Kraus: Ruská invaze Ukrajinu sjednotila, může se stát důležitým milníkem v tvorbě národa

Horizont ČT24: Josef Kraus o ruské invazi na Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Podle bezpečnostního analytika z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Josefa Krause může být ruská invaze důležitým milníkem v tvorbě ukrajinského národa a dopomoct ke sjednocení země. Dlouhodobá kontrola ukrajinského území Ruskem je podle něj v této situaci nemyslitelná.

Pokud válka pro Ukrajinu nedopadne tragicky, může hrát podle Krause důležitou symbolickou roli a být pro zemi tradičně rozdělenou na regiony se specifickou historickou a společenskou atmosférou sjednocující.

„Tento konflikt výrazně utužuje ideu ukrajinské státnosti. Ještě před deseti lety experti varovali, že Ukrajina se může rozpadnout vedví,“ podotýká Kraus. V současné době je to ale podle něj už jen iluze, což se ukazuje především na tom, jak úporně se východní části země brání.

Je tak podle něj nemyslitelné, že by Rusko mohlo zemi rozdělit na dvě nezávislé části, nebo ukrajinské teritorium dlouhodobě kontrolovat.

Rusku dochází dech

Dynamika konfliktu se podle něj od začátku bojů mírně změnila a Rusko je nuceno zpomalit postup. „Ukazuje se, že útočníkovi jednoduše řečeno dochází dech,“ říká Kraus. Zaostává především tolik důležité zásobování, na kterém je rychlost invaze zcela závislá. Ruská logistika navíc podle něj „skřípe od samého začátku“.

„I to je důvod, proč Rusové v tuhle chvíli nemohou dále pokračovat, a dává tedy takticky smysl se zakopat,“ vysvětluje. Útočící jednotky se totiž podle něj stávaly v posledních dvou týdnech snadným terčem ukrajinských přepadů. Ruské vojenské síly tak jen v prvních týdnech zaznamenaly největší ztráty v ozbrojeném konfliktu od druhé světové války.