TÉMA

Fidži

Brigádní generál Kolář povede misi na Sinaji, bude velet 1150 vojákům

Brigádní generál Pavel Kolář se počátkem března stane velitelem mise MFO, která na Sinaji dohlíží na dodržování mírové smlouvy mezi Izraelem a Egyptem. Bude velet 1150 vojákům. S jeho ustavením do funkce v pondělí souhlasily Izrael i Egypt, sdělila Vlastimila Cyprisová z tiskového oddělení generálního štábu. Podrobnosti armáda zveřejnila na svém webu www.army.cz.
16. 1. 2023|

Čínský ministr vyrazil na diplomatickou tour do Pacifiku. Snaží se posílit vliv a získat strategické pozice

Čínsky ministr zahraničí Wang I vyrazil na desetidenní tour po deseti ostrovních zemích v Tichém oceánu, s nimiž chce Peking uzavřít rozsáhlé bezpečnostní a hospodářské smlouvy, a posílit tak svůj ekonomický vliv. Oblast má i zásadní strategický význam. Cestu začal na Šalamounových ostrovech a skončit by měl na Fidži.
3. 6. 2022Aktualizováno3. 6. 2022, 20:03|

Čínská snaha o velkou pacifickou dohodu selhala. Nejméně jeden tichomořský stát byl proti

Číně se nepodařilo prosadit svůj plán na uzavření rozsáhlé bezpečnostní a hospodářské dohody s tichomořskými státy, která by značně rozšířila vliv Pekingu v regionu. Po skončení virtuální schůzky ministrů zahraničí Číny a zemí Pacifiku o tom informovala agentura Reuters. Peking ale v oblasti uzavřel řadu bilaterálních dohod.
30. 5. 2022|

Čína se snaží dostat malé země Tichého oceánu na svou stranu. Soupeří o vliv se Spojenými státy

Čínský ministr zahraničí Wang-I zahájil velké turné po malých zemích Tichého oceánu. Cílem desetidenní cesty po osmi státech je posílit pozici asijské velmoci v soupeření se Spojenými státy. Ty v pondělí oznámily vznik indo-pacifického fóra spolupráce. Jeho deset členů včetně Austrálie, Japonska nebo Vietnamu chce navýšit vzájemný obchod a odrážet rostoucí ambice Pekingu.
27. 5. 2022|

Tchajwanská televize se omluvila za falešnou zprávu o čínské invazi. Ostrov se jí v době, kdy je Západ zaměstnán Ruskem, bojí

Tchajwanská televize CTS se omluvila za falešnou zprávu o tom, že Čína zahájila invazi nedaleko města Tchaj-pej. Zpráva se objevila v ranním vysílání televize na informační liště. Válka na Ukrajině a opatrné spojenectví Si Ťin-pchinga s Vladimirem Putinem vyvolávají obavy, že Peking zneužije krizi k útoku na ostrov, který považuje za svou odpadlickou provincii.
20. 4. 2022|

Svět udělal první krůček proti znečištění oceánů plasty. Do dvou let může přijít klíčová dohoda

Zástupci 175 zemí OSN schválili velmi důležitou rezoluci o ukončení znečištění plastem. Podle komentářů expertů by to mohlo znamenat přelom – je to začátek procesu, který by do dvou let mohl vést k uzavření mezinárodní smlouvy upravující výrobu, zpracování a recyklaci plastů. A to znamená možná první globální krok pro zastavení plastového znečištění planety.
10. 3. 2022|

Za tsunami po výbuchu sopky na Tonze může být sesun i obří erupce

Vlnu tsunami, která vznikla po sobotní erupci podmořské sopky na tichomořském souostroví Tonga, mohl způsobit buď masivní přesun hornin, nebo obrovská erupce pod hladinou. Uvedl to Petr Brož z Geofyzikálního ústavu Akademie věd. Podotkl, že pro vědce bude velmi zajímavé zkoumat, co tsunami zapříčinilo. Sopka Hunga Tonga-Hunga Ha'apai vybuchla v sobotu brzy ráno středoevropského času.
17. 1. 2022|

Výbuch sopky v Pacifiku ovlivnil i počasí v Česku, způsobil přechodné výkyvy tlaku

