Cizinci se do země nedostanou, sportovci tráví hodiny na letišti, popisuje zpravodajka ČT předolympijské Tokio

V Tokiu a třech dalších sousedních prefekturách platí od pondělí znovu nouzový stav. Japonská vláda ho zavedla kvůli stoupajícímu počtu nakažených covidem-19 před olympijskými hrami, které začínají 23. července. Hry proběhnou bez diváků a cizinci se do země až na výjimky nedostanou. Komplikovaný je příjezd i pro národní delegace.

V Tokiu sice v neděli zaznamenali jen relativně málo nově nakažených, konkrétně 614, v posledních týdnech ale infekcí přibývá, přičemž zhruba třetinu tvoří nakažlivější varianta delta. Japonsko navíc zaostává v očkování, minimálně jednu dávku má zatím jen 28 procent obyvatel.

Cizinci nyní do Japonska vůbec nemohou přijet. „Japonsko zrušilo bezvízový styk, zavedlo víza a ta prakticky nevydává. Je velice obtížné se sem dostat. Přijedou jenom lidé akreditovaní na olympiádu – sportovci, novináři, funkcionáři či technický personál,“ vypočítává zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

Pokud by se místní obyvatelé chtěli jít podívat třeba na maraton či jiné soutěže, v jejichž případě je možné stát kolem trasy, budou na místě organizátoři a dobrovolníci, kteří jejich vstupu zamezí. Že by taková situace vůbec nastala, ovšem není příliš pravděpodobné. „Japonská veřejnost je velice ukázněná. Vláda vlastně nic nenařizuje, ona žádá občany, aby dodržovali opatření, a Japonci se skutečně chovají velice zodpovědně,“ dodává zpravodajka ČT.

Zpravodajka ČT Šámalová: Podpora veřejnosti Hrám je stále nízká (zdroj: ČT24)

Sportovci se po příjezdu zdrží na letišti i dlouhé hodiny

I příjezd olympijských delegací je poměrně komplikovaný. Sportovci musejí vyplnit přesný itinerář, kde se budou pohybovat, přičemž tak mohou činit jen mezi olympijskou vesnicí a sportovišti. Formulář je podle Šámalové velmi komplikovaný.

„Slyšela jsem o případech některých národních delegací, které strávily mnoho hodin na letišti. Příjezd do Tokia je sám o sobě dost složitý. Na letišti probíhá testování a poté řada opakovaných kontrol dokumentů, které musíte vyplnit. Jedna národní delegace si stěžovala, že sportovci přiletěli v půl deváté ráno, ale z letiště se dostali až po půlnoci.“

Mírné kontroverze vzbuzuje rozhodnutí japonských úřadů, že budou jmenovat ty členy delegací, kteří přiletěli s covidem-19. V uplynulých týdnech se to stalo několika členům ugandské delegace či jednomu srbskému sportovci.

„Vyvolává to kontroverze, protože japonské úřady v informačních brožurkách, které vydávají v angličtině, používají doslova výraz naming and shaming, to znamená jmenovat a zostudit. Někteří členové mezinárodní komunity upozorňují na to, že to je v rozporu s duchem olympiády. Na druhé straně je samozřejmě právo japonské veřejnosti na informace,“ uvádí Šámalová.

Zahajovací ceremoniál bude střídmější

Nouzový stav se odrazí i na podobě zahajovacího ceremoniálu. Organizátoři sice nikdy předem neprozrazují detaily, už teď je ale jasné, že nebude tak monumentální, jak se původně plánovalo. Tradiční prvky, jako průvod sportovců, projevy či zažehávání pochodně, ale zůstanou. Očekávat lze také důraz na tradiční japonskou kulturu či moderní technologie, ale také japonskou populární kulturu, například postavičky z animovaných filmů, uzavřela Šámalová.

Nouzový stav by měl v Tokiu a okolí platit do 22. srpna. Hry jsou na programu od 23. července do 8. srpna, paralympijské hry by měly navázat od 24. srpna.