Ozbrojenec zastřelil tři pracovnice afghánské televize. K útoku se přihlásil Islámský stát

Události: Útoky na novináře v Afghánistánu (zdroj: ČT24)

Teroristická skupina Islámský stát (IS) se ve středu přihlásila k útoku na čtyři mladé zaměstnankyně televizní stanice ve východním Afghánistánu. Ve městě Džalálábád zastřelil ozbrojenec tři ženy ve věku 18 až 20 let, čtvrtá při útoku utrpěla kritická zranění, napsala agentura Reuters. Zaměstnankyně, které pracovaly pro televizní stanici Enikas TV, útočník přepadl v úterý při cestě z práce.

Afghánistán se v posledních měsících potýká s vlnou útoků vůči novinářům, lékařům, bojovníkům za lidská práva či státním zaměstnancům. Na začátku prosince byla v Džalálábádu zastřelena moderátorka stejné stanice Malala Majvandová. Letos v lednu zemřel novinář a bojovník za lidská práva Adil Ajmak, na jehož auto zahájili palbu neznámí střelci.

Afghánská vláda a některé zahraniční mocnosti z podobných útoků obvykle viní hnutí Taliban. V provincii Nangarhár ale rovněž působí organizace Islámský stát, který se dříve přihlásil k útoku na Majvandovou i některým dalším.

Afghánská policie v úterý uvedla, že zadržený střelec má vazby na Taliban. Mluvčí povstaleckého hnutí nicméně jakýkoliv podíl organizace na útoku odmítl. „Cílené zabíjení novinářů může vystrašit žurnalistickou komunitu, což může vést k autocenzuře, opuštění mediálních aktivit, či dokonce odchodu ze země,“ uvádí šéf nevládní organizace na podporu médií Nai.

„Podobné útoky na naše nevinné občany, zejména na ženy, jsou v rozporu s učením islámu a mírovým duchem,“ řekl prezident Afghánistánu Ašraf Ghání. 

Cílené násilí oddaluje dohodu o konci války. Vláda i hnutí Taliban navíc čekají, co udělá Bílý dům. Prezident Joe Biden nyní reviduje kroky svého předchůdce, včetně vojenské přítomnosti.

„Spojené státy neprovedou ukvapený nebo chaotický odchod z Afghánistánu,“ řekl americký ministr obrany Lloyd Austin.

V zemi zůstává 2,5 tisíc amerických vojáků. Podle loňské dohody s Talibanem mají odejít zhruba za rok, hnutí výměnou slíbilo ukončit násilí. Podle expertů ale stále víc hrozí, že z obou stran zůstane jen u slibů.