Kvůli povodním v Austrálii čeká evakuace půl milionu lidí v Sydney a okolí

Australské úřady vydaly další příkazy k evakuaci pro statisíce obyvatel Sydney a okolí kvůli povodním, které do největšího australského města přinesly pokračující přívalové deště. Ty už během uplynulého týdne zasáhly australský stát Queensland, odkud se přesunuly do Nového Jižního Walesu a vyžádaly si nejméně čtrnáct obětí. Oficiální činitelé varují, že se situace v dohledné době nezlepší, napsala agentura Reuters.

Evakuaci úřady nařídily 200 tisícům lidí, dalších 300 tisíc obyvatel předměstí na jihu a jihozápadě pětimilionového Sydney dostalo pokyn, aby se na opuštění domovů připravili. Záchranné složky kvůli velké vodě za poslední den musely vyjet ke třema tisícům zásahů, napsala agentura DPA.

Meteorologové uvedli, že v některých částech Sydney může během čtvrtka napršet tolik vody, jako je běžný měsíční průměr. „Jsme přesvědčení, že se situace ještě zhorší, než se začne zlepšovat,“ řekl premiér Nového Jižního Walesu Dominic Perrottet. „Mnoho lidí se probouzí do dne, kdy uvidí většinu našeho státu pod vodou,“ dodal.

Některé části západního Sydney ve středu zaznamenaly zhruba 100 milimetrů srážek. Podle meteorologů k městu míří další srážky, které ve čtvrtek mohou na některých místech dosáhnout celkového úhrnu 200 milimetrů během 24 hodin. Běžný březnový průměr v pětimiliónovém Sydney je asi 140 milimetrů za měsíc. Podle předpovědi se kromě intenzivního deště čeká i silný vítr s nárazy přes 90 kilometrů v hodině.

Riziko kvůli rozvodněným tokům zůstává dál vysoké i v Queenslandu. Podle tamní premiérky Annastacie Palaszczukové potrvá ještě nejméně 48 hodin, než se situace uklidní. „Je to něco naprosto nevídaného. V Brisbane bydlím celý život a takové bouře a záplavy jsem ještě nezažila,“ řekla premiérka.

V Inglewoodu, asi 270 kilometrů jihozápadně od Brisbane, ve čtvrtek padaly kroupy o průměru pět až šest centimetrů, uvedla meteorologická služba.