Biden vyzval Izrael ke zrušení justiční reformy. Nejsme hvězdička na vaší vlajce, zní z Jeruzaléma

Americký prezident Joe Biden v úterý vyzval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby upustil od justiční reformy, která v Izraeli vyvolala protesty, a záporně odpověděl na dotaz novinářů, zda se v brzké době chystá pozvat Netanjahua do Bílého domu. V Izraeli jeho slova vyvolala negativní reakci.

Netanjahu reagoval prohlášením, že Izrael nerozhoduje na základě tlaku ze zahraničí, i když přichází „od nejlepších přátel“. Zpravodaj ČT na Blízkém východě David Borek k tomu řekl, že v Izraeli byly i silnější reakce než ta od Netanjahua, která je považována za standardní. 

Například krajně pravicový ministr národní bezpečnosti a premiérův blízký spojenec Itamar Ben Gvir v rozhovoru s izraelským vojenským rozhlasem prohlásil, že „Izrael není další hvězdičkou na americké vlajce“ a prezident USA by tohle měl chápat. Ještě ostřejší reakce na Bidenův komentář měli někteří další členové Netanjahuovy koalice.

Lídr opozice Jair Lapid naopak napsal, že Izrael byl po desítky let nejbližším spojencem USA, ale „nejradikálnější vláda v dějinách země to zkazila za tři měsíce“.

Studio ČT24: Zpravodaj Borek k dopadům politické krize v Izraeli (zdroj: ČT24)

Vztahy USA a Izraele  se proměňují

Veřejná výměna názorů mezi Bidenem a Netanjahuem představuje poměrně vzácný projev nesouhlasu mezi blízkými spojenci. Podle agentury AP signalizuje, že mezi USA a Izraelem roste napětí kvůli kontroverzní soudní reformě, jejíž prosazování izraelský premiér po masových demonstracích v pondělí o několik týdnů odložil.

Reforma, která by vládní koalici poskytla kontrolu nad jmenováním soudců nejvyššího soudu a umožnila přehlasovat soudní rozhodnutí prostou parlamentní většinou, vyvolává v Izraeli masové protesty již od ledna.

Bílý dům v reakci na to původně uvedl, že Netanjahu by měl v této otázce hledat kompromis. „Doufám, že od ní upustí,“ řekl nyní k justiční reformě Biden. „Doufejme, že premiér bude jednat tak, aby se mohl pokusit o nějaký skutečný kompromis. Ale to se teprve uvidí,“ poznamenal americký prezident. 

Američtí Židé a Izrael se odcizují, soudí Borek

Netanjahu uvedl, že Izrael je suverénní země, která se rozhoduje z vůle svého lidu, a nikoli na základě tlaků ze zahraničí, včetně těch nejlepších přátel. Izraelská vláda podle něj usiluje o provedení reforem „prostřednictvím širokého konsensu“.

„Znám prezidenta Bidena více než 40 let a oceňuji jeho dlouhodobý závazek vůči Izraeli,“ uvedl také Netanjahu a dodal, že izraelsko-americké spojenectví je neotřesitelné a „vždy překoná občasné neshody“. 

I bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby se snažil neshody mezi státníky zlehčit. Bidenovy komentáře k justiční reformě jsou podle něj „konzistentní“. Odmítl rovněž, že by vyjádření způsobila napětí „v neotřesitelném vztahu“. „Skvělá věc na velkém přátelství je, že k sobě můžete být takto upřímní,“ dodal Kirby.

Podle listu The Times of Israel Biden během telefonátů Netanjahua již několikrát vyzval, aby spornou reformu zastavil. „Jak říká prezident veřejně i soukromě posledních šest týdnů, jsme znepokojeni nedávným vývojem v Izraeli a vyzýváme k nalezení kompromisu,“ citoval list jeden ze svých amerických zdrojů.

Izrael se podle všeho nyní snaží zjistit, proč přišla od Bidena tak ostrá slova i poté, co Netanjahu projednávání reformy odložil. Jak k tomu nicméně uvedla izraelská televize Channel 12, podle diplomatických zdrojů je důvod jasný. Bidenovu administrativu pobouřilo i Netanjahuovo odvolání ministra obrany Joava Galanta a následná dohoda, která umožní ministrovi Itamaru Ben Gvirovi zřídit národní gardu, která je považována za soukromou milici.

Borek v této souvislosti zmínil nepotvrzené informace z Likudu, že Netanjahu čeká na střídání v Bílém domě (Biden končí v lednu 2025) a vztahy s Joem Bidenem už nebude řešit. Zpravodaj připomněl i tenze mezi Izraelem a USA za vlády prezidenta Baracka Obamy. Vztahy se pak s nástupem Donalda Trumpa zlepšily a nyní se zase zhoršily.

Borek však také upozornil na postupné, dlouhodobější odcizování mezi americkými Židy a Izraelem, což může být pro Tel Aviv nebezpečné. Ta první komunita míří doleva, stydí se za slova, jako je „národ,“ „armáda“ či „síla,“ zatímco Izrael naopak tato slova začíná akcentovat, zmínil zpravodaj.