Stahování západních sil z Afghánistánu pokračuje. Jejich místní pomocníci v boji s islamisty mají strach o život

Horizont ČT24: Afghánští tlumočníci se kvůli stažení spojeneckých sil obávají o život (zdroj: ČT24)

Ozbrojené síly západních spojenců postupně opouštějí Afghánistán. S tím se stupňují obavy místních. Afghánci, kteří Američanům při bojích pomáhali, mají možnost požádat v USA o vízum, ne všichni ale uspějí. Spojenci zemi opustí symbolicky k 11. září.

O přesídlení do Spojených států už požádalo na osmnáct tisíc Afghánců. Stále čekají na odpověď. Proces získávání víz pro vstup do USA čelí kritice. Je zdlouhavý a komplikovaný, obvykle trvá přes tři roky. Administrativa prezidenta Joea Bidena to přezkoumává.

Ajazuddin Hilal pracoval pro západní jednotky jako tlumočník, pomáhal americkým vojákům v boji s islamistickými extremisty na východu země a byl při stovkách akcí. Možnost začít nový život ve Spojených státech ale nedostal. Žádost o vízum pro něj a jeho rodinu americká ambasáda zamítla.

Podle dopisu, který mu zaslala, nesplňuje podmínku věrné a hodnotné služby. „Žádal jsem čtyřikrát o speciální imigrační vízum, ale bohužel čtyřikrát to bylo zamítnuto,“ dodává.

Spolupracovníci spojeneckých sil jsou v nebezpečí

Možnost odcestovat z Afghánistánu přitom může pro Hilala a další být otázkou života a smrti. Teď, když se spojenecké síly z oblasti stahují, Tálibán zostřuje své vyhrůžky. „Volají nám radikálové Tálibánu a říkají: Tví nevlastní bratři brzy odejdou ze země a pak vás všechny, kteří jste spolupracovali s americkými silami, zabijeme,“ říká Hilal. 

Obavy o život má také Mohammad Walizada, který rovněž pracoval pro americkou armádu jako překladatel. „Pokud zůstanu na jednom místě měsíc, dva nebo tři, Tálibán mě najde a zabijí mě,“ popisuje svoji situaci.  Ani on nezískal vízum do USA.   

„Máme závazek k těm, kteří s námi pracovali a pomáhali nám, ať už to bylo pro naši armádu, nebo pro diplomaty. Máme na to program s názvem Speciální imigrační vízum,“ vysvětluje americký ministr zahraničí Antony Blinken.