Mexická vládní koalice ve volbách přišla o dvoutřetinovou většinu

Strana mexického prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora ztratila po nedělních volbách většinu v dolní komoře parlamentu, dál ji ale bude mít spolu se dvěma koaličními partnery. Nedosáhne nicméně na kvalifikovanou dvoutřetinovou většinu potřebnou pro některé změny, například pro úpravu ústavy. Vyplývá to z oficiálních odhadů ústřední volební komise.

Mexický prezident přesto předběžné výsledky voleb přivítal, protože jeho strana Morena uspěla na teritoriální úrovni. Získala totiž asi 11 z 15 guvernérských postů, o něž se v neděli soupeřilo, uvedla agentura EFE.

Místní média také v pondělí vyzdvihla zajímavost, že poprvé v historii bude mít země najednou osm žen-guvernérek. Mexičané v neděli volili guvernéry 15 států (mexickou federaci tvoří 31 států a metropole Mexiko). V šesti státech, jejichž guvernér se v neděli vybíral, vyhrály ženy. Už nyní šéfují ženy státu Sonora a mexické metropoli.

Jak dopadl vládní blok a jak opozice

Obradorova strana Morena měla dosud v dolní komoře 253 z 500 křesel, odhady ji nyní přisuzují nanejvýš 203 mandátů. Společně s dvěma koaličními stranami dosáhne absolutní většiny, odhadem až 292 mandátů. Vládní blok však nebude mít kvalifikovanou většinou. Pro prosazení ústavních změn tak bude mexický prezident potřebovat hlasy opozice.

Bloku opozičních stran Va por México odhady přisuzují až 213 mandátů, což je více než měly jednotlivé strany, které jsou jeho členy, ve stávajícím složení dolní komory. „Dosáhli jsme našeho prvního cíle zamezit tomu, aby Morena (a spojenci) měla kvalifikovanou většinu,“ uvedl předseda opoziční strany PAN Marko Cortés.

Ve stínu násilností

Mexičané v nedělních volbách rozhodovali o novém obsazení dolní komory parlamentu, guvernérských postů nebo obecních úřadů, neobešly se ale bez násilností. Zatímco ve státě Chiapas bylo zavražděno pět lidí včetně muže, který se podílel na organizaci hlasování, jinde lidé do několika volebních místností vnesli useknuté lidské hlavy. Ve znamení násilí se neslo i dění před volbami, napsala agentura Reuters.

Podle prokuratury státu Chiapas napadli ozbrojení útočníci během nedělního odpoledne ve městě Pueblo Nuevo Solistahuacán organizátory hlasování. Způsobili přitom zranění muži, který zodpovídal za průběh voleb v dané oblasti.

Místní obyvatelé mu poskytli pomoc a naložili ho do auta, aby ho odvezli do zdravotnického zařízení. Po cestě byli nicméně napadeni ozbrojeným gangem. Útok si podle prokuratury státu Chiapas vyžádal životy pěti lidí ve voze.

Další incidenty, o nichž ale zatím není jasné, zda s volbami souvisí, se staly ve městě Tijuana na mexicko-americké hranici. Zároveň v nich figurovaly useknuté lidské hlavy. První z nich vhodil přímo do hlasovací místnosti neznámý muž. Hlasování poté muselo být přerušeno, než na místo dorazila policie.

Zločinecké gangy chtěly ovlivnit volby, tvrdí experti

O několik hodin později přišel do jiné hlasovací místnosti ve stejné oblasti muž, který odložil do květináče postaveného vedle hlasovací urny plastový pytel s druhou hlavou a dalšími usekanými částmi lidského těla. Zatím není jasné, zda se jednalo o stejného člověka. Lidské ostatky v pytlích se našly také v blízkosti třetí volební místnosti.

Mexická Tijuana leží v ohnisku drogového násilí a v posledních letech se stala dějištěm děsivých nálezů lidských těl. Před několika lety se našly nahé lidské ostatky pověšené pod mostem. Oběť měla usekané prsty a jazyk, které kdosi sešil a pověsil kolem krku. Další nahý, oběšený muž měl v ústech useknuté genitálie.

Ještě před samotnými volbami bylo zavražděno asi devět desítek politiků včetně uchazečů o některý volený úřad, udává poradenská firma Etellekt, která se specializuje na analýzy rizik. V souvislosti s volbami rovněž zemřely tři desítky rodinných příslušníků politiků.

Podle bezpečnostních analytiků se násilnosti týkají především komunální politické scény, kde zločinecké gangy doufají, že ovlivní výsledky voleb tak, aby si zajistily kontrolu nad místním obchodem s drogami a dalším nelegálním byznysem.

Andrés Manuel López Obrador
Zdroj: Edgard Garrido/Reuters