Erupce sopky na druhé straně zeměkoule se odrazila i na počasí v Česku. Tlaková vlna po sobotním výbuchu podmořského vulkánu u tichomořského souostroví Tonga, vzdáleného od Česka skoro sedmnáct tisíc kilometrů, způsobila v republice krátkodobé nárůsty tlaku vzduchu. Na své facebookové stránce to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podobný efekt měla erupce i na Slovensku. Nový Zéland i OSN znepokojují následky erupce.
16. 1. 2022Aktualizováno16. 1. 2022, 16:59|

U souostroví Tonga vybuchla podmořská sopka. Vlna tsunami a mračna popela zasáhly přilehlé ostrovy

Nedaleko souostroví Tonga v Tichomoří vybuchla podmořská sopka. Satelitní snímky ukázaly obrovský oblak popela a společných plynů, který dosahoval až dvacetikilometrové výšky. Voda zaplavila pobřežní oblasti nejbližších ostrovů. Menší přílivová vlna dorazila i k pobřeží Americké Samoy, Havajským ostrovům, ke vzdálenému západnímu pobřeží USA či Japonska. Z Kalifornie jsou hlášeny místní záplavy.
15. 1. 2022Aktualizováno15. 1. 2022, 22:17|

Světla značí vítězství dobra nad zlem. Hinduisté slaví svátek Díválí

Odpalování petard a ohňostrojů bývá vnějším doprovodným znakem největšího a nejdůležitějšího indického svátku Díválí (Svátek světel). V domácnostech se v tom čase podává dobré jídlo, zapalují se speciální svíčky a lampy, uklízí a zdobí se domy, konají se společné modlitby rodin a návštěvy příbuzných a přátel. Pětidenní svátek má pro hinduisty podobnou důležitost jako vánoční svátky pro křesťany. Jeho oslavy často přispívají ke zhoršení smogové situace v indických městech.
4. 11. 2021Aktualizováno4. 11. 2021, 17:42|

Cyklon Yasa se prohnal Fidži. Způsobil smrt nejméně dvou lidí a škody za stovky milionů dolarů

Mohutný cyklon Yasa, který udeřil na tichomořské souostroví Fidži, zabil nejméně dva lidi a zničil desítky domů. Oznámily to v pátek místní úřady, které ještě před jeho příchodem vyhlásily stav přírodní katastrofy a nařídily všem obyvatelům, aby si našli bezpečné místo.
18. 12. 2020|

Na Fidži udeřil cyklon Yasa. Silnější bouře souostroví ještě nebičovala

Na tichomořské souostroví Fidži udeřil mohutný cyklon Yasa, který s sebou přinesl lijáky a vichr dosahující v poryvech rychlosti až 345 kilometrů za hodinu. Spadá do nejvyšší, páté kategorie. Místní úřady vyhlásily před jeho příchodem stav přírodní katastrofy a nařídily všem obyvatelům, aby si našli bezpečné místo. Podle agentury Reuters se očekává, že Yasa bude nejsilnější bouří v historických záznamech země.
17. 12. 2020|

Seznam daňových rájů prořídl. EU z něj vyškrtla Arubu, Barbados a Bermudy

Evropská unie vyškrtla karibské státy Arubu, Barbados a Bermudy ze své černé listiny daňových rájů, tedy zemí, které s Evropou v oblasti daní nespolupracují. Změny v seznamu, který vznikl na konci roku 2017, potvrdili v Bruselu ministři financí osmadvacítky.
17. 5. 2019|
Změny klimatu

Když Fidži hostí v Bonnu klimatický summit OSN, na němž Trumpův tým propaguje uhlí

Historicky dvacátý třetí klimatický summit OSN, COP 23, se letos koná v německém Bonnu, ovšem pořadatelem mamutí akce je tichomořské Fidži. Důvod? Především snaha upozornit na kritickou situaci malých ostrovních států v Pacifiku, jejichž existence je působením klimatických změn nejvíce ohrožena. Kvůli zvyšující se hladině oceánu hrozí těmto ostrovům v nejbližších dekádách zánik a jejich obyvatelům nucené přesídlení.
14. 11. 2017|