Bývalý rwandský prefekt dostal ve Francii za podíl na genocidě Tutsiů dvacet let vězení

Bývalý rwandský prefekt Laurent Bucyibaruta byl v úterý v Paříži odsouzen k dvaceti rokům za mřížemi za spoluúčast na genocidě Tutsiů ve Rwandě před více než 28 lety. Bucyibaruta má podle agentury AFP deset dní na to, aby se odvolal.

Osmasedmdesátiletý Laurent Bucyibaruta byl zproštěn obvinění ze spáchání genocidy, ale byl shledán vinným ze spoluúčasti na genocidě a ze zločinů proti lidskosti v souvislosti se čtyřmi masakry, píše AFP. Prokuratura žádala, aby dostal doživotí.

V posledním vyjádření k soudci a porotcům někdejší prefekt řekl, že „nikdy nepatřil do tábora vrahů“.

Po pravomocném odsouzení vojenského důstojníka a dvou starostů a po odsouzení řidiče, který se odvolal, byl Bucyibaruta nejvyšším rwandským představitelem souzeným ve Francii za zločiny spojené s genocidou Tutsiů, poznamenala AFP.

Masakry v roce 1994

Při genocidě ve Rwandě, která vypukla v dubnu 1994, zmasakrovali hutuští extremisté za sto dní na 800 tisíc menšinových Tutsiů a umírněných Hutuů a asi 2,7 milionu lidí muselo před násilím uprchnout z domovů.

Vraždění v malé a chudé Rwandě uprostřed Afriky začalo poté, co bylo 6. dubna 1994 sestřeleno letadlo s prezidenty Rwandy Juvénalem Habyarimanou a Burundi Cyprienem Ntaryamirou. Oba patřili k Hutuům.