Pákistán čelí epidemii HIV, postihla stovky dětí. Nákazu údajně rozšířil pediatr

Horizont ČT24: Epidemie HIV v Pákistánu (zdroj: ČT24)

V jihopákistánské provincii Sindh sílí epidemie HIV, smrtelný virus se začal šířit mezi tamními dětmi před dvěma lety. Úřady tehdy zjistily, že jeden z místních pediatrů opakovaně používá jehly do injekcí. Podle nejnovějších údajů tak v regionu nakazil na patnáct set dětí. Zdravotní systém jedné z nejchudších asijských zemí ovšem situaci nezvládá a mrtvých stále přibývá.

Některé z nakažených dětí ještě neuměly ani chodit, když se jejich rodiče dozvěděli děsivou diagnózu. Mezi nimi byla i Hakima Sharová, jejíž čtyřletá dcera už přes dva roky bojuje s virem HIV. „Její zdravotní stav se zlepšil jen nepatrně. Stále trpí horečkami a záněty průdušek,“ uvedla matka, která žije v odlehlé části Pákistánu.

V její vesnici se stará o stejně nemocné potomky dalších třicet rodin. Péči ale nezvládají. „Nemáme dostatek peněz. Musíme nakrmit rodinu, jak můžeme zaplatit za jeho léčbu?“ tvrdí otec jednoho z infikovaných dětí Shahzado Shar.

Dostat se k řádné léčbě je komplikované. Státní nemocnice jsou totiž mnohdy stovky kilometrů daleko a blízkou privátní kliniku si může dovolit málokdo. Za dva roky na AIDS v oblasti kvůli nedostatečné péči zemřelo až padesát dětí, tvrdí oficiální údaje.

Za rozšíření viru údajně může pediatr

Podle zdravotníků může být počet mrtvých ale mnohem vyšší, protože data často chybí a testy nepodstoupily všechny děti. „Virus v oblasti Larkana dále koluje. Pravdou je, že rychlost našeho testování spíše zpomaluje,“ uvedla profesorka pediatrie Fatima Mirová z Aga Khan University.

Za tragédií údajně stojí pediatr Muzaffar Ghangro. U svých pacientů měl opakovaně používat stejné jehly v injekcích, aby ušetřil. Vinu ovšem sám popírá a tvrdí, že ho udali kolegové, kteří mu záviděli úspěch. Zatím je na svobodě, soud i přes rozhořčení rodin ještě nevydal verdikt.

Na celý skandál upozornil lékař Imran Akbar Arbani, který má v postižené provincii kliniku. Před dvěma lety ho překvapil případ šestnáctiměsíčního batolete, původ HIV u něho byl totiž nejasný, a sám tak začal hledat souvislosti u dalších pacientů. „Jen za dva měsíce jsem našel dvacet případů. Měly stejnou lékařskou historii a stejné symptomy, všechny byly HIV pozitivní,“ podotkl lékař. 

Stát po zveřejnění skandálu sice povolil používání jen jednorázových injekcí s pevně připevněnou jehlou, řada dalších lékařů ale hygienická opatření údajně obchází. Nakažených dětí tak bude v Pákistánu zřejmě dál přibývat.