Příliv migrantů do Litvy slábne. Polsko hlásí desítky pokusů od začátku roku

Litevská pohraniční stráž za uplynulý den nezaznamenala ani jeden pokus o nelegální překročení hranice z Běloruska, oznámil v pondělí server Delfi s odvoláním na pohraničníky. O víkendu litevské úřady vypravily letecky zpět do Iráku asi sto migrantů, kteří se do pobaltské země dostali touto cestou.

Litevská ministryně vnitra Agné Bilotaitéová označila let za „historickou událost“ a šéf litevské diplomacie děkoval Evropské unii a Iráku za jejich postoj k migrační krizi na hranici s Běloruskem, uvedla agentura DPA.

Za poslední týden litevští pohraničníci vrátili od hranic téměř padesát migrantů. Od začátku srpna, kdy pohraniční stráž získala pravomoc nepustit do země cizince z Běloruska, se do Litvy nepodařilo vstoupit více než 8100 migrantům, přičemž se mnozí z nich pokoušeli hranici překonat opakovaně.

Do Litvy se v loňském roce přes hranici s Běloruskem dostalo skoro 4200 lidí, a to hlavně ještě před srpnem. V zemi jich nyní pobývá 3166. Celkem 537 migrantů už odletělo zpět do vlasti, 55 z nich proti své vůli.

Tisíc eur za návrat do vlasti

Litva nedávno výrazně zvýšila finanční pobídky, které mají migranty motivovat k návratu domů. Iráčanům slíbila jednorázovou platbu ve výši tisíc eur na osobu (24 847 korun). Tato nabídka platí do 20. ledna.

Vilnius – podobně jako Varšava – obviňuje autoritářský režim v Minsku z organizování přílivu migrantů v pomstě za sankce, které na něj uvalila Evropská unie kvůli porušování lidských práv a pronásledování opozice.

Situace v Polsku

Polská pohraniční stráž v pondělí oznámila, že v prvních dnech nového roku se polsko-běloruské hranice pokusilo nelegálně překročit 44 osob. Pohraničníci zadrželi dva převaděče: Poláka, který si přijel pro šest Iráčanů, a Syřana s povolením pobytu v Německu, v jehož autě bylo pět Iráčanů.

Loni zaznamenala zdejší pohraniční stráž téměř 40 tisíc pokusů o nelegální přechod hranice s Běloruskem, což je výrazně více v porovnání s rokem 2020, kdy jich bylo 122. Zvýšil se také počet žádostí o azyl – ze 2600 v roce 2020 na téměř osm tisíc v loňském roce.