Ruský velvyslanec při OSN zkresloval svědectví o násilí v Buče

Události ČT: Argumenty Ruska v Radě bezpečnosti OSN (zdroj: ČT24)

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja v úterním projevu odmítl obvinění z násilí v Buče. Podle něj za vše můžou ukrajinské jednotky. Ve svém projevu se mimo jiné odkazoval na několik článků, které mají dokazovat, že se Rusové násilí nedopouštěli. Redaktor ČT Vladimír Piskala si všímá toho, jak velvyslanec zkreslil obsah obsáhlého článku na nezávislém serveru.

Ruský velvyslanec při OSN se ve svém vystoupení odkazoval i na obsáhlý článek Kateriny Ukraintsevové, který vyšel na rusky psaném nezávislém serveru Meduza. Řekl: „ (Autorka) Neviděla žádné popravy civilistů ruskými vojáky. Ve stejném rozhovoru taky samozřejmě potvrzuje, že za většinu násilí můžou ukrajinské síly.“

To se ale v článku nepíše, upozornil Piskala. Článek naopak obsahuje několik svědectví, která násilí ruských vojáků potvrzují. „V jednu chvíli ruští vojáci rozdávali příděly jídla lidem ve sklepě a pak tam hodili granát. To se stalo. Nevím, kolik lidí přitom přišlo o život,“ uvádí se v článku. 

Ve svém svědectví navíc Ukraintsevová popisuje rabování ruských vojáků nebo mizení obyvatel Buče. Tuto část článku už ale ruský zástupce při OSN nezmínil.

Na lži upozornila přímo na zasedání Rady bezpečnosti OSN ukrajinská delegace.