Kvůli viru obrny v odpadních vodách vyhlásil New York stav nouze

Guvernérka státu New York Kathy Hochulová vyhlásila v pátek stav nouze poté, co se ve vzorcích z odpadních vod ve čtyřech okresech našel virus obrny. Úřady vyzvaly k očkování. V červenci lékaři potvrdili první případ dětské obrny v USA téměř po deseti letech.

Hochulová vydala nařízení poté, co byl virus obrny v srpnu objeven ve vzorcích z odpadních vod z okresu Nassau, který sousedí s newyorskou čtvrtí Queens. Dříve byl virus nalezen také ve vzorcích z okresů Rockland, Orange a Sullivan. V okrese Rockland na předměstí New Yorku se v červenci potvrdil první případ dětské obrny v USA téměř po deseti letech.

„Pokud jde o dětskou obrnu, nemůžeme si prostě jen tak hodit kostkou,“ zdůraznila v prohlášení Mary Bassettová z ministerstva zdravotnictví státu New York. „Pokud jste vy nebo vaše dítě neočkovaní nebo nemáte dokončené očkování, riziko paralytického onemocnění je reálné,“ dodala.

Dětská obrna může v některých případech způsobit nevratné ochrnutí, ale lze jí předejít vakcínou, která byla poprvé zpřístupněna v roce 1955. I když není znám žádný lék, tři dávky vakcíny poskytují téměř stoprocentní ochranu.

Zvýšit proočkovanost

Ohroženi virem obrny jsou lidé všech věkových kategorií, ačkoli nemoc postihuje především děti ve věku tří let a méně, píše Reuters. Ve Spojených státech byla obrna díky očkování vymýcena v roce 1979, ale může být přítomná v místech s nízkou proočkovaností.

Vyhlášení stavu nouze opravňuje zdravotníky, porodní asistentky a lékárníky v New Yorku, aby podávali očkování proti dětské obrně, čímž se má vakcinace urychlit. Poskytovatelé zdravotní péče mají podle nařízení také poskytovat státu aktuální údaje o počtech očkovaných.

Stav nouze zůstane v platnosti do 9. října. Ministerstvo zdravotnictví státu New York uvedlo, že má za cíl zvýšit proočkovanost ze současného celostátního průměru asi 79 procent na více než 90 procent.