Belgická policie při svém největším zátahu rozluštila „nenapadnutelné“ kódování

Belgická policie při největším zátahu ve své historii zabavila 17 tun kokainu, zbraně, auta, policejní uniformy a 1,2 milionu eur (31,5 milionu korun) v hotovosti. Policii se podařilo proniknout do kódované komunikační sítě používané zločineckou organizací, přestože si podezřelí posílali zprávy přes systém Sky ECC, který se prezentuje jako nejbezpečnější komunikační platforma na světě a je všeobecně považován za nenapadnutelný.

O úspěchu policie informoval list Le Monde. V Belgii během úterka provedlo na 1600 agentů více než dvě stě domovních prohlídek. Zadrželi 48 osob, včetně jednoho advokáta, a zabavili 185 telefonů. Policejní zátah se uskutečnil v úterý také v Nizozemsku, kde policie zabavila server Sky ECC a zatkla asi třicet podezřelých.

„Máme teď jasnější a podrobnější představu o fungování těchto zločineckých organizací, o jejich celosvětovém charakteru, jejich neomezených finančních možnostech, bezohlednosti a agresivitě,“ uvedl v úterý večer federální prokurátor Frédéric Van Leeuw.

Společnost Sky ECC poskytuje své služby z Kanady a ze Spojených států, celá čtvrtina aktivních uživatelů sítě se ale pohybovala na území Belgie a Nizozemska, uvádí Le Monde. To přitáhlo pozornost vyšetřovatelů z Antverp, kteří se v posledních letech potýkali s rapidním nárůstem obchodů s kokainem v jejich městě.

Policie do sítě „kryptotelefonů“ pronikla v roce 2018 a zachytila celkem miliardu zpráv. Doposud se jí podařilo rozšifrovat přibližně polovinu z nich.

Justice si řekla provozovateli sítě o odměnu

Společnost Sky ECC má vlastní servery, vlastní SIM karty a ovládá telefony na dálku, takže při jejich zabavení je možné je na dálku smazat. Předplatné služby vyjde na 800 až 2200 eur (přibližně 21 tisíc až 57 tisíc korun) za pololetí.

Belgická justice po zátahu připravuje stovky dalších vyšetřování. Federální soud také poslal své číslo účtu společnosti Sky ECC, protože ta slibovala milion eur (26,2 milionu korun) komukoliv, komu se podaří infiltrovat do její komunikační platformy, píše Le Monde.