TÉMA

Nintendo

Zákazníci mohou mít menší výběr, nezávislá studia čelí tlaku, hodnotí experti obří akvizici Microsoftu

Akvizice společnosti Activision Blizzard Microsoftem je jednou z největších transakcí v historii zábavního průmyslu a největším obchodem ve videoherním sektoru vůbec. Experti oslovení redakcí ČT24 upozorňují, že obří transakce v hodnotě bezmála 69 miliard dolarů (přes 1,5 bilionu korun) může mít na herní trh zásadní dopady – zákazníci mohou mít ve výsledku menší výběr a gigantická akvizice může dostat pod tlak menší vývojáře, kteří zkrátka nemají šanci konkurovat ekonomické síle obřích vydavatelství.
22. 11. 2023|

Od Super Maria po virtuální realitu. Výstava v Londýně je jednou velkou počítačovou hernou

Muzeum vědy v Londýně je známé svými interaktivními expozicemi, ta s názvem Power up si ale o zapojení návštěvníků přímo říká. Shrnuje půlstoletí hraní počítačových her. Nabízí průřez vším, co jeden z pilířů zábavního průmyslu dodnes vyprodukoval. Muzeum připravilo i speciální vstupné pro nadšené hráče.
3. 8. 2023|

Pomáhají zvedat prodeje hardwaru, exkluzivní herní tituly ovšem zároveň mohou rozdělovat

Stejně jako jednotlivé on-line streamovací videotéky lákají na filmy či seriály, které jinde nejsou k dispozici, postupují i velcí výrobci videoherních systémů, především domácích konzolí, nabízením exkluzivních videoherních titulů, které na jiných platformách nejsou k mání. A ač tato praktika může zvýšit i prodej příslušného hardwaru a tím zisky jeho výrobce, zároveň to na trhu s elektronickou zábavou může vytvořit nerovnováhu a v krajním případě pověst konkrétní firmy poškodit.
28. 5. 2023|

Jednoduchá videohra odstartovala miliardový průmysl. Od vydání Pongu uplynulo padesát let

Dvě plošinky, mezi nimi létající kostička a souboj o to, kdo komu vstřelí víc branek. Tak vypadal Pong, první komerčně prodávaná videohra na světě. Firma Atari ji vydala před padesáti lety a položila základ nejprve zábavy pro pár nadšenců a později celého průmyslu, který v současnosti vydělává přes 200 miliard dolarů ročně a stále roste.
29. 11. 2022|

Sankce Západu jsou ekonomickou válkou, řekl mluvčí Kremlu Peskov. Ruská ekonomika prý zažívá šok

Ruská ekonomika zažívá šok kvůli vnějším vlivům a Moskva přijímá kroky, aby jim dokázala čelit, řekl ve čtvrtek mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Rozsáhlé sankce západních států kvůli útoku na Ukrajinu, nazval zcela bezprecedentní ekonomickou válkou. Ruská centrální banka tvrdí, že inflace v zemi zrychlí na dvacet procent a ekonomika klesne až o osm procent. Další velké společnosti zároveň opouští ruský trh. Pozastavení dodávek herního softwaru i hardwaru nyní oznámily japonské společnosti Sony a Nintendo. Rusko už dokonce kvůli sankcím Západu zakázalo export automobilového nebo zemědělského vybavení.
10. 3. 2022Aktualizováno10. 3. 2022, 22:38|

„Chyť je všechny!“ První Pikachu skončil v pokéballu před 25 lety

Tu frázi zná každé dítě, které vyrůstalo v devadesátých letech, i jejich rodiče: „Gotta catch 'em all“, česky „Chyť je všechny“. Přesně před pětadvaceti lety vyšly v Japonsku první videohry Pokémon a spustily celosvětovou mánii sbírání roztomilých příšerek v herních konzolích, na kartičkách či mobilech. Japonský fenomén ani po čtvrt století neubral na síle a narostl ve stamiliardový byznys.
27. 2. 2021|

Pong odstartoval před 45 lety revoluci ve videohrách. Tvůrce dostal zadání, „ať to zvládne i opilec“

Před 45 lety, 29. listopadu 1972, představila americká společnost Atari videohru Pong. Tento simulátor stolního tenisu si i přes svou jednoduchost získal mimořádnou popularitu a stál u zrodu videoherního byznysu.
29. 11. 2017|