Bojové drony, obrněné transportéry, nebo pancéřovaná auta. Rusko představuje svůj obranný průmysl

Události: Vývoz zbraní z Ruska (zdroj: ČT24)

Moskva v pondělí oznámila, že poskytne speciální slevu na ruské zbraně svým středoasijským partnerům, aby se mohli bránit před islamisty z Afghánistánu. Sílu svého vojenského průmyslu Rusko nyní představuje na jednom z největších veletrhů zbraní ve světě - Armija 2021. Své pavilony na něm mají i další země jako Srbsko, Bělorusko, nebo Čína.

Svou premiéru měl na letošní veletrhu Armija nový terénní automobil Strela. Nyní prochází vojskovými zkouškami. Pokud jimi projde, ruská armáda si jich zřejmě objedná několik tisíc, informuje z místa zpravodaj ČT Karel Rožánek.

Moskevský závod Vojenská průmyslová společnost nyní vyvíjí pro ruskou armádu kompletní řadu Strel. Loni ukázal lehkou obrněnou verzi. Zástupce firmy Sergej Suvorov uvedl, že je to „iniciativa našeho vývoje, protože lehká obrněná auta v naší zemi dosud nikdo nedělá.“

Představuje se i tank T-90, naopak chybí Derivacija

Další moderní vystavovanou ruskou zbraní je tank T-90. Navazuje na řadu T-72, které má stále ve výzbroji česká armáda.

Letos na veletrhu Armija ale z neznámých důvodů chyběl multifunkční zbraňový systém s názvem Derivacija, zmiňuje Rožánek. Toto samohybné dělo z 50. let minulého století Rusové předělali na moderní zbraň. Je velmi účinná i proti dronům.

Rusko chce na veletrhu ukázat, že patří do světové zbrojařské špičky. „Máme obrovský inovační potenciál moderních technologií, které budou udávat směr dynamického i kvalitního rozvoje armády i námořnictva Ruska,“ myslí si prezident Vladimir Putin. 

Na vojenské výstavě Armija 2021 je téměř 30 tisíc exponátů, zájemci si je budou moci prohlédnout do soboty 28. srpna.