Do Anglie se vrátili Britové s íránským občanstvím, které Teherán dlouho věznil

Do Velké Británie se vrátili Nazanin Zaghariová-Ratcliffeová a Anoosheh Ashoori – Britové s íránským občanství, které Teherán dlouhou dobu zadržoval. Letadlo s nimi přistálo na vojenské letecké základně v hrabství Oxfordshire krátce po jedné hodině ranní britského času. Podle agentury Reuters bylo jejich zadržování, respektive propuštění jedním z íránských argumentů při vyjednávání se Západem o jaderném programu.

Zaghariová-Ratcliffeová byla v Íránu zadržena v roce 2016, když přijela s dcerou navštívit rodinu. Ashooriho zadržely íránské úřady o rok později. Žena dostala pětiletý trest vězení za  údajné spiknutí proti vládě a později ještě rok za propagandu, muž deset let za špionáž. Oba odmítli, že by se jakkoli provinili.

Íránské úřady o víkendu Zaghariové-Ratcliffeové vrátily její britský pas, ve středu oznámil britský premiér Boris Johnson, že „nespravedlivé věznění Nazanin Zaghariové-Ratcliffeové a Anoosheha Ashooriho v Íránu skončilo“ a že se vrátí do Velké Británie. V noci na čtvrtek stroj s nimi přistál v Anglii.

Vyřešení dlouholeté diplomatické půtky mezi Londýnem a Teheránem přišlo současně s oznámením, že Británie splatila Íránu desítky let starý dluh ve výši asi 400 milionů liber (11,7 miliardy korun). Britská vláda nicméně odmítá, že by mezi propuštěním vězněných osob a splacením dluhu existovala spojitost.

Další Íránec Morad Tahbaz, který má britské a zároveň americké občanství, byl ve středu rovněž propuštěn z vězení, Teherán jej však zatím nechce nechat odejít ze země.