TÉMA

Hyde Park

Demonstrace v Londýně vyjádřila podporu Palestincům. V Berlíně se chystá proizraelská akce

Do ulic Londýna v sobotu vyšli lidé na podporu Palestinců. Podle policejního odhadu se do průvodu zapojilo až sto tisíc lidí. Organizátoři protestu vyzvali k okamžitému zastavení bombardování Pásma Gazy, které Izrael zahájil v odvetě za krvavý útok palestinského teroristického hnutí Hamás na izraelské území ze 7. října. Demonstranti rovněž žádali konec izraelské blokády Gazy. Protestní akce se v sobotu konaly i v Irsku, Francii, Německu či Itálii.
21. 10. 2023Aktualizováno21. 10. 2023, 22:39|

Prezident by měl být sociálně vnímavý a schopný vyjednávání, myslí si kandidát na Hrad Tomáš Zima

Posledním hostem Hyde Parku, kde prezidentští kandidáti odpovídali na dotazy diváků i politiků, byl bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Hlava státu by podle něj měla být sociálně vnímavá, mít ráda svou vlast a být schopna vyjednávat. Prezident by měl také stimulovat vládu k některým krokům. „Vláda by měla být aktivní – když není, prezident je tu od toho, aby jí to připomněl,“ uvedl. Válka na Ukrajině je podle něj selháním diplomacie. „Mělo by se diskutovat a vést diplomatická jednání,“ prohlásil kandidát na prezidenta.
22. 12. 2022|

Stranická politika není pro mě, říká prezidentský kandidát Diviš. Z Hradu by se mu vize prosazovaly nejlépe

Ačkoli přišel o část kampaně kvůli svému dočasnému vyřazení z prezidentské volby, věří kandidát na hlavu státu Karel Diviš, že dokáže postoupit do druhého kola. Jako prezident by chtěl aktivně vystupovat, vyjadřovat své názory a korigovat kroky vlády. Věří, že pravomocí k tomu má hlava státu dost. Byl by pro změny ve fungování Evropské unie, považuje však za nesmyslné vystupovat z ní. Diviš byl hostem speciálního Hyde Parku, který postupně představuje postoje devíti prezidentských kandidátů.
21. 12. 2022|

Alžběta II. slaví 96. narozeniny. Británie se chystá na oslavy asi posledního kulatého jubilea její vlády

Britská královna Alžběta II. ve čtvrtek slaví 96. narozeniny. Královně gratuloval její vnuk princ William, premiér Boris Johnson i britské ozbrojené síly. Panovnici také navštívil druhý vnuk princ Harry s vévodkyní Meghan. V létě si Spojené království připomene velkolepými oslavami platinové jubileum, tedy semdesát let její vlády.
21. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 20:12|
90‘ ČT24

Oslavy 28. října byly zpolitizované a shodili se všichni, míní režisér Jakubisko

Letošní oslavy 28. října se odehrály ve vyhroceném duchu, což způsobilo zejména neudělení státního vyznamenání Jiřímu Bradymu. Část politiků i veřejnosti proto státní svátek slavila na Staroměstském náměstí.  Režisér Juraj Jakubisko, který dostal medaili Za zásluhy I. stupně, označuje dění během státního svátku za zbytečně zpolitizované. Řekl to v pořadu 90' ČT24.
31. 10. 2016Aktualizováno31. 10. 2016, 22:27|
90‘ ČT24

Šéf ŘSD: Modernizované úseky D1 ukazují, že umíme stavět kvalitní dálnice

Modernizace dálnice D1 sice má zpoždění, současně jde ale o stavbu – nebo spíše soustavu staveb – o které ví prakticky každý. Řidiči mohou denně sledovat, jak práce postupují, a navíc ochutnali i první plody zdlouhavé rekonstrukce. Letos na D1 nastane největší stavební smršť, pracovat by se mohlo až na osmi úsecích. „Z pohledu generálního ředitele nikdy nebudu spokojen s úspěšností oprav. Na druhou stranu musím říct, že rekonstruované úseky, které už máme v provozu, mě naplňují optimismem, že umíme stavět kvalitní dálnice,“ prohlásil v pondělním pořadu Devadesátka generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.
9. 5. 2016Aktualizováno9. 5. 2016, 23:05|
90‘ ČT24

Musíme spoléhat na týmový výkon, myslí si Dominik Hašek

Týmový výkon a výborná obrana. To jsou podle Dominika Haška hlavní zbraně, jakými by měla Česká republika hrát na nadcházejícím mistrovství světa v Rusku. Právě slavný Dominátor odpovídal na otázky diváků jako host Hyde Parku ČT24 v rámci pořadu Devadesátka.
5. 5. 2016Aktualizováno5. 5. 2016, 21:05|
90‘ ČT24

