Slovenský nejvyšší soud projednává odvolání bývalého elitního prokurátora Kováčika

Slovenský nejvyšší soud začal ve čtvrtek projednávat odvolání bývalého šéfa elitní složky prokuratury Dušana Kováčika vůči verdiktu soudu první instance, který mu loni v září vyměřil 14 let vězení za korupci a další trestné činy. Kováčik vinu znovu popřel. Líčení bude pokračovat v pátek.

Kováčik byl jedním z představitelů slovenského justičního systému, které policie zadržela a obvinila od výměny vlády v roce 2020. Nynější vládní koalice si za jeden ze svých cílů stanovila boj proti korupci.

„V kontextu vlny zatýkání, která začala v roce 2020, je jeho případ velmi sledovaný a velmi významný, protože je pravděpodobně nejvýše postaveným státním funkcionářem, který se zatím dopracoval téměř k pravomocnému verdiktu,“ vysvětluje zpravodaj ČT na Slovensku Petr Obrovský.

Vlivná postava justice

Dodal, že Kováčik byl dlouhá léta velmi vlivnou postavou slovenské justice. „Byl druhým mužem v soustavě slovenské prokuratury. Zastával od roku 2004 do roku 2020 funkci takzvaného speciálního prokurátora, do jehož gesce spadá potírání závažné trestné činnosti, jako jsou závažné hospodářské trestné činy, korupce, násilné činy nebo extremismus,“ říká Obrovský.

Nižší soud loni uznal Kováčika vinným ve všech čtyřech bodech obžaloby, tedy i z toho, že za úplatek padesát tisíc eur (1,23 milionu korun) pomohl údajnému šéfovi jednoho zločineckého gangu zůstat na svobodě. Potrestal bývalého speciálního prokurátora také za vynášení informací z vyšetřovacích spisů, dále za trestné činy zneužití pravomocí a založení a podpory zločinecké skupiny.

Kováčik, který vinu dlouhodobě popírá, při příchodu do budovy Nejvyššího soudu na novinářské dotazy neodpověděl. Jeho odvolání bylo podle předsedy soudního senátu sepsáno na 450 stranách bez započítání příloh. Soudce během líčení nejprve několik hodin informoval o obsahu Kováčikova odvolání. Obžalovaný v něm uvedl, že byla porušena jeho práva na spravedlivý proces.

Tvrdil také, že soud první instance ho uznal vinným ze založení a podpory zločinecké skupiny, byť její existence soudními rozhodnutími potvrzena nebyla. Popřel, že vzal úplatek. Zpochybňoval také svědky, kteří vypovídali proti němu. Soud pak odpoledne Kováčika vyslýchal. Obžalovaný vinu odmítl a kromě jiného zopakoval své výhrady z písemného odvolání. 

„V mediálních a justičních kruzích se mu také přezdívalo 'zametač', což odmítá, ale během let, kdy byl speciálním prokurátorem, nepodal z šesti desítek případů, který mu přidělila prokuratura, jedinou obžalobu,“ dodává Obrovský s tím, že Kováčik byl dokonce známý tím, že vyšetřování případů „neposouvá dále, aby mohly být řádně rozuzleny.“

Zpravodaj Obrovský o odvolání Dušana Kováčika (zdroj: ČT24)

Kováčik stál v čele úřadu speciální prokuratury od jeho vzniku po zadržení na podzim 2020 a následném vazebním stíhání se funkce vzdal. Speciální prokuratura dohlíží na vyšetřování těch trestných činů, které pak projednává Specializovaný trestní soud se sídlem ve městě Pezinok nedaleko Bratislavy. Z vazby byl Kováčik propuštěn letos v březnu.

Podle Obrovského se pozorovatelé shodují v tom, že od roku 2020, kdy byla poražena vládnoucí strana Smer bývalého premiéra Roberta Fica, má policie rozvázané ruce. O tom svědčí i o série kauz, která se v roce 2020 rozběhla. „Postupně se odhaluje neformální mocenská síť na pomezí politiky, byznysu a justice, která měla sloužit bývalé politické garnituře k tomu, aby se udržela u moci,“ říká Obrovský.

Fico vlnu vyšetřování zpochybňuje. „Víme, že došla až k němu, protože je obviněn ze založení zločinecké skupiny spolu s bývalým ministrem vnitra Robertem Kaliňákem,“ dodává Obrovský. Fico dlouhodobě tvrdí, že se tím nynější vláda mstí a zneužívá trestní právo k likvidaci opozice. Vyšetřování však nyní sahá i k lidem blízkým současné vládě. V minulých dnech byla podána obžaloba na bývalého šéfa tajné služby SIS Vladimíra Pčolinského – blízkého člověka současnému předsedovi parlamentu Borisi Kolárovi.