TÉMA

Jiří Zimola

Obchvat Nové Bystřice rozděluje místní obyvatele. Zastupitelstvo města zamítlo referendum a nakonec i stavbu

Zastupitelé jihočeské Nové Bystřice zastavili přípravu stavby obchvatu města. Zamítli i vyhlášení referenda. Městem na dohled od hraničního přechodu do Rakouska jezdí denně stovky nákladních aut a kamionů. Jejich cesta vede přímo přes historické náměstí.
28. 3. 2024|

Hamáček bude obhajovat funkci předsedy ČSSD

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček bude na dubnovém sjezdu ČSSD obhajovat funkci předsedy strany, řekl v rozhovoru pro pondělní Mladou frontu Dnes (MfD). Svou kandidaturu na šéfa sociálních demokratů před týdnem ohlásil místopředseda ČSSD a ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.
22. 2. 2021|

Novým předsedou Asociace krajů je Martin Kuba z jižních Čech

Předsedou Asociace krajů ČR zvolili ve středu hejtmani jihočeského hejtmana Martina Kubu (ODS). Jeho prvním místopředsedou bude hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). Představitel občanských demokratů bude v čele asociace po 12 letech, mezi roky 2001 a 2008 ji vedl nynější europoslanec Evžen Tošenovský.
2. 12. 2020|

Zimolovo hnutí Změna 2020 ve volbách pohořelo. V Jihočeském kraji získalo necelá dvě procenta

Jihočeské hnutí Změna 2020 někdejšího jihočeského hejtmana a bývalého místopředsedy ČSSD Jiřího Zimoly v podzimních krajských volbách získalo 1,91 procenta hlasů. Nový subjekt, který vznikl z velké části z řad někdejších členů sociální demokracie, tak nezískal žádný mandát v krajském zastupitelstvu. Oproti tomu sociální demokracie získala 8,74 procenta. Co se týče senátních voleb, za Změnu kandidoval v pelhřimovském obvodu její místopředseda Stanislav Mrvka, do druhého kola se ale neprobojoval.
4. 10. 2020|

V Jihočeském kraji volí 55 zastupitelů, o hlasy usiluje 20 stran

Jihočeský kraj má 55 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na dvaceti kandidátních listinách uchází 919 kandidátů. V kraji jsou zároveň dva obvody, kde lidé letos volí senátora: Strakonice a Pelhřimov.
4. 9. 2020|

Krajská bilance: Jih Čech hospodaří bez dluhů, problémem je letiště

Jihočeské krajské politice v posledních čtyřech letech dominoval projekt českobudějovického letiště, a postoj k němu bude muset zaujmout i nové zastupitelstvo, které vzejde z nadcházejících krajských voleb; ranvej a terminál totiž stále hledají strategického partnera na provoz. Tématem pak budou i dopady pandemie koronaviru, která významně zasáhla zdejší cestovní ruch. A v jaké kondici se jižní Čechy po uplynulých čtyřech letech nacházejí?
4. 9. 2020|

Budoucnost budějovického letiště? Najděte investora a nabídněte mu pozemky, radí experti

Jihočeský kraj má jasnější představu o budoucnosti letiště v Českých Budějovicích. Do konce letošního roku má získat certifikaci k zahájení mezinárodního provozu. Od externích poradců si taky nechal zpracovat analýzu k rozvoji letiště. Ti kraji doporučili najít strategického investora a nabídnout mu okolní pozemky.
13. 2. 2020|

Novým šéfem jihočeských sociálních demokratů se stal Václav Valhoda

Novým předsedou jihočeské ČSSD se stal Václav Valhoda, bývalý poslanec a současný místostarosta Volyně na Strakonicku. Na sobotní krajské konferenci strany v Českých Budějovicích získal 126 hlasů, byl jediným kandidátem. Jihočeská ČSSD nově místo dvou zvolila šest místopředsedů. Do nadcházejících krajských voleb povede jihočeské sociální demokraty hejtmanka Ivana Stráská.
1. 2. 2020|

Zimola rezignoval na post šéfa jihočeské ČSSD. Kvůli svému novému hnutí

Jiří Zimola v pondělí rezignoval na pozici krajského předsedy ČSSD. Na zasedání regionálního předsednictva rezignovali i dva místopředsedové Stanislav Mrvka a Jaroslav Kupsa. Kandidátku ČSSD pro krajské volby v jižních Čechách povede hejtmanka Ivana Stráská. Zimola řekl, že jihočeská ČSSD není ochotná dát na společnou kandidátku s hnutím Změna nezávislé osobnosti. Zváží, zda zůstane členem ČSSD, i to, zda bude kandidovat za Změnu.
6. 1. 2020Aktualizováno6. 1. 2020, 21:37|

Za koho bude Zimola kandidovat ve volbách? Podle něj není nic jisté, podle Hamáčka za ČSSD

