Řízení polské železnice postihl výpadek, vlaky nabraly dlouhá zpoždění. O kyberútok nešlo

Rozsáhlý výpadek zasáhl devatenáct lokálních center řízení provozu polských drah. Část vlaků po celé zemi nabrala několikahodinové zpoždění, další spoje byly zrušeny. Zasažených je až 820 kilometrů železnice. O kyberútok nešlo, za výpadek se omluvila francouzská společnost Alstom, která polským železnicím dodává systémový software a právě tam došlo k chybě. Podobný výpadek postihl rovněž Itálii, Indii, Pákistán a zřejmě i Singapur, kde Alstom také spolupracuje s místními železnicemi.

Společnost zaslala vyjádření polskému odbornému časopisu zabývajícímu se železnicemi s názvem Rynek Kolejowy, ve kterém přiznala, že udělala chybu. „Omlouváme se za jakékoli nepříjemnosti, které tento problém způsobil operátorům a cestujícím. Alstom potvrzuje, že nedošlo k žádnému kybernetickému útoku nebo bezpečnostnímu problému spojenému s chybou formátování času, ke které došlo 17. března 2022. Chyby formátování času jsou známým jevem,“ píše se na stránkách časopisu Rynek Kolejowy.

Ve čtvrtek kolem čtvrté hodiny ráno zaznamenala železniční síť v Polsku výpadky kontrolních zařízení. Porucha se dotkla devatenácti z třiatřiceti místních středisek.

Server Onet.pl uvedl, že výpadek řešili pracovníci polského dopravce PKP společně s vládním týmem pro kybernetickou bezpečnost. Na nedostatečné zabezpečení systému před kyberútoky upozornil bývalý předseda představenstva polských drah.

Výpadky postihly 820 kilometrů železnice

Rozsah výpadků je téměř celostátní, pokrývá okolo 820 kilometrů železnice, uvedl na tiskové konferenci Miroslaw Skubiszyński z vedení PKP. Bylo podle něj jasné, že některé spoje vůbec nebudou nasazeny. Onet.pl píše, že byla mimo jiné přerušena železniční doprava mezi hlavním nádražím v severopolské Gdyni a nádražím v nedalekém Gdaňsku. Noční vlak ze Štětína do Varšavy nabral až tříhodinové zpoždění.

Výpadky řídicích železničních center se ovšem neomezily jen na Polsko, ale mají globální charakter, napsal na Twitteru polský ministr dopravy Andrzej Adamczyk. Podobné problémy se podle něj v noci objevily i v Indii a Singapuru. Ujistil, že v současné době nehrozí žádné ohrožení železniční dopravy. „Železniční síť je bezpečná“, dodal ministr.

Na české železnici zatím podobné problémy jako v Polsku nejsou. „Správa železnic v tuto chvíli nezaznamenala žádné potíže,“ řekla ČTK kolem 10:30 mluvčí správy Radka Pistoriusová.