V Libyi patrně našli ostatky Čecha a cizinců, které unesla organizace Islámský stát, píše rakouský deník

V Libyi patrně našli ostatky Čecha, Rakušana a čtyř Filipínců, kteří byli v roce 2015 uneseni při útoku teroristů z organizace Islámský stát (IS) na ropné pole Ghaní. Později byli zřejmě zavražděni. Rakouský deník Kronen Zeitung v pátek informoval, že Čech byl spolu s pěticí dalších osob provizorně pohřben u města Darná. České ani rakouské ministerstvo zahraničí zprávu zatím nepotvrdilo.

Radikálové, hlásící se k samozvanému Islámskému státu, při útoku 6. března 2015 na libyjské ropné pole Ghaní unesli devět lidí. Zatímco dva muslimové z Bangladéše a také Ghaňan se ze zajetí brzy dostali, o osudu českého kuchaře Pavla Hrůzy, Rakušana a čtyř Filipínců se dosud jen spekulovalo.

V září 2017 se v médiích objevilo video z laptopu příslušníků takzvaného Islámského státu, které údajně zachycovalo popravu zajatců ještě v roce 2015. Pátrání po unesených dlouho znemožňovala skutečnost, že v Libyi rozvrácené občanskou válkou se donedávna odehrávaly prudké boje. 

Poté, co se situace v posledních měsících uklidnila, bylo podle Kronen Zeitung možné prověřit informaci humanitární organizace Červený půlměsíc, podle níž byla těla obětí uložena nedaleko města Darná. Podle deníku libyjské úřady potvrdily, že asi deset kilometrů od města našly hroby šesti rukojmích organizace Islámský stát –⁠ Rakušana, Čecha a čtyř Filipínců. Server Arab News ve středu informoval, že filipínské velvyslanectví potvrdilo nález hrobů čtyř unesených Filipínců. 

„V tuto chvíli nemůžeme potvrdit informace o tom, že by v masovém hrobě v Libyi byly nalezeny ostatky českého občana. Na místě není možné provést forenzní expertízy. Situací se ministerstvo zahraničí intenzivně zabývá,“ sdělil Černínský palác. Podobně se vyjádřilo i ministerstvo zahraničí ve Vídni, které podle agentury APA uvedlo, že k pátečnímu dopoledni nemá o případu rakouského občana v Libyi žádné nové informace.