Soud zveřejnil dokument k prohlídce Trumpovy rezidence. Detaily začernil

Události: Soud zveřejnil dokument k prohlídce Trumpovy rezidence (zdroj: ČT24)

Federální soudce ve Spojených státech nechal zveřejnit klíčový dokument, který uvádí důvody nedávné domovní prohlídky ve floridském sídle bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Soudce nicméně souhlasil s pečlivým zredigováním textu, tedy začerněním podrobností. Z dokumentu vyplývá, že se Trump měl dopustit neoprávněného skladování tajných informací, které obsahovaly údaje citlivé pro národní bezpečnost.

Federální soudce Bruce Reinhart nechal zveřejnit dokument, který vysvětluje důvody vedoucí ministerstvo spravedlnosti k vyšetřování v rezidenci Donalda Trumpa. 

„Vláda vede kriminální vyšetřování nezákonného přemístění a skladování tajných dokumentů v nepovolených prostorech,“ stojí ve zprávě na webových stránkách soudu.

Většina podrobností ale zůstala utajena, protože soudce akceptoval žádost ministerstva spravedlnosti o úpravu části dokumentu v zájmu vyšetřování. Dokument má přes třicet stran. Dvacet tři stran je upravených a jedenáct zcela začerněných z obavy o bezpečnost svědků.

Z dokumentu vyplývá, že vláda provádí kriminální vyšetření neoprávněného uskladnění tajných informací v nevhodných prostorech, kterého se měl Trump dopustit. Měl také nezákonně odvézt vládní záznamy a skrývat je poté, co prohrál volby a přesunul se z Bílého domu do své rezidence. 

Některé z tajných informací, které u sebe údajně měl Donald Trump, se navíc nesměly dostat do rukou cizích vlád a obsahovaly jména osob, které poskytovaly informace americkým tajným službám.   

Soudce Reinhart v pondělí nařídil, aby byl dokument alespoň částečně zveřejněn, s odkazem na nebývalý zájem veřejnosti o domovní prohlídku v sídle bývalého amerického prezidenta. Úřady se nicméně proti zveřejnění ohradily a tvrdily, že by to vyžadovalo redigování „tak rozsáhlé části dokumentu, že zbytek textu bude bez jakéhokoli významného obsahu“.

Zájem veřejnosti byl tak velký, že stránky floridského soudu po zveřejnění dokumentu zkolabovaly, nakonec se k nim veřejnost dostala.

Agentura Reuters píše, že v dokumentu zveřejněném v pátek nejmenovaný agent FBI uvádí, že Národní archiv USA objevil desítky dokumentů označených jako utajené obsahujících „informace o národní obraně“, když v lednu v Trumpově rezidenci Mar-a-Lago vyzvedl patnáct krabic dokumentů.

Agent, který přísežné prohlášení vypracoval, uvedl, že poté, co FBI prověřila první várku záznamů, došla k názoru, že existuje důvod domnívat se, že se v Mar-a-Lago stále nacházejí další dokumenty, což vedlo k prohlídce rezidence. 

Jako „vloupání“ a „ilegální razii“ označil prohlídku Trump

FBI podnikla domovní prohlídku v Trumpově floridské rezidenci Mar-a-Lago 8. srpna a zabavila krabice s utajovanými dokumenty, které republikánský exprezident nevrátil podle zákona úřadům, navzdory několika výzvám. Donald Trump, který koketuje s myšlenkou kandidatury v prezidentských volbách v roce 2024, vyšetřování odsuzuje a označuje ho za „hon na čarodějnice“.

Na své sociální síti znovu prohlásil, že je nevinný, a obvinil „radikálně levičácké demokratické žalobce“ z „ilegální razie“. „Dokonce se vloupali do mého trezoru, nevýslovný čin!“ rozhořčil se. Dříve požadoval, aby se případu ujali „nezávislí vyšetřovatelé“ místo FBI.

Americký prezident Joe Biden v pátek Trumpovo tvrzení o honu na čarodějnice odmítl a řekl, že je čistě na americkém ministerstvu spravedlnosti, aby určilo, zda byla zadržováním dokumentů ohrožena národní bezpečnost.

Ministerstvo spravedlnosti prošetřuje možné porušení tří zákonů, mimo jiné zákona o špionáži, který zakazuje držení informací o národní obraně, a také zákona o zatajování, ničení nebo falšování záznamů s úmyslem mařit vyšetřování.

Vyšetřování pokusu o manipulaci voleb se dostalo do vnitřního kruhu exprezidenta

Trump čelí několika vyšetřováním. Prokurátorka ve státu Georgia, kde vyšetřuje Trumpův pokus o zvrácení výsledků prezidentských voleb v roce 2020, se snaží vynutit si výpověď bývalého Trumpova personálního šéfa Marka Meadowse a dalších spolupracovníků bývalé hlavy státu.

Prokuratura požádala soud, aby Meadowsovi nařídil dostavit se příští měsíc před speciální velkou porotu. Té by měl zodpovědět otázky ohledně Trumpových pokusů zvrátit svou porážku v Georgii, klíčovém státu, který pomohl dostat demokrata Joea Bidena do Bílého domu. Meadowsův právník dosud nebyl k zastižení.

Požadavek na výslech Meadowse naznačuje, že se vyšetřování dobralo do Trumpova vnitřního kruhu, napsala agentura Reuters. Vyšetřování začalo brzy po telefonním hovoru z ledna 2021, který byl nahrán a ve kterém Trump naléhal na nejvyššího volebního úředníka státu, aby „našel“ dost hlasů ke změně výsledku.