Německá CDU si nového předsedu vybere v lednu, poprvé ve vnitrostranickém referendu

Události ČT: Krize v CDU (zdroj: ČT24)

Německá konzervativní Křesťanskodemokratická unie (CDU) dosluhující kancléřky Angely Merkelové chce vybrat nového předsedu do konce ledna, kdy v Hannoveru uspořádá stranický sjezd. Předsedou CDU je nyní Armin Laschet, který jako kancléřský kandidát vedl konzervativní unii CDU/CSU do zářijových parlamentních voleb. Unie skončila těsně druhá za sociální demokracií (SPD), výsledek 24,1 procenta pro ni byl nejhorší od vzniku spolkové republiky. V současnosti by CDU/CSU volila jen asi pětina voličů.

Předsedu CDU bude poprvé v historii vybírat všech jejích téměř čtyři sta tisíc členů ve vnitrostranickém referendu. „Výběr předsedy CDU bude rozdělen do tří fází,“ oznámil generální tajemník strany Paul Ziemiak.

První bude nominace kandidátů, na kterou od 18. listopadu naváže představování uchazečů a jejich programů. Finální část vnitrostranického výběru začne 4. prosince, výsledek bude znám 14. ledna.

Předsedu strany má ale právo volit jen stranický sjezd, takže vnitrostranické dotazování bude právně nezávazné. Formálně proto CDU zvolí předsedu až 21. ledna na sjezdu. Do volby ale podle Lascheta bude nominován právě vítěz předchozího vnitrostranického hlasování.

Spekuluje se o čtyřech jménech

Zájem o nástupnictví po Laschetovi zatím žádný představitel CDU neoznámil, média nicméně uvádějí, že předsednické ambice mají někdejší šéf poslanců vládní unie CDU/CSU Friedrich Merz, Norbert Röttgen, který od roku 2014 vedl zahraniční výbor Spolkového sněmu, ministr zdravotnictví Jens Spahn nebo šéf poslanecké frakce unie Ralph Brinkhaus.

Merz s Röttgenem se o vedení CDU ucházeli již dříve, letos v lednu na volebním sjezdu ale prohráli s Laschetem. Laschet tehdy předsednictví převzal po Annegret Krampové-Karrenbauerové, která o funkci neusilovala a která svůj post dala již loni v únoru k dispozici. Před Krampovou-Karrenbauerovou byla dlouholetou předsedkyní Merkelová, která odchází z politiky. V zářijových volbách Merkelová již nekandidovala.

Mezi členskou základnou má největší podporu Merz se svým slibem přivést stranu k programu, ve kterém by se odrážely její liberální kořeny a dědictví zakladatele Konrada Adenauera.

CDU se zřejmě nevydá cestou Zelených či SPD, kde se o vedení strany dělí dva spolupředsedové. „Ke spolupředsednictví sympatie nechovám. Chceme sice rozmanitost, ale ve vedení musí stát jen jedna osobnost,“ řekl Laschet.

Analytička Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Zuzana Lizcová připomněla, že za éry Angely Merkelové se CDU posunula výrazně do politického středu. Nyní tak postrádá pravicovější témata. Část členů proto volá po návratu „ke kořenům,“ část členů váhá. Jsme tedy teprve na začátku diskuse, uvedla analytička v pořadu Horizont ČT24.

CDU je podle ní na začátku bolestivého procesu hledání své nové identity. „Často se o ní říká, že je stranou vlády a naopak to příliš neumí v opozici,“ dodala analytička.