Dávno ztracený obraz se objevil u Madonny. Francouzské město si jej chce půjčit

Události: Francouzi chtějí Madonnin obraz (zdroj: ČT24)

Na začátku 19. století nechal francouzský král Ludvík XVIII. zhotovit obraz Diana a Endymion. Před první světovou válkou zapůjčila galerie v Louvru dílo městu Amiens, odkud se ale ztratil. Nyní se ukázalo, že jej vlastní americká zpěvačka Madonna. A radnice v Amiens o něj má zájem.

Severofrancouzské Amiens se chce stát evropským hlavním městem kultury. I s pomocí obrazu, o kterém, s výjimkou odborníků, velká část veřejnosti nikdy neslyšela.

O zapůjčení žádá starostka města zpěvačku Madonnu. Obrátila se na ni přímo. „Pravděpodobně jste o městě Amiens, kde jsem starostkou, nikdy neslyšela,“ napsala Brigitte Fourre světoznámé zpěvačce.

Madonna dala za obraz 25 milionů

Madonna koupila obraz Diana a Endymion před více než třiceti lety v aukci za 25 milionů korun. Dílo se ztratilo v roce 1918 po bombardování města a nikdo neví, jak se na dražbu dostalo.

„Obraz je významný z několika důvodů. Tím největším je, že byl objednán králem do Versailles,“ poukazuje Francois Séguin, konzervátor Muzea Picardie v Amiens. Pokud by byla starostka ve své snaze úspěšná a Madonna by obraz městu opravdu zapůjčila, visel by s největší pravděpodobností právě v Muzeu Picardie.

Madonna před obrazem Diana a Endymion
Zdroj: ČT24

Autorem malby je Jerome-Martin Langlois, který se vyučil v ateliéru dalšího slavného neoklasicistního malíře, Jacquese Louise Davida. „Úzce spolupracovali především na obrazech Napoleona a také na obraze Maratova smrt,“ vysvětluje Séguin.

Starostka neopomněla oslovit s žádostí o pomoc ani významného rodáka z Amiens, prezidenta Emmanuela Macrona.

Ve městě proslulém katedrálou věří, že Madonna na neobvyklou prosbu zareaguje. Obraz nejen zapůjčí, ale celý příběh ji tak zaujme, že tu třeba uspořádá i koncert.