Spojené státy omezí vývoz čipů do Číny. Americké technologie nemají být „ve špatných rukou“

Americká vláda nařídila dvěma předním výrobcům čipů, aby omezili vývoz svých výkonných produktů do Číny. Společnost Nvidia oznámila, že ji americké úřady informovaly o změnách pravidel vývozu čipů do asijské země a podobnou informaci potvrdila i společnost AMD, napsala ve čtvrtek agentura Reuters. Cílem opatření je Číně ztížit přístup k technologiím, které by mohla využít ve vojenské oblasti.

Společnost Nvidia ve středu informovala, že jí nová pravidla znemožňují vývoz výkonných čipů řady A100 a H100, což by podle firmy mohlo vést až k 400 milionů dolarů (téměř deseti miliardám korun) ztrát z neuskutečněných prodejů. Svým čínským zákazníkům se tak bude firma snažit nabídnout jiný druh výrobku. Konkurenční společnost AMD se domnívá, že nová pravidla neumožní vývážet do Číny čipy druhu MI250, což by ale nemělo mít žádný hmotný dopad na podnikání firmy.

Cílem opatření je podle společnosti Nvidia to, aby její výrobky nebyly používány v čínských vojenských technologiích nebo čínskou armádou. Čipy, na které se vztahují přísnější pravidla pro export, mají klíčovou roli v zařízeních pro rozeznávání hlasu či obličejů, mohou mít však také vojenské využití. Podle amerického ministerstva obchodu je obecným cílem regulací, aby se americké technologie nedostaly „do špatných rukou“.

Americké výrobě pomohou tchaj-wanské investice

Na začátku srpna americký prezident Joe Biden podepsal zákon na podporu domácí výroby polovodičů. Ten uvolňuje přes 52 miliard dolarů (1,25 bilionu korun) ve formě grantů a dalších pobídek pro polovodičový průmysl.

Posílit výrobu polovodičů v demokratických zemích chce také Tchaj-wan. Řekla to  tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen při setkání s guvernérem Arizony Dougem Duceyem. „Těšíme se, že budeme společně s našimi demokratickými partnery vyrábět demokratické čipy, a tím ochráníme zájmy našich demokratických partnerů a vytvoříme větší prosperitu,“ uvedla prezidentka.

Tchajwanská společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) se chystá v Arizoně investovat do nového závodu na výrobu polovodičů 12 miliard dolarů (zhruba 300 miliard korun).