Biden jedná o velkých investicích. Chce je prosadit, dokud demokraté ovládají Kongres

USA: Bidenovy investiční plány (zdroj: ČT24)

Americký prezident Joe Biden se snaží prosadit své velké investiční plány – do infrastruktury a do podpory rodin – za více než čtyři biliony dolarů. Ve středu proto jednal se špičkami opoziční, Republikánské strany, ve čtvrtek má jednat s některými jejími senátory. Experti však očekávají, že ve stranicky rozděleném Kongresu se nakonec tyto plány pokusí schválit jen hlasy zákonodárců za Demokratickou stranu.

Obecně se Biden vždy dozví, že republikáni souhlasí s potřebou těchto infrastrukturních projektů i s podporu amerických rodin, ale vždy se to „zasekne“ na konkrétních záležitostech z jedné či druhé strany, řekl o dosavadních jednáních zpravodaj ČT v USA David Miřejovský.

Připomněl, že před čtyřmi lety přišel také tehdejší republikánský prezident Donald Trump s velkým infrastrukturním plánem, s nímž demokraté obecně souhlasili. I on chtěl utratit až dva biliony dolarů, ale pro různé osobní animozity z plánu nakonec nic nebylo. 

Biden je však nyní v lepší pozici, protože může své projekty prosadit jen vahou demokratických zákonodárců. Republikáni projekty odmítají, hlavně kvůli tomu, že jsou podmíněny zvýšením daní. 

Miřejovský zmínil, že proti infrastrukturnímu plánu se zatím stavějí i někteří centrističtěji zaměření demokratičtí zákonodárci. Bojí se příliš velkého zadlužování, chtěli by škrtat některé projekty, aby to stálo méně peněz.

Komentátoři však očekávají, že tito rebelující kongresmani nakonec ustoupí, najdou projekty pro své státy a plán podpoří. Ostatně při těchto vyjednáváních byl Biden i v minulosti velmi zručný. 

Současný prezident se vše snaží rychle prosadit ještě v první části svého funkčního období. Očekává se totiž, že na podzim příštího roku by mohli demokraté v kongresových volbách ztratit svou dosavadní těsnou většinu v Senátu (50:50, ale s možností využít při rovnosti hlasu viceprezidentky Kamaly Harrisové), možná i ve Sněmovně reprezentantů (zde drží převahu sedmi hlasů).