Zemřel doyen republikánů a neúspěšný kandidát na amerického prezidenta Bob Dole

Horizont ČT24: Zemřel veterán americké politiky Bob Dole (zdroj: ČT24)

Ve věku 98 let zemřel ve Spojených státech bývalý senátor a neúspěšný kandidát na amerického prezidenta Bob Dole. O úmrtí republikána, který v politice strávil desítky let, na Twitteru informovala nadace jeho manželky Elizabeth Doleové. Prezident USA Joe Biden Dolea označil za státníka, jakých v historii země bylo jen pár.

„S těžkým srdcem oznamujeme, že senátor Robert Joseph Dole zemřel brzy ráno ve spánku,“ uvedla nadace o Doleovi, kterému v únoru lékaři diagnostikovali rakovinu plic v pokročilém stadiu.

Rodák z Kansasu, který prošel boji druhé světové války, zasedal v letech 1969 až 1996 v americkém Senátu a pár let byl i vůdcem republikánské většiny v této komoře. Zasazoval se mimo jiné za práva handicapovaných a válečných veteránů, podílel se na utváření daňové, zemědělské i zahraniční politiky.

Vlivný zákonodárce se několikrát pokoušel dosáhnout na ještě vyšší politické mety. O republikánskou nominaci na prezidenta se ucházel třikrát – v letech 1980, 1988 a 1996. Uspěl při posledním pokusu, v souboji o Bílý dům pak ale podlehl Billu Clintonovi.

Už dvacet let předtím měl k Bílému domu blízko, když kandidoval na viceprezidenta, a kryl tak záda Geraldu Fordovi. Voliči si ale v roce 1976 nakonec za prezidenta vybrali Fordova soupeře Jimmyho Cartera.

Zranění z války ho trápila až do konce života

Agentura Reuters Doleův život označuje za klasické naplnění amerického snu, kdy to muž, který vyrůstal v chudobě velké hospodářské krize, dotáhl až do koridorů politické moci ve Washingtonu. A to přesto, že se málem vůbec nevrátil ze druhé světové války.

V roce 1945 byl při útoku na německé pozice v severní Itálii zraněn tak těžce, že určitou dobu nemohl hýbat rukama ani nohama. Po tříleté rekonvalescenci se z velké části zotavil, pravou ruku už ale nikdy nemohl normálně používat. Lidem proto vždy podával ruku levou.

Americký prezident George H. W. Bush a senátor Bob Dole
Zdroj: ČTK/AP/J. Scott Applewhite

Agentury také připomínají, že Dole byl známý svým smyslem pro humor, který neztrácel ani v těžkých okamžicích své kariéry. „Zítřek bude prvním dnem mého života, kdy nebudu muset dělat nic,“ řekl například v roce 1996 v projevu, kterým uznal porážku v souboji o Bílý dům. Další den už na toto téma žertoval ve vyhlášené talkshow Davida Lettermana.

I díky svému přístupu k životu a politice byl Dole uznávaný na obou stranách politického spektra – mezi svými republikány i mezi demokraty. To dosvědčuje i reakce demokratického prezidenta Bidena, když se dozvěděl o Doleově diagnóze. Už pár dní poté politika osobně navštívil, aby mu popřál brzké uzdravení.

Nyní svého bývalého kolegu ze Senátu Biden označil mimo jiné za válečného hrdinu a přítele. „Můj přítel mi bude chybět. Ale jsem vděčný za společný čas,“ poznamenal a ocenil jeho vlastenectví, zásadovost a slušnost.

„Senátor Bob Dole byl válečný hrdina, politický lídr a státník,“ konstatoval zase bývalý prezident Barack Obama. Jeho předchůdce ve funkci, George Bush mladší, pak Dolea označil za velkého vlastence a dobrého muže, který představoval to nejlepší z amerických hodnot.