Do sousedské slavnosti v Nizozemsku vjel kamion, zahynulo šest lidí. Policie nevylučuje žádný scénář

Nizozemská policie zjišťuje, proč vjelo do družících se lidí v obci na jihu Nizozemska nákladní auto. Zahynulo šest z nich, dalších sedm utrpělo zranění. Řidiče policisté zadrželi a vyšetřují, proč vjel do lidí. Nevyloučila zatím žádnou možnou příčinu. Majitel dopravní firmy tvrdí, že se to stalo ve snaze vyhnout se jinému autu.

Nehoda se stala v sobotu v podvečer v Nieuw Beijerlandu – obci, která leží asi třicet kilometrů jižně od Rotterdamu. „Nákladní auto sjelo ze silnice a vjelo do sousedské sešlosti,“ řekla místní televizi Rijnmond policejní mluvčí Elianne Mastwijková.

Policie od začátku hovořila o obětech. Zprvu neuvedla, kolik lidí náraz auta nepřežilo, později oznámila, že zahynuli nejméně dva účastníci sešlosti. Následně upřesnila, že obětí bylo šest – tři ženy a tři muži ve věku od 28 do 75 let. Dalších sedm lidí utrpělo zranění. „Z nichž je jeden ve vážném stavu,“ upřesnila policejní mluvčí Mirjam Boersová.

Počty obětí zprvu nebyly jasné, protože část lidí zůstala pod kamionem. Záchranáři se k nim dostali, až když auto zvedl jeřáb.

Za volantem vozu seděl šestačtyřicetiletý Španěl, při střetu neutrpěl zranění. Policie jej zadržela a převezla na stanici. Zástupce španělské přepravní firmy El Mosca, které vůz patří, řekl deníku La Verdad, že událost byla nehoda, která se stala proto, že se řidič snažil vyhnout střetu s dodávkou. Policie zatím tuto verzi událostí nepotvrdila. „V tuto chvíli nevylučujeme žádný scénář,“ uvedly bezpečnostní složky v prohlášení. Podle policie nebyl muž v době nehody pod vlivem alkoholu. Vyšetřuje ho kvůli způsobení smrtelné nehody.

Blízkým zemřelých lidí vyjádřili soustrast královská rodina a politici. Zraněným popřáli rychlé zotavení. „Mé myšlenky směřují k obětem této strašné tragédie a jejich blízkým,“ uvedl nizozemský premiér Mark Rutte.