Sílí boje u Charkova. Podle ukrajinské armády podnikají Rusové výpady na severní předměstí

Události: Sílí boje u Charkova (zdroj: ČT24)

Ruské jednotky se pokoušejí proniknout na severní předměstí Charkova, oznámil generální štáb ukrajinské armády. Obce poblíž města čelí ostřelování a náletům. Ukrajina dál vzdoruje ruské invazi, ale obává se i možných akcí Běloruska, které pokračuje ve vojenském cvičení u hranic. Podle generálního štábu bude pokračovat až do 9. července.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (červenec 2022)

  • 21:34

    Mezinárodní výbor Červeného kříže dosud nedostal povolení navštívit místo útoku na věznici Olenivka v Doněcké oblasti, kde zahynuly desítky ukrajinských válečných zajatců. Červený kříž nabízí pomoc při evakuaci zraněných, stejně jako materiální podporu. Úkolem Červeného kříže není vyšetřování údajných válečných zločinů, píše Reuters.

  • 15:52

    Úřady v Mykolajivu dnes oznámily, že při ruském ostřelování města zemřel jeden z největších ukrajinských obchodníků s obilím Oleksij Vadaturskyj a jeho manželka. Město zažilo silné ruské bombardování, podle poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajla Podoljaka byl však útok na podnikatele cílený. "Nebyla to náhoda," uvedl. Vadaturskyj podle magazínu Forbes patřil v roce 2021 mezi 30 nejbohatších Ukrajinců a jeho společnost vlastní i nákladní lodě.

  • 15:39

    Turecký prezidentský mluvčí Ibrahim Kalin uvedl, že lodě s obilím jsou na Ukrajině naložené a připravené vyplout. Podle něj zbývá už jen dojednat pár maličkostí.

    "Je velká pravděpodobnost, že první loď by mohla vyplout zítra (v pondělí) ráno, pokud se vše vyřídí do večera," uvedl Kalin s tím, že loď by vyplula z Oděsy. O situaci dnes jednal s ukrajinskými představiteli i turecký ministr obrany Halusi Akar, podle kterého je rovněž vše technicky připraveno pro zahájení přepravy přes Černé moře.

Ukrajinským obráncům se sice podařilo odrazit první útok na Charkov, nyní ale Kyjev tvrdí, že se Rusové znovu pokoušejí získat pozice poblíž města. „Ve snaze získat zpět ztracené pozice provádí nepřítel výpady ve směru Kochubejivka – Dementijivka,“ uvedl generální štáb. 

Ruské síly podle armády ostřelují a bombardují obce severně od Charkova. Podle hlavy charkovské oblastní správy Oleha Synehubova se také samotný Charkov stal terčem raketového útoku. Konkrétně podle něj dopadla raketa do čtvrti Nemyšljanskyj. Podle agentury Ukrinform ale nikdo neutrpěl zranění.

Politický geograf Jan Kofroň z Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy si však nemyslí, že by Rusko vážně mohlo pomýšlet na dobytí Charkova. Připomněl, že ani na počátku války se jeho vojáci do města samotného nedostali. „Je možné, že se jim podaří dostat o několik kilometrů blíže k vlastnímu městu, a tím učinit život v tom městě o dost obtížnější,“ nastínil, co považuje za maximum možného.

Kreml opakovaně tvrdí, že se jeho vojáci vyhýbají civilním cílům. Útok na Charkov ale ministerstvo obrany podle agentury TASS potvrdilo. Uvedlo však, že ruské letectvo zasáhlo ukrajinskou základnu zbraní a dalšího vybavení v charkovské továrně na traktory. 

O Lysyčansk se tvrdě bojuje

Proruské síly obklíčily ukrajinské město Lysyčansk, oznámil podle ruskojazyčného serveru BBC čečenský vůdce Ramzan Kadyrov. Ukrajinská armáda to však následně popřela a uvedla, že se o město v Luhanské oblasti tvrdě bojuje, je však stále pod ukrajinskou kontrolu a není v obklíčení, napsala agentura AFP.

