TÉMA

100 let od VŘSR

100 let od VŘSR

Mileniálové v USA chtějí komunismus i socialismus. Podle průzkumu ale nevědí, o čem mluví

Sto let od bolševické revoluce by 51 procent mladých Američanů raději žilo v socialismu či komunismu namísto stávajícího kapitalismu. Ukázal to průzkum Nadace obětí komunismu. Většina mileniálů ale zároveň neví, jaké mají tyto ideologie rysy. Za neznalostí může stát nedostatek prostoru, který komunismu věnuje americké školství, i nedůvěra mileniálů v současnou ekonomickou situaci.
11. 11. 2017|
100 let od VŘSR

Rudá vlna ve středu Evropy. Ruská revoluce zprvu nechtěla zůstat osamocená

Když v Petrohradě proběhl před sto lety bolševický puč, doufali Leninovi komunisté, že plamen jejich revoluce nezůstane izolovaný jenom v Rusku, a radikalismus naopak zaplápolá i na západě Evropy. V nestabilních časech bezprostředně po konci první světové války se pak opravdu rudé prapory objevily nad Budapeští, Berlínem i na dohled Varšavy. Ve všech případech ale pokus o vytvoření sovětských republik skončil debaklem.
8. 11. 2017|
100 let od VŘSR

Nechtěné jubileum. Putinovo Rusko si se stým výročím bolševického převratu neví rady

„Vidíme, jak nejednoznačné výsledky této revoluce byly, jak úzce jsou negativní i pozitivní následky těchto událostí provázány,“ komentoval sté výročí listopadových událostí z roku 1917 ruský prezident Vladimir Putin. Jeho vyjádření charakterizuje ambivalentní postoj současného ruského vedení k tehdejším událostem, které si proto režim nijak zvlášť nepřipomíná. Stejně rozpolcená zůstává v pohledu na ně i ruská společnost.
7. 11. 2017|
100 let od VŘSR

Revoluce, které si nikdo nevšiml. Před sto lety se v Rusku k moci dostali bolševici

„Ať žije revoluce dělníků, vojáků a rolníků!“ – tak končí prohlášení, které napsal Vladimir Lenin v rozhodující den akce, kterou sovětská historiografie nazývala Velkou říjnovou socialistickou revolucí. Přestože tehdejší události, od nichž uplynulo přesně 100 let, měly dopad na životy milionů lidí a změnily dějiny 20. století, svému oficiálnímu grandióznímu označení příliš neodpovídají. Šlo spíše o nenápadný listopadový puč, který připravila v rámci Ruska nepočetná skupina, jejíž tehdejší hesla nebyla výhradně socialistická.
7. 11. 2017|
100 let od VŘSR

Rozsviťte lampiony. Jak se v Československu slavila VŘSR

Dvaačtyřicet let žili obyvatelé Československa pod bedlivým dohledem rudé Moskvy, a když Moskva slavila, slavit museli také. Do českých kalendářů se tak pro 7. listopad vepsalo výročí „Velké říjnové socialistické revoluce“ – mocenského převratu, který v Rusku před sto lety přivedl bolševiky k moci. Z tuzemských oslav VŘSR zůstává především nostalgická vzpomínka na lampionové průvody. Po nich ale následoval měsíc ideologické masáže východní kulturou.
6. 11. 2017|
100 let od VŘSR

Lenin. „Rudý apoštol“, který přepsal Marxe a trhl dějinami

Byl strůjce dělnické revoluce, která proběhla v zemi s drtivou převahou rolníků. Byl sektářský intelektuál, který se nechal uhranout jediným výkladem světa a s podporou císařského Německa provedl v Rusku před sto lety rudý převrat. Nejenže tak dal vzniknout prvnímu socialistickému státu v historii, ale také trhl dějinami pro celé dvacáté století. Jmenoval se Uljanov.
6. 11. 2017|
100 let od VŘSR

System error. Plakáty z celého světa „poutají“ na Říjnovou revoluci

Jaké plakáty by nejlépe vystihly výročí Velké říjnové socialistické revoluce? Na události, které se odehrály v Rusku v roce 1917, „poutají“ po svém desítky umělců. Jejich díla jsou k vidění v pražském Centru současného umění DOX.
2. 11. 2017|