Biden zrušil Trumpovy regulace imigrace a staveb federálních budov

Události ČT: Biden mění imigrační politiku USA (zdroj: ČT24)

Americký prezident Joe Biden ve středu zrušil několik ustanovení, které během své vlády zavedl jeho předchůdce Donald Trump. Jedná se o imigrační zákaz pro rodiny občanů USA, kteří v zemi žijí, nebo o dekret o architektonické preferenci „řecko-římského stylu“, týkající se vzhledu federálních budov. Informoval o tom zpravodajský server Politico. Podle něj Biden rovněž ocenil spolupráci s republikány při schůzi o dodávkách zdravotnického vybavení.

Biden v prohlášení ke zrušení imigračního zákazu uvedl, že Trump svým nařízením blokoval žadatele o takzvané „zelené karty“, které cizinci využívají k dlouhodobým pobytům v USA, a pracovníky ze zahraničí. Omezení podle prezidenta nijak „nevede k dalšímu přínosu v prosazování zájmů Spojených států“.

„Zákaz naopak ubližuje Spojeným státům, protože brání jistým rodinným příslušníkům občanů USA a místním stálým obyvatelům, aby se zde shledávali. Ubližuje to také jednotlivcům, kteří dostali příležitost k tomu, aby mohli žádat o imigrační víza,“ píše se v prohlášení.

Trumpova administrativa dříve považovala zákaz za nezbytný k tomu, aby „ochránila americké zaměstnance a pracovní trh v rámci koronavirové pandemie“, uvádí Politico. Podniky a firmy v minulých týdnech vyjádřily obavy nad tím, že Biden a jeho vláda dosud nepromluvili o žádných plánech na odstranění imigračního zákazu.

Trump zmrazil vydávání některých víz před rokem a v průběhu roku jej pak prodloužil a rozšířil. Platit měl do letošního března. Ukončeno bylo i vydávání zelených karet. Podle asociace imigračních právníků jen kvůli dočasnému zákazu udělování víz pro rodinné příslušníky nemohlo do USA vycestovat asi 120 tisíc lidí, uvedla agentura AP.

Biden nicméně zatím ponechal v platnosti například omezení pro vydávání víz sezonním pracovníkům, které má vypršet na konci března. Prezident už od svého lednového nástupu do Bílého domu reviduje imigrační politiku po čtyřletém působení Trumpa, který učinil z tvrdého postoje k přistěhovalectví jedno ze svých zásadních témat. Mimo jiné prostřednictvím tří exekutivních příkazů nařídil přezkoumání azylových postupů na americko-mexické hranici a imigračního systému.

Klasická architektura měla uctít „antičnost demokracie“

Zrušení se rovněž dočkalo Trumpovo ustanovení, jež označovalo některé vládní federální budovy za „ošklivé“ a upřednostňovalo klasickou architekturu před brutalismem a moderními architektonickými styly. Trump nařízení vydal v prosinci, jeho administrativa pak prosazovala budovy s vizáží řecko-římského stylu jako „důležitou poctu antičnosti demokracie“.

Nařízení, které Trump podepsal v posledních dnech svého prezidentského mandátu, se setkalo s odsouzením ze strany architektů. Ti ho popisovali jako „esteticky krátkozraké“, přestože ho úřady příliš nevynucovaly, tvrdí Politico.

„Jsme zděšeni rozhodnutím administrativy, že takto přístupuje k oblasti designu,“ uvedl tehdy šéf Amerického institutu architektů Robert Ivy.

Bylo to jako za starých časů, popsal jednání s republikány Biden

Americká hlava státu rovněž ocenila středeční schůzku v Oválné pracovně s republikánskými i demokratickými zákonodárci. Označila ji za „velmi produktivní“. „Byla to jedna z nejlepších schůzek, co jsme kdy měli. Bylo to jako za starých časů, lidé byli na jedné straně,“ okomentoval jednání Biden.

Jednání představovalo malou ukázku spolupráce obou politických stran, po které Biden volal již od začátku svého mandátu, uvádí Politico s tím, že prezident věří, že mu kooperace pomůže při sjednocování národa. Ten zůstává rozdělený po čtyřech letech rivalství. Soupeření se nicméně Bidenovi v prvních týdnech jeho prezidentství vyhlo, protože bylo „zaneprázdněno“ druhým pokusem o Trumpův impeachment a odporem republikánů vůči exprezidentově navrhovanému plánu ohledně koronavirových opatření.

Prezident a viceprezidentka Kamala Harrisová se během schůzky setkali s osmi senátory a třemi členy Sněmovny reprezentantů. Na jednání rozebrali sporné dodávky, které způsobily nedostatek ochranného vybavení a technologie pro zdravotníky, kteří pracují v nemocnicích během koronavirové pandemie.

Senátor John Cornyn a poslanec Michael McCaul popsali setkání jako „velmi dobré“ a „velmi pozitivní“. „Prezident byl velmi vnímavý, stejně jako viceprezidentka,“ řekl po jednání Cornyn.