Předseda jihočeské sociální demokracie Jiří Zimola bude příští rok v krajských volbách kandidovat v dresu ČSSD, uvedl předseda sociální demokracie Jan Hamáček. Zimolův projekt Změna 2020 není konkurencí sociální demokracie, ale platformou, která by měla na kandidátku přitáhnout významné krajské osobnosti sdílející podobné hodnoty s ČSSD. Podle Hamáčka to vyplynulo z jeho středečního setkání se Zimolou. Ten ale tvrzení šéfa sociálních demokratů rozporuje; je prý stále otázka, jestli vůbec bude kandidovat, a pokud ano, tak za koho.
14. 11. 2019Aktualizováno14. 11. 2019, 16:53|

Zimola chce kandidovat za vlastní hnutí Změna 2020. Stranický šéf Hamáček ho kritizuje

Předseda jihočeské sociální demokracie Jiří Zimola hodlá v krajských volbách v příštím roce kandidovat za hnutí Změna 2020. To je podle něj složené z členů ČSSD i nestraníků. Mohli by za něj prý kandidovat i někteří další lidé z vedení jihočeské organizace. Šéf sociální demokracie Jan Hamáček vzkázal, že pokud někdo nevěří značce ČSSD, měl by se rozhodnout, za koho chce ve volbách i politice vystupovat.
13. 11. 2019Aktualizováno13. 11. 2019, 15:40|

Pět krajských organizací ČSSD chce opustit vládu. Většina ostatních vyčkává

Pět krajských organizací sociální demokracie se domnívá, že by strana měla ukončit své angažmá ve vládě Andreje Babiše (ANO). Ostatní na otázky ČT buďto nereagovaly, nebo vyčkávají, jak se situace vyvine. Menšinová koaliční vláda je ohrožena poté, co prezident Miloš Zeman protahuje odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), jehož si sociální demokraté po protestech v kulturní obci přejí vyměnit. Z ČSSD zaznělo, že by premiér měl na prezidenta podat kompetenční žalobu. Babiš se k tomu nechystá.
28. 6. 2019|

Sociální demokraty povede tandem Hamáček–Onderka. Mezi místopředsedy jsou Petříček a Maláčová

Předsedou ČSSD byl na 41. sjezdu strany v Hradci Králové znovu zvolen Jan Hamáček. Získal silný mandát, podpořilo ho 433 hlasů z 501 platných. Hamáček si na post 1. místopředsedy přál Romana Onderku, který protikandidáta stejně jako šéf strany neměl; jejich spolupráci sociální demokraté podpořili. Onderka nové vedení ČSSD popsal jako tandem liberála a „býka, co rozráží zdi“. Napínavější bude volba řadových místopředsedů, kde kandidují i ministři – na pět míst je šest zájemců. Ačkoliv se v prvním kole hlasovalo už v pátek, výsledek zveřejní strana až v sobotu; podle neoficiálních výsledků ale dle ČTK bodovali například ministři Tomáš Petříček a Jana Maláčová. Hned na začátku sjezdu vystoupil prezident Miloš Zeman. Strana také podpořila změnu stanov.
1. 3. 2019Aktualizováno1. 3. 2019, 22:06|
Interview ČT24

V ČSSD panuje úplně jiná atmosféra než před rokem, pochvaluje si před sjezdem Netolický

Česká strana sociálně demokratická se v době svého stranického sjezdu vyznačuje úplně jiným rozpoložením než před dubnovým sjezdem v loňském roce. Tehdy v ní panovala nervozita po prohraných sněmovních volbách. V současnosti jde v podstatě jen o potvrzení Jana Hamáčka v roli předsedy, řekl v Interview ČT24 končící místopředseda ČSSD Martin Netolický.
1. 3. 2019|

Šéfem ČSSD na jihu Čech bude dál Zimola. Porazil poslance Veselého

Jihočeským krajským předsedou ČSSD zůstává její dosavadní předseda a bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola. Na sobotní krajské konferenci strany v Táboře získal 98 hlasů, jeho soupeř Ondřej Veselý 66 hlasů.
26. 1. 2019Aktualizováno26. 1. 2019, 17:32|
Interview ČT24

Sólista s názory jen pro média. Zimolův odchod Netolického nemrzí

Odchod Jiřího Zimoly z vedení ČSSD není pro stranu přílišná komplikace. Je to sólista a v tandemu s Janem Hamáčkem fungovat nedokázal. Své názory hlásal do médií a na setkání vedení pak nechodil, navíc začal postupně prosazovat své vládní ambice. Takto konec Jiřího Zimoly ve funkci statutárního místopředsedy zhodnotil místopředseda vládní strany a hejtman Martin Netolický, který byl hostem pořadu Interview ČT24.
10. 11. 2018|

Místo Jiřího Zimoly může ČSSD zastupovat Roman Onderka, rozhodlo vedení strany

Vedení ČSSD rozhodlo, že místo Jiřího Zimoly, který ve středu rezignoval na funkci statutárního místopředsedy strany, bude moci stranu zastupovat místopředseda Roman Onderka. Nového statutárního místopředsedu se zbytkem lídrů zvolí sjezd v březnu. Po zhruba hodinovém jednání stranického grémia to novinářům řekl předseda sociální demokracie Jan Hamáček.
9. 11. 2018|
Události komentáře

