Tajfun na jihozápadě Japonska zranil přes stovku lidí, dva zahynuli

Tajfun Nanmadol, který od neděle postupuje přes Japonsko, si podle agentury Reuters vyžádal nejméně dvě oběti a více než osmdesát zraněných. Na ostrovech Kjúšú a Honšú silný vichr a lijáky narušily dopravu a přiměly některé podniky přerušit výrobu. Na 286 tisíc domácností, většina z nich na ostrově Kjúšú, zůstávalo v pondělí odpoledne bez dodávek elektřiny.

K preventivní evakuaci bylo vyzváno devět milionů lidí, uvedl zpravodajský server BBC News. Mnozí z nich strávili noc na pondělí v tělocvičnách a v dalších provizorních přístřešcích. Zranění utrpělo nejméně 115 lidí; některé z nich zasáhly úlomky skla, další lidé se zranili, když uklouzli v dešti.

Železniční společnost na jižním ostrově Kjúšú zastavila vlaky, zrušeno bylo rovněž na osm set letů v oblasti. Výrobu přerušily například továrny firmy Toyota Motor. Silné deště zasáhly i hlavní město Tokio, kde však doprava i ekonomické aktivity fungují bez větších omezení.

Obětí bouře se stal muž, který byl v pondělí ráno nalezen mrtev ve svém zatopeném autě na jedné z farem v prefektuře Mijazaki. Ve stejné prefektuře zemřel také další člověk, jehož dům zasypal sesuv půdy. Jedna další osoba se pohřešuje.

Kvůli škodám způsobeným tajfunem v pondělí odložil svou cestu na zasedání Valného shromáždění OSN japonský premiér Fumio Kišida. Odcestovat do New Yorku by měl v úterý ráno, pokud to situace umožní.

Tajfun postupně zeslábl do tropické bouře. Nyní ho doprovází vítr dosahující rychlosti zhruba 108 kilometrů v hodině a v nárazech až 162 kilometrů za hodinu. Nyní pokračuje směrem na východ s rychlostí 35 kilometrů v hodině.

„Musíme zůstat velmi ostražití kvůli silným dešťům, vichřicím, vysokým vlnám a vzniku bouří,“ uvedla japonská meteorologická služba JMA. V některých částech Japonska se do úterního večera očekávají srážky v úhrnu 300 mililitrů na metr čtvrteční.