Lysyčansk, poslední velké město v držení ukrajinských jednotek v Luhanské oblasti, obklíčili vojáci proruských „republik“ a čečenské jednotky, napsal Kadyrov na Telegramu. Proruské síly jsou podle něj už i ve městě. Proruská média pak následně zveřejnila video, na kterém jsou podle nich vojáci samozvané „Luhanské lidové republiky“ (LNR), kteří v Lysyčansku vyvěšují červenou vlajku, zřejmě vlajku Sovětského svazu. Původ videa nelze nezávisle ověřit.

O obklíčení Lysyčansku následně podle agentury TASS hovořil i představitel armády LNR.

„V okolí Lysyčansku zuří boje. Město ale naštěstí není v obklíčení a je pod kontrolou ukrajinské armády,“ reagoval následně mluvčí ukrajinské Národní gardy. O bojích v okolí města na březích řeky Severní Doněc v sobotní ranní svodce hovořil i ukrajinský generální štáb.

Lysyčansk je poslední velké město v malé části Luhanské oblasti, kterou dosud ruské a proruské síly neobsadily. Jednotky Moskvy minulý týden po dlouhých bojích a obléhání dobyly sousedící Severodoněck, který od Lysyčansku odděluje Severní Doněc.

Další raketový útok zasáhl Mykolajiv

Ukrajinská města v posledních dnech čelí raketovým útokům. Koncem června zasáhly ruské rakety Kyjev nebo nákupní centrum v Kremenčuku, v pátek Oděsu. V noci na sobotu přišly informace o silných explozích z Mykolajivu. Starosta Oleksandr Senkevyč vyzval obyvatele, aby zůstali v krytech.

Hlava mykolajivské oblastní správy Vitalij Kim později podle agentury Unian oznámil, že výbuchy i v tomto případě způsobily ruské rakety. „Přiletělo nejméně sedm raket, které město a jeho okolí zasáhly,“ uvedl. Ubezpečil, že po útoku nejsou žádné oběti. Agentura Ukrinform ovšem uvedla s odvoláním na oblastní vojenskou správu, že při raketovém útoku v Mykolajivu zahynul jeden člověk. Rakety cílily na přístav a podniky ve městě.

Podle Kyjeva Moskva zintenzivnila raketové útoky střelami dlouhého doletu, jimiž zasahuje civilní cíle daleko od frontové linie. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek údery odsoudil jako „vědomý, úmyslně cílený ruský teror“.

Náměstek ukrajinského ministra vnitra Jevhen Jenin vyzval obyvatele, aby se šli ukrýt, když je vyhlášen letecký poplach. Řekl BBC, že před zásahem obytného domu v Oděse, kde v noci na pátek zahynuly dvě desítky obyvatel, zněly sirény osm až deset minut, nikdo z obyvatel zničeného domu jej ale neopustil. „Chápu, že je těžké uprostřed noci vstát, ale někdy ostražitost zachraňuje životy,“ varoval Jenin.

Britské ministerstvo obrany ve své pravidelné zprávě o situaci na Ukrajině upozornilo, že Rusko při svých útocích na ukrajinské území stále více spoléhá na nepřesné rakety. Moderních a přesnějších zbraní mu pravděpodobně ubývá. Také podle Jana Kofroně je možné, že si Rusové „poslední železné zásoby“ přesných zbraní schovávají pro případ, že by se válka rozšířila a třeba do ní vstoupila Severoatlantická aliance.

Například útok na nákupní centrum v Kremenčuku, kde zahynuly dvě desítky lidí, podnikli Rusové podle Londýna s největší pravděpodobností raketou Ch-32. Jde o modernizovanou verzi střel Ch-22, které byly původně určené k úplně jinému účelu, než jsou útoky na pozemní cíle. Podle Kofroně mohou takové zbraně minout kýžený cíl až o stovky metrů.