TÉMA

Radek Holomčík

Rok 2022 bude volební, na podzim si lidé vyberou zastupitele obcí a třetinu senátorů

Česko letos čekají další volby, lidé v nich vyberou obecní zastupitele. Hlasování se bude konat v pátek 23. září a sobotu 24. září. Termín vyhlásil prezident Miloš Zeman. Už teď je ale jasné, že vládní koalice SPOLU chce zkusit společné kandidátky i v řadě obcí a třeba že Piráti a STAN naopak spolu pod jednou značkou nebudou kandidovat v hlavním městě. Na podzim si také voliči ze třetiny volebních obvodů vyberou nové senátory.
2. 1. 2022Aktualizováno2. 1. 2022, 08:00|

Bartoš bude na lednovém fóru Pirátů obhajovat funkci předsedy. Postaví se mu Wagenknecht

Současný předseda Pirátů Ivan Bartoš bude na lednovém celostátním fóru obhajovat svou funkci v čele strany, informoval na stranickém diskusním fóru. Za své priority označil stabilizaci strany ve vládní roli, ale také profesionálnější politickou i mediální strategii. Výsledek říjnových voleb označil v příspěvku za neúspěch, ke kterému se staví čelem. Kandidaturu na předsedu už oznámil i senátor Lukáš Wagenknecht.
16. 12. 2021|

Lídři kandidátek z Jihomoravského kraje debatovali o elektromobilitě a zeleném vyjednávání v Bruselu

Jedním ze způsobů, kterým chce Evropská unie bojovat proti znečišťování životního prostředí je zákaz prodeje spalovacích motorů. O návrhu debatovali lídři kandidátek z Jihomoravského kraje v předvolební diskuzi České televize. Zúčastnili se jí Petr Fiala (SPOLU), Radek Holomčík (PirátiSTAN), Jan Hrnčíř (SPD), Roman Onderka (ČSSD), Ivo Pojezný (KSČM), Alena Schillerová (ANO) a Robert Šlachta (PŘÍSAHA). Pro zákaz se nikdo z nich nevyslovil. Debatu moderovala Světlana Witowská.
28. 9. 2021|

Lídři Jihomoravského kraje debatovali o tom, co se musí změnit v české justici

Lídři z Jihomoravského kraje se shodli na tom, že pro české soudnictví je nutná digitalizace, v některých vizích se ale jejich pohledy rozcházely. Debaty se účastnili Petr Fiala (SPOLU), Radek Holomčík (PirátiSTAN), Jan Hrnčíř (SPD), Roman Onderka (ČSSD), Ivo Pojezný (KSČM), Alena Schillerová (ANO) a Robert Šlachta (PŘÍSAHA). Moderovala Světlana Witowská.
27. 9. 2021|

Návrh rozpočtu 2022 by z lídrů v debatě podpořilo jen ANO, ostatní kritizují zadlužení a neefektivitu

Předvolební debaty pokračovaly s lídry z Jihomoravského kraje. Prvním tématem byl státní rozpočet a udržitelnost veřejných financí. Většina diskutujících by návrh rozpočtu na rok 2022 nepodpořila, chtějí více šetřit a snižovat inflaci. Debaty se účastnili Petr Fiala (SPOLU), Radek Holomčík (PirátiSTAN), Jan Hrnčíř (SPD), Roman Onderka (ČSSD), Ivo Pojezný (KSČM), Alena Schillerová (ANO) a Robert Šlachta (PŘÍSAHA). Moderovala Světlana Witowská.
27. 9. 2021Aktualizováno27. 9. 2021, 22:00|

Sněmovna chce dostupnější konopí. Řádem bílého lva navrhla ocenit Remka a Sokola

Poslanci schválili, že se budou zřejmě ještě letos vydávat občanské průkazy s čipy s otisky prstů. Sněmovna vzdor kritice prosadila také to, že cizinci s dlouhodobým pobytem v Česku asi budou muset mít komerční pojištění jen u společnosti Pojišťovna VZP. Zákonodárci schválili i novelu, jejímž cílem je zlevnit léčebné konopí. O snaze Pirátů částečně legalizovat  i pěstování konopí poslanci nakonec nehlasovali. Sněmovna rovněž schválila novelu zákona o DPH. Poslanci se zabývali i kandidáty na státní vyznamenání.
2. 6. 2021Aktualizováno2. 6. 2021, 18:21|

Poslanci schválili vznik komisí, které se po vzoru povodní budou zabývat suchem

Poslanecká sněmovna na svém pátečním jednání podpořila vznik komisí na krajské i centrální úrovni, které by se – po vzoru již existujících povodňových komisí – zabývaly suchem. To trápí tuzemskou krajinu už několik let.
18. 9. 2020Aktualizováno18. 9. 2020, 12:22|

Piráti navrhují, aby se lustrační zákon vztahoval i na ministry. Komunisté ho chtějí zrušit

