Budapešť chystá školskou reformu. Odbory protestují, výpověďmi hrozí tisíce pedagogů

Události: Demonstrace v Budapešti (zdroj: ČT24)

V Maďarsku sílí protesty kvůli změnám ve školství. Učitelé mají přijít o status státních zaměstnanců – a tím i o část výhod. Vláda mluví o nutných reformách, odbory naopak o trestu kvůli dlouhodobým nepokojům. V krajním případě hrozí výpověďmi už tisíce pedagogů.

Do ulic vycházejí už rok. Zprvu za lepší platy i pracovní podmínky učitelů, později kvůli tvrdým zásahům policie. Vysvědčení, které podle studentů vláda nechce vidět, slyšet, ani o něm mluvit.

Protesty sílí. Začátkem května chtěli demonstranti prorazit kordon k sídlu vlády. Proti byly zásahové jednotky i slzný plyn. Za nejnovějším napětím je chystaná změna právního postavení pedagogů.

Ti by měli přijít o status státních zaměstnanců a dostat větší objem práce, třeba o nedělích nebo státních svátcích. Podle vlády je to součást nutné reformy. Podle odborů msta za dlouhodobé protesty.

Zřejmě minimum

Skoro pět tisíc učitelů napříč Maďarskem už avizovalo výpovědi, pokud zákon projde. Týká se to i zaměstnanců na jednom z budapešťských gymnázií. Prozatím se chystají odejít dva učitelé, je ale otázkou času, kdy je budou následovat další.

Problém je podle vedení školy hlavně v nejistotě. „Učitelé na základních školách se zkušeností 26 let vydělávají stejně peněz jako úplný nováček. A to je situace dnes. Podle nových pravidel dostanete jen tolik z rozpočtu, kolik je k dispozici. Což bude zřejmě minimum,“ popisuje András Juhász, ředitel Gymnázia Atilly Jószefa v Budapešti.

Vláda tvrdí, že chce novým zákonem zlepšit kvalitu vzdělávání. Odbory vyzývají k jednání. Emoce ale mezitím přiživuje třeba inflace. Rekordních 24 procent oslabilo platy, které byly už tak pod celonárodním průměrem a zároveň druhé nejnižší v rámci států OECD.