odročil jednání o kárných žalobách na soudkyni Královou. Pelikán musí říct, v čem pochybila

Nejvyšší správní soud (NSS) začal projednávat kárné žaloby na pražskou soudkyni Helenu Královou. Hrozí jí nejpřísnější kárný postih, tedy odvolání z funkce. Jednu žalobu podal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), o ní soud začal jednat, ale věc odročil na 7. března. Ministr má doplnit, v čem přesně Králová pochybila. Podle obhajoby soudkyně šlo o nekvalitně připravenou žalobu.
14. 2. 2018|

Helena Králová nemůže soudit, s námitkou neuspěla

Soudkyně Helena Králová nezvrátila dočasné pozastavení své funkce. Obrátila se na Nejvyšší správní soud, jeho kárný senát však její námitky proti rozhodnutí ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) zamítl.
25. 1. 2018|

Kauzy soudkyně Králové zatím nikdo nepřevezme. Počká se na výsledek kárných žalob

Projednávání případů, které řeší soudkyně Helena Králová, se pozastaví. Vedení soudu rozhodlo, že kauzy nedostane na starost nový soudce, ale počká se na verdikt o kárných žalobách. ČT to sdělila místopředsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Dana Šindelářová.
18. 12. 2017|

Ministr Pelikán dočasně zprostil funkce soudkyni Královou

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) dočasně zprostil výkonu funkce soudkyni Obvodního soudu pro Prahu 1 Helenu Královou. Kárnou žalobu na ni podal předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra, už předtím čelila kárnému řízení za nerespektování pokynů nadřízeného soudu. Co bude dál s jejími případy zatím není jasné. Vedení soudu může dát případy jiným soudcům, ale také čekat na rozhodnutí o kárných žalobách.
15. 12. 2017Aktualizováno15. 12. 2017, 18:31|