Rusko se chystá vyslat k bělorusko-ukrajinské hranici 30 tisíc vojáků, varují Američané

USA mají důkazy, že Rusko chce začátkem února vyslat k bělorusko-ukrajinské hranici přes 30 tisíc vojáků, řekla v pondělí podle agentury Reuters na jednání Rady bezpečnosti OSN o Ukrajině americká velvyslankyně Linda Thomasová-Greenfieldová. Doplnila, že nyní je v Bělorusku podle jejích informací pět tisíc ruských armádních příslušníků. Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja na stejném zasedání řekl, že o údajné přípravě Moskvy na vojenskou akci proti Ukrajině chybí důkazy.

On-line přenos

Rusko-ukrajinský konflikt

  • 5:33

    V ukrajinských přístavních městech Mariupol a Oděsa přistáli ruští vojáci, uvádí Interfax. Místní novináři na internetu informují o tvrdých bojích.

  • 5:24

    Rusko zahájilo plnohodnotnou invazi na Ukrajinu, uvedl na Twitteru šéf ukrajinské diplomacie Kuleba. Napsal, že úderům čelí pokojná ukrajinská města.

  • 5:21

    Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg vyzval Rusko, aby okamžitě ukončilo vojenskou akci na Ukrajině a respektovalo její suverenitu a územní celistvost. Útok Ruska na Ukrajinu je hrubým porušením mezinárodního práva a vážnou hrozbou pro euroatlantickou bezpečnost, řekl Stoltenberg. NATO chystá mimořádnou schůzku.

Velvyslankyně Thomasová-Greenfieldová ve svém projevu zhodnotila současnou situaci v Evropě jako nebezpečnou. Nedávné kroky Moskvy označila za destabilizující a agresivní.

Rusko podle informací americké armády shromáždilo v posledních měsících u ukrajinských hranic přes 100 tisíc vojáků. Další ruští vojáci byli vysláni do Běloruska, aby se tam v únoru zapojili do společného cvičení běloruské a ruské armády. Manévry s názvem Spojenecké odhodlání se budou konat v blízkosti západní hranice Běloruska s Polskem a Litvou - členskými státy NATO - a také u jižních hranic s Ukrajinou. Západ se obává, že Rusko se připravuje na novou agresivní akci vůči Ukrajině, Moskva to ale popírá.

Události: Napětí v Evropě (zdroj: ČT24)

Ruský velvyslanec při OSN Něbenzja sdělil, že rozviřování debaty o možné válce považuje za provokativní, a obvinil USA, že chtějí, aby se „slova proměnila v činy“. Uvedl, že již dříve Rusko přesouvalo vojska na svém území, aniž by to vzbuzovalo „hysterii“ mezinárodní komunity.

Na stranu Ruska se postavil na pondělním jednání čínský velvyslanec, který sdělil, že Peking shromažďování ruských vojsk u ukrajinských hranic nevnímá jako hrozbu. Všechny zúčastněné strany vyzval, aby zachovaly klid a nezhoršovaly situaci.

Ruský zástupce se na úvod schůze pokusil zabránit, aby se jednalo veřejně, většina členů ale hlasovala proti jeho návrhu.