Lustrační zákon se stal znovu předmětem debat. Piráti požadují, aby se vztahoval i na členy vlády. Strana proto podala pozměňovací návrh k novele komunistů, kteří chtějí naopak lustrace zrušit. Osvědčení i pro členy vlády se opozice pokusila neúspěšně prosadit už do služebního zákona v době, kdy do kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD) vstupoval Andrej Babiš (ANO).
14. 2. 2020|

Předsedou Pirátů zůstává Ivan Bartoš, první místopředsedkyní Olga Richterová

Ivan Bartoš zůstává v čele Pirátů. Předsednickou funkci obhájil v sobotu na celostátním fóru v Ostravě. Na stejnou pozici kandidovali také poslanec Mikuláš Ferjenčík a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Pikal. Pikal se stal nakonec místopředsedou, zvolen byl také Radek Holomčík a Martin Kučera, jako první místopředsedkyně pokračuje Olga Richterová. Nové vedení by mělo stranu dovést do krajských a následně do sněmovních voleb.
11. 1. 2020Aktualizováno11. 1. 2020, 19:15|
90' ČT24

Petice požaduje šetrnější přístup zemědělců ke krajině. Ti odmítají být v roli hlavních viníků

Petici s 56 602 podpisy předali v pátek zástupci České společnosti ornitologické a Českomoravské myslivecké jednoty ministru zemědělství Miroslavu Tomanovi (za ČSSD). Chtějí, aby resort usiloval o šetrnější zemědělské postupy vůči krajině. Tomuto tématu se věnoval i pořad Devadesátka ČT24. V něm se zásadně neshodl přírodovědec se zástupcem zemědělců.
8. 12. 2019|
Události komentáře

Obžalovaný premiér je nepřijatelný, ale předčasné volby nechceme, shodla se opozice

Trestně stíhaný premiér je pro Česko nepříjemná věc, obžalovaný předseda vlády je ale naprosto nepřijatelný, shodli se zástupci opozice i ČSSD v pátečním pořadu Události, komentáře. Pokud státní zástupce v pondělí oznámí, že své posuzování kauzy Čapí hnízdo rozhodl v neprospěch premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho blízkých, hodlá část opozice vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Sociální demokraté přesto z vlády neodejdou, řekl jejich místopředseda Michal Šmarda. Hosty pořadu byli spolu s ním Radek Holomčík (Piráti), Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Petr Gazdík (STAN), Tomio Okamura (SPD) a Jiří Pospíšil (TOP 09).
1. 9. 2019|
Události komentáře

Opozice zřejmě s vyslovením nedůvěry neuspěje. „Ale chceme důkladnou diskusi o vládní politice“

Piráti si podle jejich místopředsedy Radka Holomčíka ani nepřipouštějí, že by mohli v příštím týdnu uspět s pokusem vyslovit vládě nedůvěru. Postoj ČSSD považují za zcela jasný. Doufají ale, že na mimořádné schůzi rozpoutají hlubší debatu o působení vlády. Kabinet bude mít proti sobě zřejmě 87 hlasů. Pro nedůvěru vládě totiž budou hlasovat i poslanci SPD, uvedl v Událostech, komentářích poslanec Jan Hrnčíř. Hnutí vadí hlavně účast sociálních demokratů ve vládě.
20. 6. 2019|
Volby 2017

Šumava není žádný Yellowstone, tvrdí ODS. V kritice parků ale zůstala osamocená

Šumava není žádná divočina, ale lidmi obývané území. ODS se proto pokusí nový zákon o národních parcích znovu otevřít a některé paragrafy upravit. V předvolební debatě ČT24 to řekl Jan Zahradník (ODS). V kritice zákona ale zůstal sám. Ostatní politici se shodují, že divoká příroda se musí chránit a s problémy si dokáže poradit sama. Časem by spíš řešili otázku, zda jsou kompenzace pro obce na území parků dostatečné.
7. 10. 2017|
Volby 2017

Zasloužíme si stejně kvalitní potraviny jako všichni ostatní, myslí si politici napříč spektrem

Výrok předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, že Češi si nezaslouží méně kakaa ve svých čokoládách, rezonoval v předvolební debatě České televize. Strany napříč politickým spektrem s jeho obsahem souhlasí, byť například Jan Zahradník z ODS Junckerovi nevěří, že jej myslí vážně. Vládě vyčetl, že se tématem začala zabývat až před volbami, zástupci koaličních stran se naopak chválili a jsou se svou prací spokojeni.
6. 10. 2017|
Volby 2017

Bublina, která po Vánocích splaskne. Za drahé máslo mohou i nákupy do mrazáků

Drahé máslo je výsledkem rostoucí poptávky. Mohou za to i samotní spotřebitelé, kteří si z obav před vyšší cenou kupují před Vánocemi zásoby do mrazáků. Shodla se na tom většina hostů předvolební debaty ČT24. Stát by proto podle nich do cen zasahovat neměl, protože časem samy opadnou. „Po Vánocích tu bude másla, že nebudeme vědět, co s ním,“ myslí si ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).
6. 10. 2017|