Zimola neměl výsledky, tandem s Hamáčkem nefungoval, shodl se hejtman Bernard a analytik Jelínek

Odcházející první místopředseda ČSSD Jiří Zimola neměl ve své stranické funkci výsledky a jeho tandem s šéfem strany Janem Hamáčkem nefungoval. V Událostech, komentářích se na tom shodl hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD) a politický analytik Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie, která je straně blízká.
9. 11. 2018|
ČSSD

ČSSD nebude hledat nástupce Zimoly. Jeho působení hodnotí kolegové převážně negativně

Sociální demokraté nebudou do březnového sjezdu vybírat nového statutárního místopředsedu za Jiřího Zimolu, který ve středu odstoupil. Česká televize oslovila sociálnědemokratické poslance, senátory, hejtmany a šéfy krajských organizací – v jejich odpovědích převažovala ta, že se Jiří Zimola ve funkci neosvědčil. Jen jediný člověk jej hodnotí pozitivně, mnoho z nich se ale vyjádřit nechtělo.
8. 11. 2018|

Zimola jako místopředseda ČSSD končí. „Odcházím z funkce, z níž nemohu nic změnit“

Jiří Zimola rezignoval na funkci prvního místopředsedy ČSSD. Považuje za nemožné, aby vedení ČSSD v současné podobě změnilo politiku strany. Novinářům ve středu řekl, že členem sociální demokracie zůstává, neutíká z boje, a pokud budou mít spolustraníci zájem, je připraven bojovat za lepší postavení strany. Odmítl ale, že by v této chvíli měl ambici kandidovat na březnovém sjezdu na předsedu.
7. 11. 2018Aktualizováno7. 11. 2018, 18:41|
Interview ČT24

Zimola o kauze Poche: ČSSD má ustoupit, Hamáčkovo dvojvládí by mělo skončit

Sociální demokracie by měla ve sporu o nominaci Miroslava Pocheho na post ministra zahraničí ustoupit. V pořadu Interview ČT24 to uvedl první místopředseda strany Jiří Zimola, který tvrdí, že s jeho názorem souhlasí většina členů strany. Resort zahraničí i dva měsíce po jmenování kabinetu řídí předseda ČSSD Jan Hamáček, který je současně ministrem vnitra. Prezident Miloš Zeman Pocheho jmenovat odmítá. Vedení ČSSD bude v pátek řešit, jak se k situaci postaví.
31. 8. 2018|
Sestavování vlády

Zimola vyzval Pocheho, aby se vzdal ministerských ambicí. Odmítl ho

Druhý muž sociální demokracie Jiří Zimola v rozhovoru pro Právo vyzval svého stranického kolegu a europoslance Miroslava Pocheho, aby se vzdal aspirací na post ministra zahraničních věcí. To provizorně řídí jejich stranický šéf Jan Hamáček, protože prezident republiky odmítl Pocheho jmenovat. Europoslanec na svém ministerském angažmá nicméně nadále trvá.
2. 7. 2018Aktualizováno2. 7. 2018, 17:38|
Reportéři ČT

Očištění Zimoly v kauze Lipno? Jeho střet zájmů skončil promlčením

Současný statutární místopředseda ČSSD Jiří Zimola vyjednává o vládě s Andrejem Babišem (ANO). Přitom před rokem Zimola rezignoval na funkci hejtmana a jeho politická budoucnost byla v ohrožení. Důvodem byla kauza kolem stavby rekreačního domu na lipenské přehradě, který si nechal stavět od svého kamaráda a zároveň podřízeného, kterému schvaloval mnohamilionové odměny. Kauza ale neskončila tak úplně jeho očištěním, jak Zimola tvrdí. V případě střetu zájmů totiž zapůsobilo promlčení. Více zjišťoval David Havlík z Reportérů ČT.
25. 6. 2018|
Sestavování vlády

Ministrem zahraničí by mohl být Zaorálek. Poche zmínil svůj přesun na zemědělství

V nominacích ČSSD na ministerská křesla možná ještě nastanou změny. Podle místopředsedy strany Jiřího Zimoly by měla sociální demokracie začít jednat i o možnosti navrhnout jiného kandidáta na ministra zahraničí, než je europoslanec Miroslav Poche. Zmínil dřívějšího šéfa resortu Lubomíra Zaorálka. Poche pak deníku Právo řekl, že by se mohl přesunout na ministerstvo zemědělství. Nahradil by tak Miroslava Tomana, který má blízko k prezidentovi Miloši Zemanovi. Pocheho jmenování šéfem diplomacie odmítá Andrej Babiš, prezident i komunisté.
19. 6. 2018Aktualizováno19. 6. 2018, 19:25|