Nový trend v pořizování bytu: Internetové aukce se šíří z Prahy do dalších měst

Přáním většiny Čechů je bydlet ve svém. Rekordně nízké průměrné úrokové sazby hypoték a příznivá ekonomická situace k nákupu nemovitostí motivují. Kvalitních bytů však na trhu není dostatek. O přístupu k bydlení i jeho financování v pořadu Devadesátka hovořila náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.
29. 4. 2016Aktualizováno29. 4. 2016, 19:21|
90‘ ČT24

Sportovci se budou muset zapsat do rejstříku, budou-li chtít státní dotace

Poslaneckou sněmovnou úspěšně prošla změna rozdělování peněz mezi sportovní organizace. Pokud novelu zákona o podpoře sportu schválí i Senát a podepíše prezident, začne vznikat rejstřík sportovců, který poslouží k rozdělování peněz mezi jednotlivé organizace. Financování sportu se věnoval i Hyde Park ČT24 v rámci pořadu 90' ČT24. Otázky diváků a odpovědi předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala si můžete přečíst zde.
22. 4. 2016Aktualizováno22. 4. 2016, 21:12|
90‘ ČT24

Prokazování původu majetku „sněmovním ležákem“ – ani v úterý na něj nedošlo

Za „zákon pro práskače“ označil opoziční poslanec Marek Benda (ODS) zákon o prokazování původu majetku. Další opoziční strana TOP 09 zase zvažuje ústavní stížnost. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) jde však o důležitou zbraň proti daňovým únikům a korupci. I premiér Sobotka ho označuje za jednu z priorit své vlády – předloha už nicméně 10 měsíců leží ve sněmovně a ještě neprošla ani druhým čtením. To bylo plánované na úterý večer, poslanci se ale k zákonu znovu nedostali.
19. 4. 2016Aktualizováno19. 4. 2016, 21:04|
90‘ ČT24

Pelikán věří, že zákon o zastupitelství projde. Protikorupční speciál je jeho základem

„Zákon by projít měl,“ řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) k léta připravovanému zákonu o státním zastupitelství. Zákon má podle Pelikána podporu KDU-ČSL a jednotlivých ministrů ČSSD. Ministr tak další ústupky neplánuje a věří, že si prosadí speciální tým žalobců zaměřených na velké korupční případy. „Tím, že je speciál nezávislý, máme soustavu se dvěma středisky. Aby došlo ke korupčnímu jednání, musela by selhat obě najednou,“ popsal Pelikán funkční nezávislý speciál.
6. 4. 2016Aktualizováno6. 4. 2016, 21:10|
90‘ ČT24

Drábová: Jaderné elektrárny nejsou vhodným cílem pro teroristy

Jaderný terorismus děsí svět. Bezprostřední hrozba nukleárního útoku podle tajných služeb v tuto chvíli neexistuje. Jenže co není, může být. Třeba organizace jako Islámský stát by teoreticky mohly získat zásoby plutonia nebo obohaceného uranu a využít je k výrobě takzvané špinavé bomby. Stanice CNN uvedla, že ve světě jsou tuny nezabezpečeného materiálu. Podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové je však potřeba rozlišovat. Jak uvedla v pořadu 90' ČT24 nebezpečí útoku na jaderné elektrárny není velké.
1. 4. 2016Aktualizováno31. 3. 2016, 23:01|
90‘ ČT24

Jsme šokovaní, tvrdí Američané kvůli Fajádovi. Nejde ale o první rozepře

Čtvrteční propuštění Libanonce Alího Fajáda, o jehož vydání z Česka usilovaly Spojené státy, vyvolalo odmítavou reakci americké ambasády. „Jsme šokovaní rozhodnutím české vlády,“ napsala mimo jiné. Někteří specialisté z tajných služeb se obávají, že současná aféra může poškodit česko-americké vztahy zejména v oblasti předávání informací. Nejedná se přitom o první chvění na lince Praha–Washington. Rozpory vzbudil i projev někdejšího premiéra Topolánka nebo prohlášení prezidenta Miloše Zemana.
5. 2. 2016Aktualizováno5. 2. 2016, 19:55|
90‘ ČT24

Dienstbier: Rozpad Schengenu? Pro českou ekonomiku naprostá zkáza

Zachování schengenského prostoru je pro Česko životně důležité, uvedl ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) v Hyde Parku. Diváci mohli klást dotazy ZDE.  „Česko je malá země, která má největší podíl průmyslu na HDP a orientuje se na vývoz. Kdyby se Schengen rozpadl a obnovily se kontroly na vnitřních hranicích, tak by to byla pro českou ekonomiku naprostá zkáza,“ prohlásil politik. Dětský fond OSN UNICEF ve středu oznámil, že poprvé od začátku krize cestuje do Evropy víc dětských uprchlíků a žen než mužů.
3. 2. 2016Aktualizováno3. 2. 2016, 21:33|