Světla značí vítězství dobra nad zlem. Hinduisté slaví svátek Díválí

Odpalování petard a ohňostrojů bývá vnějším doprovodným znakem největšího a nejdůležitějšího indického svátku Díválí (Svátek světel). V domácnostech se v tom čase podává dobré jídlo, zapalují se speciální svíčky a lampy, uklízí a zdobí se domy, konají se společné modlitby rodin a návštěvy příbuzných a přátel. Pětidenní svátek má pro hinduisty podobnou důležitost jako vánoční svátky pro křesťany. Jeho oslavy často přispívají ke zhoršení smogové situace v indických městech.

Hinduisté vykládají příběh Díválí podle místa, kde žijí. Ale je tu jedno společné téma bez ohledu na to, kde lidé slaví: vítězství dobra nad zlem, uvádí National Geographic.

Například na jihu Indie oslavují Díválí jako den, kdy Krišna (Kršna) porazil démona Narakasuru. V severní Indii pak lidé oslavují příběh o návratu krále Rámy do hlavního města Ajódhji poté, co porazil démona Ravanu. Rozsvěcují řady hliněných lamp, aby našel cestu zpět. V západní Indii svátek připomíná den, kdy bůh Višna poslal démona krále Baliho, aby vládl podsvětí.

Díválí je pětidenní svátek světel, který slaví miliony hinduistů, sikhů a džinistů po celém světě. Pro některé se také kryje s oslavami sklizně a nového roku, je svátkem nových začátků a triumfu dobra nad zlem a světla nad temnotou.

Koná se obvykle mezi říjnem a listopadem, přičemž datum se každoročně mění. Letos připadá na dny od 2. listopadu do 6. listopadu, hlavním dnem oslav je čtvrtek 4. listopadu. Oficiálním státním svátkem je v Indii, Guyaně, Trinidadu a Tobagu, Malajsii, Nepálu, Singapuru, na Srí Lance a Fidži.

Indové slaví svátek Díválí lasery místo ohňostrojů (zdroj: EBU)

Díválí a smog ve městech

Oslavy Díválí petardami a ohňostroji přispívají ke zhoršení již tak špatného ovzduší v indických městech. 

Například hlavní město Indie Dillí – kde žije na 22 milionů osob – trápí smog a silné znečištění hlavně na podzim a v zimě. Výrazné znečistění ovzduší může podle lékařů vést k tomu, že populace v Dillí je náchylnější na onemocnění, jež zasahují dýchací cesty a mezi které patří i nemoc covid-19.

Například v říjnu 2019 město zahalil před svátkem Díválí oblak smogu a úřady varovaly, že situace se může vzhledem k blížícím se oslavám dál zhoršit. Město také uspořádalo laserovou show, aby odradilo obyvatele Dillí od odpalování tisíců petard. Stejně tomu bylo i v letošním roce. 

Svátek v době covidové

Úřady v minulosti už několikrát varovaly před používáním zábavní pyrotechniky a indický nejvyšší soud povolil používat pouze „bezpečnou“ zábavní pyrotechniku, a to jen po dobu dvou hodin ve vyhrazených částech města, jako jsou parky. Úřadům se ale nepodařilo na dodržování těchto opatření náležitě dohlédnout. Podobná situace se očekává i letos, uvedla agentura Reuters. 

Svátek je také pro Indy hlavní nákupní sezonou. Letos ji však značně „ochlazovaly“ rostoucí ceny. 

Významná zůstávají také proticovidová opatření. I když jak píše server Times of India: „Vzhledem k tomu, že pandemická omezení jsou pomalu odstraňována, mnozí se budou těšit na oslavu svátku světel se svými blízkými, rodinami a přáteli. I když je stále tak důležité oslavit svátek bezpečným a zdravým způsobem.“