Čínské hranice jsou otevřené, vstup do země bez karantény. Z Hongkongu dorazily desetitisíce lidí

Události: Čína se po téměř třech letech otevřela světu (zdroj: ČT24)

Čína se téměř po třech letech otevřela světu. Restrikce kvůli covidu-19 zmírnila do té míry, že nevyžaduje karanténu každého, kdo překročí její hranice. Hned první den toho využily k návštěvě blízkých desetitisíce obyvatel Hongkongu. Asijské země kvůli uvolnění režimu v Číně čekají příval tamních turistů. Podobně jako některé evropské státy vyžaduje i část asijských od čínských návštěvníků povinně negativní výsledek testu na koronavirus.

Vstup do Číny znamenal od března 2020 pro každého – ať to byl cizinec, který přicestoval, nebo Číňan, který se vracel – karanténu v některém ze státních zařízení. Původně byla třítýdenní, od loňského června týdenní a od listopadu pětidenní, stále však byla nezbytná. Tato povinnost odpadla až nyní.

Hned v prvních hodinách možnosti překročit hranice bez rizika karantény využilo množství lidí z Hongkongu, kteří již léta neviděli své příbuzné žijící v pevninské Číně. Návalu na hranicích nezabránila ani dílčí restrikce, která trvá – k jejich překročení je potřeba předchozí registrace a hranice smí překročit jen 50 tisíc lidí a musí se prokázat negativním testem na covid-19.

„Jsem si jist, že situaci s cestujícími přes hranici zvládáme dobře. Jsem spokojený a doufám, že se nám podaří udržet celý proces v chodu,“ nechal se slyšet vládou dosazený správce Hongkongu John Lee. „Když jsem naposledy letěl do Hongkongu, strávil jsem v karanténě dva týdny. Nakonec mě sem ale stejně nepustili a musel jsem se vrátit do Turecka,“ svěřil se novinářům Číňan žijící v zahraničí Jackie Čen.

Na mezinárodním letišti v Pekingu bylo také vidět rodiny a přátele, kteří po letech spatřili blízké vystupující z letů z Hongkongu, Varšavy či Frankfurtu. Jak ale upozornila agentura AP, nelze do Číny ještě cestovat tak snadno jako před pandemií. Hlavní pekingské mezinárodní letiště v neděli očekávalo jen osm letů ze zahraničí.

„Spěchám, abych konečně mohl za ní,“ řekl agentuře AP na jednom z hraničních přechodů muž, který se chystal za svou manželkou. Agentura Reuters zase hovořila s ženou, která se po několika letech chystala navštívit rodiče. „Moji rodiče na tom nejsou zdravotně dobře a já je nemohla navštívit, ani když zjistili, že mají rakovinu střev,“ řekla Teresa Chowová.

Úplný konec povinné izolace povede k tomu, že se za hranice vydá velké množství Číňanů, nač se chystají státy na celé planetě. Mnoho z nich v Evropě, Americe i Asii zavedly pro cestující z Číny povinnost předložit negativní covidový test.

Cestovní horečku v Číně umocní ještě nadcházející oslavy lunárního Nového roku, které jsou důvodem k návštěvám příbuzných. Nový rok připadá na 22. ledna, ale slavnostní čtyřicetidenní období začalo již v sobotu.