Drážďanský soud uložil za vyloupení klenotnice Zelená klenba několikaleté tresty vězení

Události: Rozsudek nad drážďanskými lupiči (zdroj: ČT24)

Za vyloupení drážďanské barokní klenotnice Zelená klenba (Grünes Gewölbe) v roce 2019 soud v saském hlavním městě uložil v úterý tresty několika let vězení. Pět ze šesti souzených mužů z nechvalně známého berlínského klanu Remmových poslal soud do vězení až na šest let a tři měsíce, jednoho osvobodil. Pachatelé se při loupeži zmocnili předmětů mimořádného historického významu. Hodnota šperků byla vyčíslena na 113 milionů eur (asi 2,7 miliardy korun). Větší část lupu se díky dohodě s obžalovanými podařilo do Drážďan vrátit.

Výše trestů vězení se pohybuje od čtyř let po šest let a tři měsíce. Obžaloba navrhovala soudu vynést verdikty až do šesti let a osmi měsíců, obhajoba naopak požadovala tresty pod šest let. Soud uvedl, že odsouzení se dopustili obzvlášť závažného žhářství ve spojení s ublížením na zdraví, ozbrojené krádeže a poškození majetku. Odsouzení musí rovněž nahradit škodu, kterou způsobili na historické budově a v interiéru muzea.

Šperky byly dlouho považovány za ztracené, neboť se předpokládalo, že lupiči drahé kameny vytrhali a cenné kovy roztavili. Zlom nastal loni v prosinci, kdy byla větší část šperků do Drážďan vrácena. Byl to výsledek dohody mezi obžalovanými, státním zastupitelstvím a soudem výměnou za nižší tresty.

Některé kusy jsou ale silně poškozené, jiné jsou rozlámané a deformované. A některé klenoty chybí úplně. Odhadovaná škoda je 150 milionů eur. Restaurování je teď hlavním úkolem klenotnice – hned po mohutné revizi bezpečnostních opatření. 

Čtyři z obžalovaných se přiznali a pátý při procesu tvrdil, že sice ukradl nářadí použité při akci, spolupachatelem ale nebyl. Šestý pak měl alibi z berlínské pohotovosti, kde se v den činu nechal ošetřit. Proces se třemi obžalovanými soud vedl podle trestního zákoníku pro mladistvé.

Klan Remmových loupil opakovaně

Vynesení verdiktu doprovázel velký zájem médií, ostře sledovaný byl vzhledem k rozsahu loupeže i celý proces. Za nevídané bylo označováno i samotné provedení loupeže, kdy pachatelé postupovali hrubou silou a za sebou zanechávali značné škody. Při akci zapálili elektrický rozvaděč v historickém centru města a následně v podzemních garážích jednoho bytového domu také auto, kterým z místa činu ujeli.

Sasko škodu vyčíslilo na 89 milionů eur (2,1 miliardy korun), což zahrnuje škody na historické budově, zničené vybavení muzea a poškozené i dosud chybějící šperky.

Všech šest souzených mužů spojují příbuzenské vztahy v rámci rodiny Remmových, která je arabského původu. Tomuto klanu je přičítána řada kriminálních aktivit od drogových deliktů po loupeže, mimo jiné také krádež stokilogramové zlaté mince Big Maple Leaf z berlínského Bodeho muzea v roce 2017.

Dva z obžalovaných v případu drážďanské klenotnice si v současnosti odpykávají několikaleté tresty za krádež této zlaté mince. Jedním z nich je Ahmed Remmo, kterého soud v úterý osvobodil.

Pachatelé se do drážďanského Rezidenčního zámku, ve kterém se klenotnice nachází, vloupali 25. listopadu 2019. S pomocí sekyr rozbili vitrínu a odnesli šperky ze 17. a 18. století. Ukradli 21 šperků obsahujících 4300 diamantů a briliantů a při loupeži způsobili také věcnou škodu ve výši přesahující milion eur (89 milionů korun).