Majitel Facebooku se dohodl na urovnání žaloby v kauze Cambridge Analytica

Rozsudek nad vlastníkem sociální sítě Facebook kvůli kauze Cambridge Analytica zřejmě nepadne. Internetová společnost Meta Platforms uzavřela předběžnou dohodu o urovnání žaloby, informovaly agentury Bloomberg a Reuters. Podmínky dohody zatím nejsou zřejmé.

Facebook, ze kterého se od té doby stala Meta Platforms, čelí žalobě od roku 2018. Tehdy vyšlo najevo, že britská firma Cambridge Analytica získala přístup k údajům až 87 milionů uživatelů sítě Facebook. Podle agentura Bloomberg hrozilo Metě, že bude muset zaplatit stovky milionů dolarů, pokud prohraje.

Síť Facebook se ve sporu hájila tím, že o svém postupu informovala ve smlouvách s uživateli. Argumentovala rovněž tím, že lidé sdílející své informace na sociální síti by neměli spoléhat na to, že si uchovají své soukromí.

Vzhledem k předběžné dohodě nyní obě strany sporu požádaly soud, aby řízení na šedesát dnů pozastavil, a usnadnil tak dokončení písemné podoby dohody o urovnání žaloby.

Společnost Cambridge Analytica v roce 2016 pomáhala při volební kampani bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. V roce 2018 se firma v důsledku skandálu kolem údajů uživatelů sítě Facebook rozhodla ukončit činnost.