Neštěstí na izraelské hoře Meron se politizuje. Spor se vede o příčinu tragédie i vyšetřovací komisi

Události ČT: Neštěstí na izraelské hoře Meron se politizuje (zdroj: ČT24)

Jedna z největších civilních tragédií v Izraeli se stává předmětem politického boje. Týden po náboženské pouti na hoře Meron, kde v tlačenici zemřelo 45 lidí, jsou už známé podstatné detaily hromadného neštěstí. Stále ale není jasné, kdo nese odpovědnost za hrubé chyby při organizaci akce. Opozice tvrdí, že se obává, že vládní vyšetřování by mohlo celou záležitost zamlžit.

Tragickou tlačenici na hoře Meron zachytila průmyslová kamera a je tedy jasné, jak se neštěstí odehrálo. Příčiny ale zatím známé nejsou. Argument kritiků vlády zní, že kvůli účasti ultraortodoxních stran v koalici toleroval stát závažná rizika při náboženské pouti.

„Netanjahu má dlouhodobou politickou alianci s ultraortodoxními politickými stranami, na hoře Meron nefungovala řádná státní policie, nefungoval tam řádný státní dozor a ultraortodoxní autority – rabíni a různé spolky – si v podstatě privatizovaly horu pro sebe včetně bezpečnostních opatření,“ shrnul argumenty kritiků zpravodaj ČT David Borek. 

Premiér nicméně slíbil rozhodné kroky. „Provedeme důkladné, seriózní a detailní vyšetřování tak, abychom zajistili, že podobné neštěstí se už nebude opakovat,“ prohlásil Netanjahu.

Zpravodaj ČT Borek: Prolnulo se vyšetřování a polarizovaná politická scéna (zdroj: ČT24)

Spor o vyšetřovací komisi

Opozice mu ale nevěří. „Potřebujeme státní vyšetřovací komisi, aby se pozůstalí dozvěděli, kdo může za smrt jejich blízkých,“ míní Jair Lapid, předseda opoziční strany Ješ atid a politik, kterého izraelský prezident pověřil sestavením nové vlády poté, co se to nepovedlo Netanjahuovi. 

„V Izraeli jsou státní vyšetřovací komise poměrně silným nástrojem, bývají často zřizovány po neúspěšných vládách nebo po nějakých velkých skandálech, je to silnější nástroj než třeba česká sněmovní vyšetřovací komise,“ vysvětlil Borek.

Právě o zřízení komise se také vede spor. „Kritici útočí na premiéra Netanjahua, že obstruuje, že ji ještě nezřídil,“ dodal Borek. Vytvoření komise už podpořilo i vedení izraelské policie. Bývalý státní auditor uvedl, že na možná rizika v souvislosti s poutním místem upozorňoval už před více než deseti lety a že se tragédii dalo předejít.