Německý soud poslal bývalého člena syrské tajné služby do vězení za zločiny proti lidskosti

Události: Vězení pro syrského mučitele (zdroj: ČT24)

Soud v Německu uložil bývalému příslušníkovi syrské tajné služby 4,5 roku vězení za zločiny proti lidskosti. Podle obžaloby se jich dopustil ve službách syrského režimu autoritářského prezidenta Bašára Asada. Prokuratura proces označuje za historický, neboť je podle ní celosvětově první proti vykonavatelům mučení, které řídil Asadův režim.

Čtyřiačtyřicetiletý Syřan Ijád A. je podle soudu odpovědný za mučení a za omezování osobní svobody. Toho se dopustil na podzim roku 2011 tím, že jako příslušník syrské tajné služby dostal nejméně třicet protivládních demonstrantů do věznice, o které věděl, že zde jsou zadržovaní mučeni.

Prokuratura pro něj žádala trest vězení v délce 5,5 roku, obhajoba naopak trvala na zprošťujícím verdiktu kvůli výjimečné situaci. Pokud by Ijád A. rozkaz odmítl, ohrozil by tím sebe, a v případě dezerce by mohl být dokonce popraven, tvrdí obhajoba. Podle ní se sice podílel na zatýkání demonstrantů, zároveň ale nesplnil rozkaz střílet na ně.

„Dnešek je historický den pro celosvětovou spravedlnost,“ prohlásil právník Ibn an-Búní. Ten žije v berlínském exilu, v minulosti ale ve své domovině prošel mučírnami. Nyní advokát usiluje o potrestání tamních katů. „Nejenom ti, kdo páchali zločiny proti lidskosti, ale ani ti, kdo jim napomáhali a podporovali je, nenajdou omluvu,“ řekl.

Třináct tisíc potvrzených obětí

Ijád A., který do Německa přišel v dubnu 2018 a o rok později byl zadržen, je souzen v procesu, ve kterém je hlavním obžalovaným Anvar R. Ten podle prokuratury vedl vyšetřovací jednotku, které Ijád A. vypomáhal. Proces s Anvarem R., kterému je připisována odpovědnost zhruba za šest desítek vražd a mučení čtyř tisíc lidí, začal loni v dubnu a ještě neskončil.

„Mučírnami syrského režimu prošly desetitisíce, ne-li statisíce lidí. Syrské občanské organizace v tuto chvíli stále prohlašují za nezvěstných více než 82 tisíc lidí, kteří se dostali do syrských věznic,“ podotýká zpravodaj ČT v Německu Martin Jonáš s tím, že Asadův režim s mučením začal ještě před vypuknutím občanské války. Zdokumentováno je třináct tisíc případů, kdy Syřané bití, elektrošoky, znásilňování a další způsoby mučení nepřežili.

Proces je v médiích ostře sledovaný. Prokuratura a aktivisté hájící lidská práva ho označují za průlom a za důkaz, že váleční zločinci spravedlnosti neuniknou. Syrská vláda nicméně opakovaně odmítá obvinění, že její bezpečnostní složky během občanské války, při níž přišly o život statisíce lidí, zabíjely a mučily oponenty.